Csoportelsőséget jelentő feltámadás

Hektikus első félidő után, a szünet után alaposan feljavulva nyert tegnap a magyar férfikézilabda-válogatott 24-18-ra az addig hibátlan Izland ellen az Európa-bajnokság E csoportjában, a 3., zárófordulóban. A bravúros győzelem csoportelsőséget, továbbjutást és a világbajnok Dánia kiejtését jelenti. Folytatás Norvégia ellen a pénteken kezdődő középdöntőben, ahol – ne féljünk kimondani – az olimpiai selejtező elérése a tét.

Szilágyi László (Malmö)
2020. 01. 16. 7:06
2020 EHF European Men's Handball Championship - Iceland v Hungary
Katarzis, eufória – amit csapatsportokban aratott fontos győzelmek adnak Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg a lelkes amatőrök a kapuba elhelyezett, Mikael Appelgren svéd kapusról mintázott kartonbábú mellett dobáltak célba a malmői aréna folyosóján, javában melegített a sorsdöntő meccsére készülő magyar férfikézilabda-válogatott.

Győri Mátyás lábteniszezett, Mikler Roland a combizmát nyújtotta egy fitneszhengeren, amikor egyszer csak megremegett a csarnok: az izlandi drukkerek hangpróbát tartottak, és rendesen odavertek a dobnak.

De nem ők voltak többségben, s még csak nem is a magyarok. A piros és a fehér, a dán nemzeti színek domináltak az arénában, aminek egyszerű oka volt. Nem, nem a napijegy, amit az Eb szervezői kínáltak: Dánia elemi érdeke volt, hogy Izland nyerjen Magyarország ellen, mert ez esetben az Oroszország elleni meccsen elért esetleges győzelmével továbbléphetett volna a középdöntőbe. Ezért alakult az alkalmi északi koalíció, ezért lett egy meccs erejéig minden dánból Izland-drukker.

A két forduló után hárompontos magyar válogatott viszont akkor juthatott tovább az Európa-bajnokság középdöntőjébe, ha nem kap ki Izlandtól. Hatalmas füttykoncert fogadta a magyarokat a csarnokban.

Mikler Rolandot nem fogta meg az ellenséges hangulat: a csapatkapitány két védéssel, a magyar csapat pedig három góllal kezdett. Kezdtünk reménykedni, már csak azért is, mert az izlandi szuperklasszis, Aron Pálmarsson első három lövése nem ért célt.

Katarzis, eufória – amit csapatsportokban aratott fontos győzelmek adnak
Fotó: Reuters

Ugyan eljutott lövésig Gulyás István csapata, de és is hibázott, így a tizedik percben Alexander Petterson kiegyenlített, sőt Pálmarsson is belelendült: 3-0-ról lett 3-6. Kilenc percen keresztül maradt „néma” a magyar támadójáték. Győri Mátyás törte meg a csendet, de ezzel nem lettünk beljebb.

Pálmarsson nagyon belejött, de sajnos nem csak ő… Döcögött a támadójáték, Balogh Zsolt és Máté is hetest rontott, átlövésgólt nem láttunk, szélről is csak hármat az első félidőben, amely ­12-9-es izlandi vezetéssel zárult. Transzba jött a dán közönség, „Come on, Island!” – énekelték a piros-fehérek.

Amilyen gyengén kezdte Izland az első félidőt, éppen annyira ragadt be a második elején, 14-13-nál már az egyenlítésért támadott a poraiból feltámadó magyar válogatott, sőt Szita Zoltán góljával átvettük a vezetést!

Aztán a játékvezetők gyorsan kiszórták két percre Bánhidit, hogy ne örüljünk olyan so­káig. Szitát ezt pont nem érdekelte, besuhintott még egyet (19-17). Bóka Bendegúz menetrendszerűen belőtte a maga ziccerét, s Mikler újabb bravúrja után Szitának a sáncról bepattanó lövésével már négy volt ide. „Álljatok fel!” – harsogta a magyar szurkolóhad. A kamera néha az orosz meccsre készülődő, elkámpicsorodott dán játékosokat pásztázta – öröm volt őket nézi. És a végén, a 24-18-as győzelem végén a magyar ünnepet is.

– Nem tudom szavakba önteni azt, amit érzek, a második félidőben olyan játékot nyújtottunk, amit senki sem gondolt volna. Éreztem a szikrát, mondtam a srácoknak, gyerünk, higgyük el, hogy van keresnivalónk. A szünet után azt játszottunk, amit kell. Nem tudom elhinni, hogy továbbjutottunk – mondta a nyolc gólt szerző Bánhidi Bence.

– Olybá tűnik, hogy támadásban sokat hibáztunk, de védekezésben is alaphibákat követtünk el az első félidőben, ez változott a szünet után. A védekezésünk szigorúbb lett, Mikler Roli is biztonságosabban érezte magát a kapuban. Taktikusan játszottunk a szünet után. Büszke vagyok a gyerekekre – értékelt Gulyás István szövetségi kapitány.

Magyaroszág az E csoport élén végzett az Európa-bajnokságon, és két pontot visz tovább magával a középdöntőbe. Már senkit sem érdekelt a világbajnok Dánia és Oroszország lapzártánk után véget ért mérkőzése, mert ez már nem osztott, nem szorzott.

A holnap kezdődő középdöntőben sorrendben Norvégia, Szlovénia, Svédország és Portugália lesz az ellenfél. Lassan elkezdhetjük számolgatni, hogyan is kerülhetünk ki az olimpiai selejtezőre. Ki gondolta volna ezt egy hete?

Bánhidi Bence a kapitánynak is megköszönte a sikert

Nehéz reálisan értékelni egy meccset, amelyen az elején döcög a szekér, a második félidőben pedig csak hat gólt dob az ellenfél. Az Izland elleni „csoportdöntő” a férfikézilabda Eb-n ebbe a kategóriába tartozik. A magyar válogatott felült egy sikerhullámra, az Izland elleni meccs kulcsfigurája, Bánhidi Bence például azt sem tudja, mi történt a csapattal.

Nem tudom szavakba önteni azt, amit érzek. A második félidőben olyan játékot nyújtottunk, amiről korábban senki sem hitte el, hogy képesek vagyunk – mondta a 24-18-as magyar győzelemmel végződő meccs után a nyolc gólt szerző Bánhidi Bence. A szegedi beálló hatot dobott a szünet után, de nem csak ő, a magyar válogatott is feljavult a folytatásban. Erre tényleg nincsenek szavak.

Bánhidi Bence szurkolókkal ünnepli csapata győzelmét
Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Andreas Hillergren

„Három gól volt a hátrányunk, mondtam a srácoknak a szünetben, hogy gyerünk, gyerekek, csináljuk, mert lehet keresni valónk. A három gól az semmi, könnyen ledolgozhatjuk” – és így is történt. Izland hat, Magyarország 15 gólt dobott a második félidőben. Bánhidi hozzátette, hogy sokat jelentett neki Gulyás István néhány biztató szava a meccs előtt, mert nagyon el voltam keseredve a Dánia elleni teljesítménye után.

Ziccerig játszottak

A második félidőben közelebb mentünk az izlandiak védő-falához, már nem próbáltuk meg erőltetni a félfaltos lövéseket. Kidolgozott ziccerig vittük az akciókat, és ez vezetett eredményre – értékelt Szita Zoltán, a lengyel Wisla PLock átlövője négy góllal járult hozzá Izland legyőzéséhez.

Felértékelődik a malmői mosoda

Gulyás István szövetségi kapitány szerint nem csak a támadójáték, de a védekezés is gyenge volt az első félidőben. „Máthé Dominik posztján tudtak az izlandiak előnyt szerezni támadásban, de később becsapdáztuk őket középen. A szünet után szigorúbb lett a védekezésünk, Mikler Roli is biztonságosabban érezte magát a kapuban” – közölte a kapitány, aki megjegyezte, hogy nem zökkentette ki a csapatot az ellenséges hangulat a csarnokban. Gulyás kiemelte, a meccs előtt szóba került, hogy Izland könnyen képes elhúzni, de utána akár le is adhatja az előnyt.

Nagy az öröm! Még nem vittük el a ruhákat a mosodába, mi magunk sem számítottunk arra, hogy ilyen sokáig itt leszünk. Hazudnék, ha azt mondanám, számítottunk a továbbjutásra, de boldogok vagyunk, mert még vár ránk négy meccs a középdöntőben – mondta a szövetségi kapitány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.