Egyre forróbb a helyzet a Zöld-foki kézilabda-válogatottnál

Újabb két játékos fertőződött meg a koronavírussal a magyarokkal azonos világbajnoki csoportban lévő Zöld-foki Köztársaság férfi kézilabda-válogatottjának tagjai közül, ezért veszélybe került a csapat további szereplése az egyiptomi tornán. Az esettel kapcsolatban a magyarok sürgős választ kértek a nemzetközi szövetségtől (IHF).

Forrás: MTI2021. 01. 16. 17:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érintett játékosokat azonnal elszigetelték társaiktól. Érdekesség, hogy január elején mindkét kézilabdázó pozitív teszteredményt produkált – így feltehetőleg nem fertőznek –, de az Egyiptomba érkezés előtt negatívak voltak.

Lehet, hogy péntek este túl közel kerültek egymáshoz a játékosok
Fotó: Pool/AFP/Anne-Christine Poujoulat

A megfertőződött játékosok addig nem léphetnek pályára, amíg 48 órás különbséggel nem produkálnak két negatív tesztet. A világbajnokság koronavírus-protokollja szerint egy csapat csak akkor játszhat mérkőzést, ha legalább tíz bevethető játékosa van, beleértve egy kapust. Mivel a zöld-fokiak megbetegedések miatt csak 11 játékossal érkeztek az észak-afrikai országba, már csak kilencen maradtak, így jelenleg nem teljesítik a versenyzés feltételét.

Amennyiben ez nem változik, a vasárnapi mérkőzés elmarad a gízai A csoportban, és a német válogatott kapja a győzelemért járó két pontot, 10-0-s gólkülönbséggel. Egy csapatot csak akkor zárnak ki a tornáról, ha három meccsre nem tud kiállni. A magyar válogatott a csoportkör első fordulójában, pénteken 34-27-re győzte le a Zöld-foki Köztársaság együttesét, vasárnap pedig Uruguay ellen folytatja szereplését. „Sürgős választ kértünk a nemzetközi szövetségtől, azt tudakolva, hogy mely játékosokról van szó, hiszen fontos tudnunk, hogy ők mennyi időt és milyen poszton játszottak ellenünk pénteken” – idézi a magyar szövetség sajtóközleménye Nagy Lászlót, az MKSZ alelnökét. Hozzátette, ezen kívül bizonyítékot is szeretnének kapni, hogy az érintett játékosok korábban valóban átestek a fertőzésen, ezért megkérték a nemzetközi szövetséget, hogy végezzenek antitesttesztet az érintett játékosokon.

A magyar delegáció tagjai szombaton újabb PCR-teszten vesznek részt, miként minden nap. „Nagyon bizonytalan a helyzet, nem tudjuk, hová vezet a sok pozitív eset. Játszani szeretnénk, versenyezni, a biztonságunknál azonban semmi nem fontosabb. Nehéz ilyen hírek és információk birtokában a mérkőzésekre fókuszálni, de ezzel minden csapat így van” – vélekedett

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.