Horváth Ferenc szerint szombaton a VAR verte meg a Honvédot

A Bp. Honvéd 4-1-es hazai veresége után Horváth Ferenc a VAR rendszerét és alkalmazását bírálta, véleménye szerint ez alapvetően befolyásolta a mérkőzés alakulását. Debreceni kollégája a videóbíróról nem beszélt, viszont a meccs megítélésében lényegében egyetértett vele, és Huszti Szabolcs beszélt Dzsudzsák Balázsról is.

Magyar Nemzet
2021. 08. 01. 11:07
null
Horváth Ferenc Fotó: Dömötör Csaba Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győzelemmel, ráadásul fölényes, 4-1-es sikerrel tért vissza egy év másodosztály után a Debrecen az élvonalba. A DVSC a Bp. Honvéd vendége volt, amely első tétmérkőzését játszotta az Új Bozsik József Stadionban, ami nem hozott szerencsét neki. Bár jó első félidőt produkálva a szünetben 1-0-ra vezetett, a második félidő elején nagy fordulat következett be: a játékvezető a VAR segítségével tizenegyest ítélt a kispestiek ellen, és második sárga lappal kiállította az egyik védőjüket, Klemenzet. Ettől fogva a debreceniek akarata érvényesült, szép gólokat szerezve zsebelték be a három pontot.

A mérkőzést követően Horváth Ferenc, a Bp. Honvéd vezetőedzője szokásához híven markánsan nyilatkozott:

– Az első félidőben jól játszottunk, el is dönthettük volna a mérkőzést. Minden ült, amit akartunk: frissek és gyorsak voltunk, sok helyzetünk és szögletünk volt, birtokoltuk a labdát. Ha rúgunk még egyet, másképp alakulnak a dolgok. A második félidőről nehéz beszélni, hogy most a VAR hasznos vagy nem hasznos, érdekes dolog. Ki dönti el, hogy mit néznek vissza? Klemenz első sárga lapját miért nem nézték vissza? A harmadik gól előtt miért nem nézték vissza, hogy kint volt-e előtte a labda? Százéves tradíciót szednek szét ezzel. Folyamatosan áll a játék, ugyanannyit fog elvenni a VAR, mint amennyit vissza fog adni. Szerintem ez teljesen feleslegesen mesterkéltté tette az egész labdarúgást. Korábban is ez volt a véleményem, most hatványozottan, mert a VAR miatt történtek velünk a dolgok. A csapat nyerni akart az utolsó pillanatig, mindenki odatette magát, lehetett látni a csapaton, hogy jó formában van, megy előre, ez egy másik Honvéd, mint ami volt.

 

Horváth Ferenc szerint százéves tradíciót rombol le a videóbíró
Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba

 

Nem értett egyet azzal az újságírói felvetéssel, hogy már a kiállítás előtti negyedórában is lehetett látni, más felfogású Honvéd jött ki a második félidőre, amely akkor már a védekezéssel volt elfoglalva.

– A Honvéd attól lett más, hogy kiállítottak egy embert, dupla büntetés volt, mert tizenegyes is járt mellé – mondta. – Ezt nem volt könnyű feldolgozni, kaptunk még egyet, aztán eszeveszett rohanás volt mindent vagy semmit alapon. A szituációt egy pillanatra láttam csak visszanézve, a könyökét találta el a labda, azért még plusz meg is büntetni… Nem kereste a labdát, kifordult, eltalálta a könyökét. Ezért ekkora büntetést adni a csapatnak nem feltétlenül igazságos.

A Debrecen kispadján Huszti Szabolcs először ülhetett NB I-es mérkőzésen, és ez a debütálás kiválóra sikerült. Ugyanakkor elismerte, Horváth Ferencnek igaza van, az első félidő a Honvédé volt:

– Ha az elsőben három nullra vezet a Honvéd, egy szót nem szólhattunk volna. Sok helyzetet dolgozott ki az ellenfél, pánikot éreztem hátul, betojva játszottunk, mondhatni NB II-esen kezdtük az NB I-es szezont. Viszont tetszett a reakció, ahogy pályára léptünk a második félidőben. Hittek magukban a srácok, volt keresnivalónk a pályán, úgyhogy örülök, hogy sikerült begyűjteni a három pontot. Kicsit bátrabban mentünk rájuk, nagyon szép gólokat rúgtunk, de ez jellemző volt ránk már az NB II-ben is. Egy meccs viszont nem mérvadó: ha kikaptunk volna három nullra, akkor sem kellett volna a csapatot temetni, és most sem a Bajnokok Ligáját nyertük meg, ez csak egy meccs volt a sok közül. Remélem, hasonló lesz a folytatás.

Kérdezték Dzsudzsák Balázsról, akiről ezt mondta:

– Ő egy vezér, csak pozitívumokat tudok róla mondani. A pályán kívül barátok vagyunk, hiszen a válogatottban szobatársak voltunk. De amikor meccs van, akkor én az edzője vagyok, ezt mind a ketten tudjuk.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.