Hol van még a Bayern Tafea FC-től?

A sorozatban nyolcadszor német bajnok Bayern München diadalmenete több okból is különleges.

Ch. Gáll András
2020. 06. 17. 20:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hol van a Bayern sorozata a Tafea FC szériájától?

Az ősrégi bonmot parafrázisával szólva: a Bundesliga olyan bajnokság, amelyben 18 csapat indul, és a végén mindig a Bayern győz. Persze ha nem is mindig, de nyolcadik éve megszakítás nélkül a bajorok a legendás salátástál (Die Meisterschale) nyertesei, összességében harmincnál tartanak. Ehhez az kellett, hogy hétfőn Brémában 1-0-ra legyőzzék a Werdert Lewandowskinak a 43. percben lőtt góljával. Ezzel tízpontos előnyre tettek szert a Dortmund előtt, és ez már a hátralévő két fordulóban behozhatatlan.

Még akkor is, ha szerda este a Borussia esetleg megveri a Mainzot.

A Bayern diadalmenete különleges, több okból is. Először is, két edzővel született. Niko Kovacot november másodikán, a 11. forduló után, a Frankfurttól elszenvedett 5-1-es vereséget követően kirúgták, és Hansi Flick kezébe adták a gyeplőt. A rutinos szakember – Joachim Löw korábbi segítője a válogatott mellett – rögvest 4-0-s diadalra vezérelte Lewandowskiékat a Dortmund elleni szuperrangadón, de aztán jött két 2-1-es zakó, a Bayer Leverkusen, majd a Borussia Mönchengladbach ellen, és a 14. forduló után a hetedik helyen szerénykedett a csapat, hétpontos hátrányban az éllovas Mönchengladbach mögött.

Na, ettől kezdve a lehetséges 54 pontból 52-t gyűjtött Flick Bayernje, ami példa nélküli a Bundesliga történetében. Mindössze egyetlen döntetlen csúszott be a 17 győzelem közé, jelenleg tizenegyes nyerő szériája él a csapatnak. Lewandowski 31 gólnál tart, a lengyel ezzel beállította a gaboni Pierre-Emerick Aubameyang 2017-ből való Bundesliga-rekordját, mint a külföldi játékos által szerzett legtöbb gól tulajdonosa. És még két forduló hátravan. Lewandowski ötödik Bundesliga-gólkirályi címe már faktum. A Bayern pedig az egyetlen csapat, amely a koronavírus után mind a nyolc fordulóban győzni tudott. és kilencedik bajnoki címét nyeri a Bayernnel, mert utóbbi még csak 17 éves volt, amikor 2010-ben nyert a csapatával.

„Bourbon-kóla kombóval fogok ünnepelni – jelentette ki Flick mester a brémai meccs után.

– Persze van még teendőnk bőven, hiszen július 4-én érdekeltek vagyunk a Német Kupa döntőjében a Bayer Leverkusen ellen, és még a Bajnokok Ligájában is állunk.”

Azt már nem tette hozzá a szerénységéről és realitásérzékéről közismert szakember, hogy elérhető közelségbe került a korábban még hihetetlennek tűnő triplázás, azaz a bajnokság, a kupa és a BL-trófea elnyerése, amire eddig csak 2013-ban a Jupp Heynckes vezérelte Bayern volt képes. Ha ez sikerülne, akkor nem akármilyen munícióval vághatna neki Flick a 2023-ig meghosszabbított szerződése hátralévő ideje kitöltésének. Merthogy feladat van bőven. Hogy mást ne mondjunk, a sorozatban megnyert nyolc salátástállal hol van még a Bayern a Tafea FC-hez képest. Kihez képest?!

Hát a vanuatui bajnokhoz, amely 1994 és 2009 között sorozatban 16-szor nyerte meg hazája pontvadászatát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.