Elgáncsolták a mieinket az Eb-dobogó felé vezető úton

A prágai cselgáncs Európa-bajnokság szombati zárónapján tatamira lépett hat versenyzőnk közül csak a vb-ezüstérmes Tóth Krisztián jutott be súlycsoportjában a legjobb nyolc közé, de a 90 kg-ban neki is meg kellett elégednie a hetedik hellyel.

Magyar Nemzet
2020. 11. 21. 15:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfi 90 kg-os súlycsoportban a 6. helyen áll az olimpiai kvalifikációs ranglistán, de egy-egy spanyol, holland, szerb és azeri dzsúdós is megelőzi, és mivel mindannyian indultak az Európa-bajnokságon, vb-ezüstérmesünket nem emelték ki az első négy között. Így miután a 32 között ipponnal verte az izraeli Itay Golant, majd az aranypontig zajló hosszabbításban ugyancsak ipponnal a lengyel a Piotr Kuczerát is, az elődöntőbe jutásért az az azeri Mammadali Mehdijev várt rá, aki éppen előtti ötödik a ranglistán. A Pénzügyőr SE 26 éves versenyzőjének az Eb előtt három győzelem/egy vereség volt a mérlege az Eb-bronzérmes ellenfelével szemben. S ez most már sajnos három/kettőre módosult. Három perc meddő küzdelem után Mehdijev egy külső horogdobásra vazarit kapott, majd rutinosan őrizte előnyét, és még az is belefért neki, hogy az utolsó tíz másodpercben kétszer megintsék. Tóth Krisztián így a vigaszágra került, ahol rögtön a grúz származású, spanyol színekben versenyző Nikoloz Sherazadishvilivel kellett összecsapnia. Aki a súlycsoportban hatalmas fölénnyel vezeti a világranglistát, most azonban az Eb-n a negyeddöntőben váratlanul kikapott az orosz Mihail Igolnyikovtól.

Tóth korábban hatszor meccselt a 2018-ban világbajnoki címet szerzett Sherazadishvilivel, négyszer legyőzte, de a legutóbbi két találkozójukon kikapott tőle.

A hetedik csatájukon látszott, hogy alaposan ismerik egymást, Sherazadishvili rendre lelépett Tóth támasztott válldobásairól. A négyperces alapidő csak intéseket hozott, így jöhetett a hosszabbítás, amelyben versenyzőnk volt aktívabb, de hat perc húsz másodpercnél egy sikertelen indítása után ellenfele villámgyors külső horogdobással ipponnal véget vetett a küzdelemnek. Így ő készülhetett a bronzmeccsre, Tóth Krisztiánnak pedig be kellett érnie a hetedik hellyel.

A 90 kg-ban volt még egy indulónk, Gőz Roland a 32 között hosszabbításban maradt alul vazarival a szlovák Peter Zilkával szemben. A 100 kg-ban a Tóth Krisztiánhoz hasonlóan olimpiai kvótás helyen álló, a rangsorban 22. Cirjenics Miklós a 32 között ipponnal verte a fehérorosz Nikita Szviridet, ám a nyolcaddöntőben 33 másodperc elteltével ugyanígy kapott ki az Eb-3. azeri Zelim Kocojevtől. A kategória másik magyarja, Vég Zsombor szintén a 32 között vazarival maradt alul az Eb–3. francia Alexandre Iddirrel szemben.

A +100 kg-ban a közelmúltban junior és U23-as Eb-címet is szerzett, még csak 19 éves Sipőcz Richárd a 32 között ipponvereséget szenvedett az orosz Tamerlan Basajevtől, így számára is hamar véget ért a felnőtt Európa-bajnokság. Sajnos ugyanez igaz a zárónap egyetlen magyar női versenyzőjére, Szigetvári Mercédeszre is, aki a +78 kg-ban a 16 között nem bírt az Európa-bajnoki harmadik ukrán Jelizaveta Kalinyinával, egy földharc során riválisa fojtással győzött.

A tizenegy fős magyar válogatott egy éremmel zárta az Eb-t, de az a legfényesebb színű lett, még csütörtökön a női 57 kg-ban diadalmaskodott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.