A végén büntetett a Vidi

Az ír Bohemians ellen sikerült, két körrel odébb a francia Reimsszel szemben sem hibázott Márton Gábor csapata, mármint a büntetőpárbajban nem. A meccsen sok volt a hiba, de a végén ott volt Kovácsik Ádám a kapuban, és ő két francia büntetőt is hárított. Győzelmével a Mol Fehérvár továbbjutott az Európa-liga negyedik selejtezőkörébe.

2020. 09. 24. 20:51
null
Székesfehérvár, 2020. szeptember 24. A gyõztes Fehérvár játékosai ünnepelnek a labdarúgó Európa-liga selejtezõjének 3. fordulójában játszott MOL Fehérvár FC - Reims mérkõzés végén a székesfehérvári MOL Aréna Sóstó stadionban 2020. szeptember 24-én. A magyar csapat tizenegyesekkel jutott tovább. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szezonban még veretlen, és az Európa-liga selejtezőjében egyedül állva maradt magyar csapat, a Mol Fehérvár a francia Reims ellen folytatta a szereplését a második számú európai kupasorozatban. Francia ellenféllel szemben eddig nem ment rosszul a székesfehérváriaknak: még a „hőskorban”, 1984-ben a Kovács Ferenc vezette Videoton oda-vissza legyőzte az azóta sztárcsapattá avanzsált Paris SG-t. 2017 nyarán pedig még a kétes megítélésű Paulo Sousa volt a Vidi edzője, amikor a fehérváriak ugyan idegenben kikaptak a Girondins Bordeaux-tól, de itthon elég volt egy 1-0-s győzelem a továbbjutáshoz.

Márton Gábor volt tehát a harmadik edző Sóstón, aki francia csapat ellen küldte csatába a fiait. És az előjeleket tekintve neki könnyebb dolga volt, mint nagynevű elődeinek: a hatszoros francia alakulat az alsóházban szerénykedik hazája bajnokságában, a Mol Fehérvár pedig vezeti az NB I-es tabellát. Nem mintha ebből bármilyen következtetést le lehetett vonni a mérkőzés előtt, de a meccs alatt annál inkább: a Vidi ugyanis sokkal frissebben, ötletesebben játszott, mint az előző két körben az ír Bohemians és a máltai Hibernians ellen. Különösen Lyes Houri volt aktív, a félidő egyetlen ziccere az ő nevéhez fűződött: a francia középpályás üresen kapta a labdát Hangya Szilveszter átadása után, de aztán érthetetlenül az égbe lőtt. Boban Nikolov eltalálta a kaput, s ezzel elmondhatta, hogy a mezőnyben ő volt az egyetlen játékos az első félidőben, akinek összejött a bravúr. A szünet előtt kezdett ébredezni a Reims, de Kovácsik Ádám reflexeit nem tették próbára a franciák. Budu Zivzivadze viszont elég magára hagyatottan bóklászott a franciák térfelén, a csapatkapitány Nikolics Nemanja helyett Márton Gábor rábízta a gólszerzést, de az első játékrészben ez nem sikerült.

Kovácsik Ádám lett a Fehérváriak hőse
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kicsit felpörgette a ritmust a Reims a folytatásban, a 49. percben például célba vette, de nem találta el a kaput. Sajnos Loic Nego sem 10 perc múlva, pedig övé volt a meccs addigi legnagyobb helyzete: Bolla Bendegúz középre adása után állítgatás nélkül, egyből akart nagy gólt rúgni, de fölé talált. Márton megszánta a labdával csak elvétve találkozó Zivzivadzét és a brazil Evandrót küldte a pályára, Petrjakot Hodžić váltotta, a Fehérvár edzője tehát a támadójátékkal nem volt kibékülve. A rendes játékidőben nem született gól, a hosszabbítás első félidejében Touré lőtt erőből, szerencsére az eszét nem használta, ezért maradt ki a reimsi ziccer. A ráadás második felében megfogyatkozott a vendégcsapat, Foket kapott piros lapot reklamálásért. Az eredmény már nem változott. Tizenegyesek döntöttek a továbbjutásról. Kovácsik Ádám két francia kísérletét is hárította, a fehérváriak közül mindenki hibátlanul célzott. A Mol Fehérvár 4-1-re nyerte a tizenegyespárbajt és a következő fordulóban a Standard Liége–Vojvodina párharc győztesével játszhat.

Európa-liga, harmadik selejtezőkör: Mol Fehérvár–Reims 0-0, tizenegyesekkel 4:1.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.