A tétnélküliség rányomta a bélyegét a búcsúra Kijevben

Tét nélküli meccsel fejezte be az Európa-bajnoki selejtezőket a magyar férfiválogatott Kijevben. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány elsősorban a fiatalokat szerepeltette, így nagy vereség lett a vége, ám a csapat a célját teljesítette, ott lesz jövőre az Eb-n.

2021. 02. 22. 19:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajátos, rá jellemző tanácsot adott Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány: mindenki egy pohár vörösborral nézze az utolsó Európa-bajnoki selejtezőt, és ne idegeskedjen. Kétség sem férhet hozzá, igaza volt, az Ukrajna elleni mérkőzésen nem volt miért izgulni, pedig a csoport első helye volt a tét. A képlet egyszerű volt: győzelem esetén mi végzünk az élen, egypontos vereséggel másodikok vagyunk, nagyobb különbségűvel pedig harmadikok.

Csakhogy ennek nem volt semmi gyakorlati jelentősége. Az Európa-bajnoki részvételt a válogatott már kiharcolta azzal, hogy egy éve itthon legyőzte a címvédő szlovénokat, majd idegenben az ukránok is, most pedig, a kijevi buborékban az osztrákok ellen is nyerni tudott, a második Ausztria elleni siker ebből a szempontból már nem is számított. Minden, amúgy gyakran hangoztatott híreszteléssel szemben a 2022. szeptember 1-jén négy helyszínen kezdődő Európa-bajnokság csoportjainak a sorsolásánál közömbös lesz a selejtezőkben elért helyezés, a kalapokat a világranglistán elfoglalt helyezések alapján alakítják majd ki. Márpedig a magyar válogatott a józan számítások szerint a hat kalapból mindenféleképpen az ötödikben lesz, függetlenül az ukránok elleni eredménytől.

 

Pongó Marcell dob ziccert az ukránok ellen
Fotó: fiba.com

 

Ivkovics Sztojan ezért is kérte, hogy senki se idegeskedjen, dőljön hátra nyugodtan azzal a pohár vörösborral a kezében, de a kapitány mondott mást is: Ukrajna ellen sok lehetőséget kapnak az eddigi kiegészítő emberek, elsősorban a fiatalok, akik jövő válogatottjának lehetnek majd a kulcsemberei. A csapat megteremtette a lehetőségét annak, hogy a selejtezők legvégén a szövetségi kapitány kísérletezzen, és ez is jól mutatja a sikerének a mértékét. A magyar férfiválogatott utoljára a hatvanas évek végén jutott ki két egymás utáni Európa-bajnokságra, most 2017 után ismét ott lesz a csapat a kontinenstornán.

Ráadásul ezt úgy érte el, hogy mindössze egyetlen meccset játszhatott hazai környezetben, a novemberi selejtezőkörben a sok pozitív és ellentmondásos teszteredmény miatt nem léphetett pályára, ami miatt Kijevben öt nap alatt négy meccset kellett lejátszania, azaz nem csupán az ellenfeleket, hanem a körülményeket is le kellett győznie. Sokadszor bizonyosodott be, hogy ezek a játékosok csapatként nagyszerűen működnek együtt, hihetetlen szívvel tudnak küzdeni, még amikor rosszul játszanak, akkor sem adják meg magukat, azaz mentálisan nagyon erősek. Perl Zoltán, Vojvoda Dávid igazi vezéregyéniségek, Benke Szilárd is képes bravúros teljesítményre, Filipovity Márkó fiatal kora ellenére már meghatározó ember, és akkor még nem említettük Rosco Allant, aki nem tudott most Japánból elutazni Kijevbe.

Az ukránok ellen pedig azt láthattuk, hogy a fiatalok – Pongó Máté, Lukács Norbert vagy éppen Somogyi Ádám és Fazekas Máté – tehetséges kosarasok, de a legjobbjaival felálló Ukrajna ma még nagy falat volt a számukra. A remekül triplázó házigazda 97-63-ra simán győzött, és csoportelső lett 10 ponttal az ugyanennyit gyűjtő Szlovénia és Magyarország előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.