Ismét Szerbia az úr a röplabdaháló fölött

Ch. Gáll András
2019. 10. 01. 16:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbiát nem lehet annyira „felszalámizni”, hogy ne domináljon a labdajátékokban. Miközben a régi Nagy-Jugoszlávia már csak emlék, a mindössze hétmilliós, 77 ezer négyzetkilométer területű balkáni ország nemcsak hagyományos sportágaiban – kosár- és vízilabdában – számít világhatalomnak, hanem röplabdában is. Vasárnap késő este a férfi Eb döntőjében Párizsban, hihetetlenül színvonalas csatában 3-1 (-19, 16, 18, 19)-re legyőzte egykori tagköztársaságát, ­Szlovéniát, s ezzel az a különleges helyzet állt elő, hogy mind a nőknél, mind a férfiaknál a szerbek a kontinensbajnoki cím védői. Ráadásul nem először fordul elő ilyesmi: 2001-ben szintén mindkét nemben ők voltak Európa legjobbjai.

Ha már a szerbeket dicsértük, ne feledkezzünk meg a szlovénekről sem; ők is labdajáték-specialisták, legutóbb férfikosárlabdában nyertek Eb-t, az érdekesség kedvéért szerb edzővel (Igor Kokoskov), és a döntőben Szerbia ellen. A mostani röplabda-Eb MVP-je a 26 éves szerb Uros Kovacsevics lett, az olasz Diatec Trentino ütőjátékosa, aki 18 évesen már a 2011-ben Eb-t nyert szerb válogatottban is játszott. A harmadik helyért Lengyelország 3-0-ra (24, 22, 21) verte a házigazda Franciaországot, amelyet előzőleg az Eb nagy esélyesének tartottak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.