Erről még a szamarak sem akartak lemaradni

Damiano Caruso nyerte az idei Giro d’Italia huszadik szakaszát, de Egan Bernal várhatóan megnyeri az összetettet. Valter Attila egy pozíciót veszített, holnap még visszaszerezheti.

Magyar Nemzet
2021. 05. 29. 18:00
Caruso Bardet
Forrás: Twitter/Giro d'Italia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton rendezték az idei Giro d’Italia utolsó hegyi szakaszát. Verbania és Valle Spluga-Alpe Motta között 164 km várt az olasz körverseny mezőnyére, három elsőkategóriás emelkedővel. Hó az út mellett, nedves útszakaszok, veszélyesen kanyargó lejtők: fontos volt az óvatosság, de az első hegy után lefelé az összetett második helyén álló Damiano Caruso (Bahrain–Victorious) meglógott a többi esélyestől. Vele tartott csapattársa, Pello Bilbao, valamint a szintén top 10-es Romain Bardet, Michael Storerrel (mindkettő DSM).

Szokatlan szurkolói csapat is biztatta a kerékpárosokat.

(Groupama–FDJ) ekkor még a főmezőnnyel tartott, a második emelkedőn viszont leszakadt a rózsaszín trikót védő Egan Bernal (Ineos Grenadiers) csoportjáról. Az összetettben közvetlenül mögötte álló Davide Formolo (UAE) már korábban megadta magát. A korábbi szakaszgyőztes, Lorenzo Fortunato (Eolo–Kometa) viszont megelőzte a magyar versenyzőt. Vele szemben a Girót záró időfutamon Valter még visszaszerezheti az összetett 14. helyét, hiszen a vasárnapinál sokkal rövidebb, nyolc kilométeres nyitó időfutamon is adott 39 másodpercet Fortunatónak. Milánóban 42 másodpercet kellene ledolgoznia Valter Attilának, harminc kilométeres távon.

Bardet és Caruso az utolsó 6,5 kilométerre ketten maradtak, és Bernal csoportjának létszáma is fokozatosan csökkent. Mindeközben a szökevények előnye harminc–ötven másodperc között mozgott, emiatt a rózsaszín trikós kolumbiainak nem kellett aggódnia, hiszen egy másodperc híján két és fél perc előnnyel vágott neki a szombati szakasznak. Bernalnak még csak vezetnie sem kellett, csapattársa, Daniel Martínez tempójának köszönhetően sorra szakadtak le a riválisok, mindannyian.

Elöl két kilométerrel a cél előtt Caruso leszakította Bardet-t, és szakaszgyőzelemmel koronázta meg a fantasztikus Giróját. Az olaszok a hatodik szakaszgyőzelmüket ünnepelhették az idei versenyen.

Bernal előnye éppen két perc alá csökkent, de ezt az időt szinte biztosan megőrzi az utolsó versenynapon, a vasárnapi, milánói időfutamon, ha nem történik vele semmilyen baleset. A 24 éves kolumbiai versenyző a 2019-es Tour de France után második háromhetesét nyerheti meg. Caruso viszont a második helyet dönthette el a maga javára Simon Yatesszel (Bike Exchange) szemben.

Giro d'Italia, 20. szakasz, Verbania–Valle Spluga-Alpe Motta

1. Damiano Caruso (Bahrain–Victorious) 4:27:53 óra

2. Egan Bernal (Ineos Grenadiers) 24 mp h.

3. Daniel Martínez (Ineos Grenadiers) 35 mp h.

4. Romain Bardet (DSM) azonos idővel

5. João Almeida (Deceuninck–Quick Step) 41 mp h.

[...]

25. Valter Attila (Groupama–FDJ) 6:50 p h.

78. Dina Márton (Eolo–Kometa) 29:50 p h.

Az összetett állása

1. Egan Bernal 85:41:47 óra

2. Damiano Caruso 1:59 p h.

3. Simon Yates (Bike Exchange) 3:23 p h.

4. Alekszandr Vlaszov (Astana–Premier Tech) 7:07 p h.

5. Romain Bardet 7:48 p h.

[...]

14. Lorenzo Fortunato (Eolo–Kometa) 44:09 p h.

15. Valter Attila 44:51 p h.

100. Dina Márton 4:08:14 óra h.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.