Blatter az angolszász bosszú áldozata?

A Magyar Sportújságíró Szövetség – konkrétan Szöllősi György elnök – meghívására villámlátogatást tesz hazánkban Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség svájci exelnöke. A 83 éves egykori sportvezető csütörtökön kora este széles körű érdeklődéstől övezett előadást tartott a Testnevelési Egyetemen, amelyre a sajtó képviselői is hivatalosak voltak.

Ch. Gáll András
2019. 10. 25. 12:42
null
A veterán sportvezetőt Szöllősi György fogadta Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzményekről annyit kell tudni, hogy Blattert – aki 1975-ben lépett be a FIFA kötelékébe, ahol a kezdeti szárnypróbálgatások után előbb 17 évig főtitkárként, majd ugyanannyi ideig, 1998-tól kezdve elnökként tevékenykedett – 2015 végén a szövetség etikai bizottsága előbb nyolc, majd a fellebbezést követően hat évre a labdarúgással kapcsolatos minden tevékenységtől eltiltotta. Az indok az a kétmillió svájci frankos megbízási díj volt, amit Michel Platini akkori UEFA-elnök kapott a FIFA-tól, s amellyel szemben állítólag nem állt tényleges munkavégzés.

Blatter a több tucat TF-hallgató előtt felidézte a 44 évvel ezelőtti időket, amikor Joao Havelange akkori elnök felkérésére a szövetség munkatársa lett. – Akkoriban picinyke szervezet volt a FIFA, írd és mondd, tizenegy alkalmazottja volt, én lettem a tizenkettedik, rosszul is éreztem magam, hogy nem a kezdőcsapatban, hanem csak a cserepadon kaptam helyet – tréfálkozott Blatter, aki arról is beszélt, hogy később, amikor 1998-ban megválasztották a szövetség elnökének, még 16 millió dolláros adóssága volt a FIFA-nak, négy éve viszont, amikor távozni kényszerült, egymilliárd dollárt hagyott a szervezet bankszámláján, a rengeteg készpénzről nem is beszélve.

Blatter a nemzetközi sportéletben a paradigmaváltást Juan Antonio Samaranch NOB-elnökké választásától datálja, a katalán sportvezető tette gazdaggá a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot a nagy multinacionális szponzorok bevonásával, és maga Blatter is a samaranchi úton indult el, ennek köszönhető a FIFA mostani gazdagsága.

A veterán sportvezetőt Szöllősi György fogadta
Fotó: Bach Máté

Blatter természetesen beszélt négy évvel ezelőtti bukásáról is. – Az angolszászok, egészen pontosan az angolok és az amerikaiak bosszújának vagyok az áldozata. Amikor 2009-ben, Zürichben a 2018-as és a 2022-es világbajnokság rendezési jogának odaítéléséről döntött a Végrehajtó Bizottság, akkor az Egyesült Államok és Anglia számított esélyesnek, ehelyett Oroszország és Katar lett a befutó – mondta az idős életművész. – Az angolszászok ezt képtelenek voltak megemészteni, rögtön csalást, korrupciót kiáltottak. El kell azonban mondanom, hogy az oroszokat például annyira meglepte a győzelmük, hogy Vlagyimir Putyin elnök ott sem volt a döntés helyszínén, Zürichben, éppen Kalinyingrádban tartózkodott, és amikor közölték, hogy Oroszország kapta meg a 2018-as rendezést, akkor pattant csak repülőgépbe, hogy még odaérjen a késő esti sajtóértekezletre.

Blatter ellen a mai napig nem fogalmaztak meg konkrét vádakat, azt azonban elmondta, hogy utódjával, Gianni Infantinóval semmilyen kapcsolatot nem tart fenn, Infantino négy éve nem kereste, ő pedig nem fogja. Tréfásan elmondta, hogy a FIFA-tól semmilyen nyugdíjat nem kap, pedig mint egykori végrehajtó bizottsági tagja, erre lenne jogosultsága, de neki nem kell a FIFA pénze.

Ha tehát hinni lehet neki, egyetlen frank sem tapad a kezéhez…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.