Győrben játszanak Tokióért

Kedvező hírt közölt tegnap a Nemzetközi Kézilabda-szövetség: Magyarország rendezi a női válogatottak olimpiai selejtezőtornáját jövő március 20. és 22. között. Három nap alatt három mérkőzést kell lejátszani az ötezer-ötszáz nézőt befogadó győri Audi Arénában, a mieink Oroszországgal, Szerbiával és Kínával szerepelnek egy csoportban, az első két helyezett jut ki Tokióba.

2019. 12. 21. 12:00
RASMUSSEN, Kim
Elvárható lenne, hogy éljenek az eséllyel Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kim Rasmussen szövetségi kapitány határozatlan idejű eltiltása és ennek szerteágazó következménye még lóg a levegőben, a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) tegnapi döntése viszont megmásíthatatlan. Ennél jobb hírt aligha kaphatott volna a december eleji világbajnokságon leszerepelt, a tizennegyedik helyen végzett, de a csillagok szerencsés együttállásának köszönhetően olimpiai selejtezőn induló női kézilabda-válogatott. Magyarország rendezi március 20. és 22. között az olimpiai selejtezőtornát, amelyen a világbajnoki bronzérmes Oroszország, a hatodik helyezett Szerbia és a vb második legjobb kontinensének, Ázsiának az első számú képviselője, Kína lesz az ellenfele. A háromnapos tornát a Bajnokok Ligája-címvédő Győr csarnokában, az Audi Arénában rendezik, a csoport első két helyezettje kvalifikál a tokiói olimpiára.

Elvárható lenne, hogy éljenek az eséllyel
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Oroszországot a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség eltiltotta a jelentős világesemények rendezésétől, s az olimpiai selejtezőtorna helyszínének kijelölésekor az IHF vélhetően nem kívánt szembehelyezkedni a büntetést bejelentő szervezet álláspontjával. A tornák 2008 óta íródó történetében mindig európai ország rendezhette az olimpiai részvételről döntő selejtezőt, egyebek mellett ezért (nem beszélve az ázsiai országban felmerülő akklimatizációs problémákról) sem Kína lett a házigazda. Az IHF arról nem tájékoztatott, vajon Szerbia pályázott-e a rendezésre. Magyarország még a világbajnokság előtt benyújtotta az igényét a nemzetközi szövetséghez, s talán az eddigi kézilabda-világesemények sikeres rendezése győzhette meg a döntéshozókat.

– Nagyon örülünk az IHF döntésének, természetesen komoly esély a női válogatottnak, hogy Győrött lehet az olimpiai selejtező. Ugyanakkor a nemzetközi szövetség részéről ez elismerése annak a munkának, amit a Magyar Kézilabda-szövetség az elmúlt években szervezői szempontból végzett. Biztosak vagyunk abban, hogy a 2016-os strandkézilabda-világbajnokság, a 2018-as női junior világbajnokság vagy akár az elmúlt hat női Bajnokok Ligája Final Four sikere befolyásolta a IHF döntését – mondta Novák András, a Magyar Kézilabda-szövetség operatív igazgatója.

Az olimpiai selejtezők csoportbeosztása: 1. csoport: Spanyolország (rendező), Svédország, Szenegál, Argentína. 2. csoport: Magyarország (rendező), Oroszország, Szerbia, Kína. 3. csoport: Montenegró (rendező), Norvégia, Románia, Korea.

Norvég megy, francia jön

Újabb sztárt igazolt a Győri Audi ETO. A szezon végén visszavonuló norvég Kari Alvik Grimsbö pótlására szerződtette júniustól a Metz olimpiai ezüstérmes kapusát, Laura Glausert. A huszonhat éves játékos hároméves szerződést kötött a Bajnokok Ligája címvédőjével.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.