Feltámadt halottaiból a női pólócsapat

Amire az oroszok elleni keserves 12-17 után kevesen számítottak, világbajnoki elődöntőben van a magyar női vízilabda-válogatott Kvangdzsuban! Legjobbjaink hétfőn a Nambu egyetem uszodájában 7-6-ra legyőzték Olaszországot, az elődöntőben Spanyolország következik.

Ch. Gáll András (Kvangdzsu)
2019. 07. 22. 12:31
null
Kvangdzsu, 2019. július 22. Gurisatti Gréta (j2) és az olasz Chiara Tabani (j, takarva) a nõi vízilabda torna negyeddöntõjében, a Magyarország - Olaszország mérkõzésen a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 22-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2018-as Eb-döntő két résztvevője, a bajnok Hollandia és az ezüstérmes Görögország, továbbá a bennünket a csoportban 17-12-re legázoló Oroszország már nem volt versenyben, amikor magyar idő szerint fél tizenkettőkor megkezdődött a Magyarország-Olaszország negyeddöntő. A hollandokat a spanyolok ütötték ki 12-8-ra, az oroszokat az ausztrálok 9-7-re, a görögöket pedig a világ- és olimpiai bajnok Egyesült Államok 15-5-re.

Az ellenfelünk, az idei világliga ezüstérmese, félelmetes csapat, de Vályi Vanda – 19 éves üdvöskénk – a második perc végén remek lövéssel megszerezte a vezetést. Mi több, Leimeter Dóra balkezes bombával 2-0-ra alakította az állást! Avegno szépített, de Keszthelyi pazarpattintott lövéssel válaszolt, 3-1, rá sem lehetett ismerni válogatottunkra! Picozzi lövését sajnos nem védhette Gangl, Illés bombája kivágódott a jobb kapufáról, ám úgy nézett ki, ez a mi napunk, mert Gurisatti értékesített egy gyönyörű bejátszást, 4-2 ide!

A második negyedet Chiappini előnygólja vezette be, Csabai két méterről az olasz kapusba vágta előnyünket, de mielőtt aggódni kezdhettünk volna, Szilágyi Dorka a hosszúba suvasztotta a labdát, 5-3. Úgy védekeztünk, mint hajdan a Tassotti, Baresi, Costacurta, Maldini Milan-fal, ám Emmolo megpattanó lövéséből kaptunk egy peches gólt, 5-4-gyel ért véget a félidő.

Az újrakezdésnél harmadszor is Vályi hozta el a labdát, majd Parkes centerből a kapufára csavart, Tabani pedig előnyből behúzta az egyenlítőt (5-5). Szilágyi jogos ötméterest kapott, amit Gurisatti vert a jobb sarokba (6-5). Kulcsmomentum volt, hogy Vályi fórban fölépattintotta a labdát, ennyi volt a harmadik negyed.

Szilágyi fölé lőtt, a csapatkapitány Queirolo pedig a bal felsőbe, megint egalizált Itália (6-6). Fáradni látszott a magyar válogatott, de a mieink szívvel pótolták az elcsigázott izmokat, és Leimeter második góljával megint vezettünk (7-6). Szilágyi kipontozódott, de álltuk a sarat, és megnyertük a meccset! Jöhet az elődöntőben Spanyolország!

Női vízilabda-negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 7-6 (4-2, 1-2, 1-1, 1-1). Góldobóink: Leimeter és Gurisatti 2-2, Szilágyi, Keszthelyi, Vályi 1-1.

Nyilatkozatok

Bíró Attila szövetségi kapitánytól – akinek kétszeresen is fontos volt ez a siker, hiszen a mindenkori vezetőedző szerződésében van egy olyan záradék, ha nem jut a négy közé az év főversenyén, akkor felállítható a posztjáról – azt kérdeztük: vajon ennyire nem számítanak az előzmények a női pólóban: az oroszoktól elszenvedett 17-12-es vereség?

– Abszolút, hiszen ön mondta, női vízilabdáról beszélünk. Itt lehet hat-nullról is megfordítani meccset, meg ki is kapni. Az elmúlt vb-n négy csoportelsőből csak egy jutott tovább, most kettő, tehát semmit sem számítanak az előzmények. Nekünk jól jött a második hely a csoportunkban, és az a köztes edzésnek nevezhető, új-zélandiak elleni nyolcaddöntő, mert ritmusban maradtunk. Egyáltalán nem estem pánikba az oroszoktól elszenvedett 12-17 után, ugyanúgy megmaradt az önbizalmunk. A mai meccs iszonyatos taktikai csata volt. Három hete a Diapolo-kupán kikaptunk tőlük egy góllal, de ennek sem volt semmi jelentősége. Egy győzelemre vagyunk az olimpiától, külön terhet nem akarok rakni a lányokra. Az olaszokat a védekezésünkkel vertük meg, no meg azzal, hogy nem hagytuk elmenni az ellenfelet, hanem mi ugrottunk meg az elején. A spanyolok ellen nem mi vagyunk az esélyesek, de az elődöntőben is bármi megeshet. Ismétlem, egyetlen győzelemre vagyunk az olimpiai kvalifikációtól!

Gurisatti Gréta arról beszélt, hogy erre számított.

– Tudtuk, hogy egygólos meccs lesz, akik idáig eljutottak, azok közel azonos képességű csapatok. Ma egyértelműen a csapategységünkkel győztünk, a meghatározó pillanatokban nem törtünk össze, nem volt hiszti, nem sopánkodtunk az esetleg jogtalan ítéleteken, csak a játékkal foglalkoztunk. Ez most maximálisan sikerült. Ez hosszú torna, két hétig Dél-Koreában lenni nem leányálom. Mindvégig nem lehet formában lenni, ami a csoportban történt, az már senkit sem érdekel. Az olaszokat tavaly az Eb-n is legyőztük, ma az volt a célunk, hogy tudatosítsuk bennük, most is így fog történni. És ahogy elkezdtük két góllal, sikerült is megingatni az önbizalmukat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.