Hatalmas bravúr: Mikler és Bánhidi vezérletével idegenben győztük le a spanyolokat!

Repülőrajt után kicsit megtorpant, végül a második félidőben a kiváló kapusteljesítményt nyújtó Mikler Roland és a beálló pozícióból nagyon hatékony Bánhidi Bence főszereplésével a magyar férfi kézilabda válogatott 30-28-ra legyőzte a világbajnoki bronzérmes Spanyolországot az Eurokupa ötödik fordulójában. A novemberi három gólos siker után ezúttal két góllal nyert a magyar válogatott. A győzelemmel Gulyás István csapata a csoport élére ugrott, folytatás szombaton Győrben Horvátország ellen.

Szilágyi
2021. 04. 28. 22:08
Kezilabda
Bánhidi a védekezésből is kivette a részét Fotó: ALVARO CABRERA Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaly novemberi szenzációs bravúr, az Európa-bajnok spanyol válogatott itthoni legyőzése után újra a vb-bronzérmes csapat volt Gulyás István együttesének az ellenfele az Eurokupa játéknapján. lapunknak elmondta, hogy a keret fiatal, eddig keveset foglalkoztatott számára fontos lehetőség a visszavágó, mert fel tudják magukra hívni a figyelmet, ahogy tette azt az odavágón a csurgói irányító, Hanusz Egon.

Az Eurokupa mérkőzést Malagától negyven kilométerre, Antequerában rendezték. A spanyol válogatott bombaerős kerettel állt fel, 10 kétszeres Európa-bajnok, és hét világbajnok játékost tudott felvonultatni, igaz, a két Dujsebajev, Alex és Dani hiányzott a 2021-es vb-bronzérmes csapatból.

Az ötödik percig egyik oldalon sem esett gól, ekkor Pedro lerohanásból a magyaroknak szerzett vezetést, majd több kivédekezett spanyol akció után Pedro megduplázta az előnyt. Még ezt is lehetett fokozni, is betalált. Jordi Rivera, a spanyolok szövetségi kapitánya azonnal időt kért.

Hét és fél perc után Szita Zoltán átlövése után már 4-0-ra vezetett a magyar válogatott. A 9. perc elején született meg az első spanyol találat, de nem fogyott a lendület. 9-4 volt az állás negyed óra játék után. Gulyás István szövetségi kapitány cserélt: Bánhidinek és Máthénak engedett pihenőt, érkezett helyettük Rosta és Leimeter. Közelebb zárkózott a vb-bronzérmes, feljött három gólra, a mozgékony beállót, Figuerast tudta nehezen tartani a magyar védőfal.

Magyar időkérés, majd magyar lejtmenet következett: a tömeges cserék óta szétesett a védekezés, szinte minden spanyol támadásból gól lett, Mikler Roland sem találkozott olyan sokszor a labdával, mint a mérkőzés elején. Villámgyorsan kiegyenlített a spanyol válogatott, 12-nél érte utol a remekül kezdő magyarokat.

Bóka Bendegúz visszavette a vezetést a szélről, a szegedi Canellas egyenlített. Hanusz Egon váltotta Lékai Mátét, ettől sajnos nem lett acélosabb a támadó játék. A 28. percben a találkozó során először Spanyolország szerezte meg a vezetést, Sarmiento negyedik góljával. 15-14-es spanyol előnnyel zárult az első félidő.

ezúttal is húzóember volt
Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség

A folytatásban a „magyar alapcsapatot” küldte a pályára Gulyás István szövetségi kapitány. Szita hatékony átlövéseivel segített átlendülni az első félidei holtponton, no, meg Bánhidi Bence beállójátékának hála megint szoros lett a meccs. Olyannyira, hogy ismét megvolt a vezetés, de csak néhány támadásig tartott ki a lendület: Raul Entrerriós megvillantotta a klasszsisát, a spanyolok visszavették az előnyt.

S ha Mikler Roland nem véd bravúrral, könnyen eldőlhetett volna a meccs. A Szeged kapusa és beállója, Bánhidi Bence tartotta a lelket a magyarokban, tíz perccel a vége előtt 25-25-ös döntetlenre alakult az állás. Bánhidi a hajrá előtt fújt egyet, Rosta Miklós állt be a helyére, örömteli fejlemény volt a horvát PPD Zagreb átlvője, Leimeter Csaba játéka. Bodó Richárd kétperces kiállításával nehéz helyzetbe sodorta a magyar válogatottat, de Máthé Dominiket ez nem zavarta, az ő góljával ismét nálunk volt az előny.

Szoros lett a véghajrá: Bánhidi góljával lett 28-27 ide, ezt egy kivédekezett spanyol támadás követte, majd hétméterest ítélték nekünk: Máthé bebombázta a labdát a kapuba, két gólos magyar előnnyel kezdődött az utolsó másfél perc. Figueras szépített, de ez Szita Zoltánt cseppet sem érdekelte, a Plock átlövője is góllal jelentkezett. Stílszerűen Mikler Roland védésével zárta le a meccset a magyar válogatott, 30-28-ra győzött és az első helyre ugrott az Eurokupa-csoportban.

A magyar válogatott szombaton Horvátország ellen folytatja a szereplését az Eurokupában.

Eurokupa, 5. forduló: Spanyolország–Magyarország 28-30 (15-14). Szlovákia–Horvátország 24-32. A csoport állása: 1. Magyarország 8 pont, 2. Horvátország 6, 3. Spanyolország 4, 4. Szlovákia 0.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.