Hazatért az Eb-trófea

Tökéletes magyar hétvége a Duna Arénában: szombaton női vízilabda-válogatottunk a hollandok legyőzésével Eb-bronzérmes lett, majd vasárnap a férfiak a spanyolok elleni fináléban ötméteresekkel győztek, és 1999 után újra a kontinens legjobbjai lettek. Mi úgy mondjuk: a trófea hazatért. A legértékesebb játékos pedig a magyar csapatkapitány, Varga Dénes lett.

Ch. Gáll András
2020. 01. 27. 10:56
null
Märcz Tamás irányításával eddigi legszebb sikerét érte el a vízilabda-válogatott Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs annál szikrázóbb csata, mint amikor az egykori Jugoszlávia két tagállama csap össze egy csapatjátékban, ahogy tegnap Montenegró és Horvátország a vízilabda Európa-bajnokság férfitornájának bronzmeccsén. A 2017-es budapesti világbajnok horvát alakulat ­8-4-re elhúzott, de innen is volt visszaút a „fekete hegyek” óriásainak. Az öt gólig jutó Aleksandar Ivović vezérletével ledolgozták a hátrányt, csak egyszer vezettek, de a legjobbkor – a végén, 10-9-re.

A férfidöntőnek a puszta győzelmen és az aranyérmen túl különleges tétje is volt. A spanyolok még sohasem nyertek Eb-t, és mi, magyarok sem tegnap: legutóbb 1999-ben, Firenzében, Biros Péter varázslatos ötgólos mérkőzésén a horvátok ellen. Amúgy az olimpiai részvétel miatt már egyik félnek sem kellett izgulnia, a döntőbe jutással a magyarok és a spanyolok is megváltották a tokiói repülőjegyet. Az eredmény alakulása viszont aggodalomra adott okot, Munarríz vezérletével 3-1-re megnyerték az ibériaiak az első negyedet. Még jó, hogy Nagy Viktor a pénteki formáját idézte.

A második negyed hazai tűzijátékot hozott. Angyal, Zalánki, majd köszönt be, utóbbi a csak rá jellemző könnyed eleganciával röpítette a bal pipába a labdát, az amúgy sem tinédzser López Pinedo ettől legalább húsz évet öregedett. (Ez azért túlzás, hatvanévesen mégsem védhetne egy Eb-döntőben…) Az pedig tovább rongálta a hispán idegeket, hogy Munarríz a kapufára vágta a büntetőt. ­4-3-as vezetéssel vonultunk pihenőre, ez így sokkal jobban nézett ki.

Mallarach süvítő góljára Vámos akkora bombával válaszolt, hogy a közönség az ellenfél megtévesztésére „Vámos, Vámos!” rigmussal éltette a balkezes zsenit. Szegény spanyolok azt hitték, őket buzdítják a nézők. Aztán Larumbe a jobb sarokba ívelt, Nagy Viktor ette a kefét, de Manhercz révén visszavettük a vezetést. Varga lemásolta korábbi gólját, majd Zalánki – kintről úgy tűnt – saját kapujába pöckölte a labdát, a gólt Tahullnak adták. Hárai svédcsavarja talpra ugrasztotta a nagyérdeműt. Munarríz másfél perccel a vége előtt 9-9-re egyenlített, ez is maradt az eredmény, mert Nagy Viktor a végén óriásit védett.

Märcz Tamás irányításával eddigi legszebb sikerét érte el a vízilabda-válogatott
Fotó: Mirkó István

Az ötméterespárbajt Varga gólja nyitotta, Perrone válaszolt, majd Vámos, Munarríz, Manhercz, Delgado, Hosnyánszky, Larumbe és Zalánki sem hibázott, közben mindkét edző kapust cserélt, így a tizedik ötméterest – Granadosét – már védte ki, és ezzel Magyarország 21 év után újra Eb-t nyert!

A torna legjobb kapusa a spanyol López Pinedo, gólkirálya az orosz Konsztantyin Harkov, legjobb játékosa Varga Dénes lett.

Märcz Tamás szövetségi kapitány gyanúsan csillogó szemmel nyilatkozott: – Hogy játékosként milyen Eb-t nyerni, arra már alig emlékszem, hiszen 21 éve volt, de szövetségi kapitányként semmihez sem hasonlítható érzés. Rengeteget dolgoztunk ezért az aranyért, egy-két éve talán még nem mondhattuk el magunkról, hogy a legjobbak méltó ellenfelei vagyunk, de most már teljes joggal állíthatjuk ezt. Örülök, hogy a két olimpiai bajnokunknak, Hosnyánszkynak és Varga Duminak végre megvan a hiányzó Eb-arany.

Vogel Soma, aki az utolsó ötméterest kivédte: – Märcz Tamás jelzett még a büntetőpárbaj előtt, ha úgy alakul, és a harmadik ötméteres is bemegy, akkor lehet, hogy be fogok ugrani. A harmadik után összenéztünk, bólintottunk egymásnak, és ugrottam. Az utóbbi időben számos ötméterespárbajban védtem, és ezek jól sültek el, úgyhogy most is bíztam benne, hogy legalább egyet megfogok. És sikerült. Igazából ez nem is alakulhatott másképp.

Felipe Perrone, a spanyolok legjobbja: – Megérdemelték a magyarok, Varga Dénes meg különösen a legjobb játékos címét, mert igazi vezér.

Vízilabda Eb, férfiak. Az 1. helyért: Magyarország–Spanyolország 9-9 ­(­1-3, 3-0, 2-2, 3-4), ötméteresekkel 5-4. Gólszerzők: Manhercz, Varga D., Zalánki 2-2, Angyal, Hárai, Vámos, ill. Munarríz 3, Mallarach 2, Granados, Larumbe, Tahull, Perrone. A 3. helyért: Montenegró–Horvátország 10-9.

Végre érem!

Minden benne volt az immár négyszeres Eb-gólkirálynő Keszthelyi Rita könnyáztatta nyilatkozatában. – Elegem volt már ezekből a negyedik helyekből, a riói olimpián, a budapesti világbajnokságon, majd a 2018-as barcelonai Európa-bajnokságon elveszített bronzmeccsekből. Annyira akartam ezt az érmet, és végre sikerült! Nagyon megérdemelték ezek a lányok, hihetetlen, mennyit dolgoztak érte a medencében, a konditeremben, a futópadon – mondta szombaton a 28 éves, tehát öregnek még véletlenül sem nevezhető, de a sok 20–24 éves „csitri” között rutinosnak számító csapatkapitány. Mintha ő maga nem dolgozott volna legalább annyit, mint a többiek…

Bíró Attila szövetségi kapitány a hollandok ellen 10-8-ra megnyert bronzmeccs után – amelyen 8-5-re még a németalföldiek vezettek, de aztán Gangl Edina és a csapat lehúzta a rolót, és állva hagyta az Eb-címvédőt – sokunk kedvére való értékelést adott lapunknak: – Ez a bronzérem nem vigaszdíj, hanem szerintem az Eb két legerősebb csapata csapott össze. Mi nem az elúszott döntőt siratjuk, hanem a kiharcolt bronzérmet ünnepeljük. Az én szövetségi kapitányi karrierem a 2016-os Eb-aranyéremmel kezdődött, lehet azt mondani, a szűz kéz szerencséjével, de 2018 után megfiatalítottam a válogatottat, és idő kellett, amíg a fiatalok beértek. Még csak a folyamat közepén járunk, remélem, a már­cius 22-én kezdődő trieszti olimpiai selejtezőn még előrébb tartunk, s ha kijutunk, Tokióban érünk a csúcsra.

Vízilabda Eb, nők, bronzmérkőzés: Magyarország–Hollandia 10-8 (3-5, 2-2, 4-1, 1-0). Gólszerzők: Szilágyi, Parkes, Keszthelyi, Leimeter 2-2, Illés, Rybanska, ill. Megens 3, Van der Sloot, Wolves, Stomphorts, Van der Kraats, Sleeking.

Az 1. helyért: Spanyolország–Oroszország 13-12. A torna legjobb játékosa: Beatriz Ortiz (spanyol).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.