Szegény gazdagok tönkremennek, erre átigazolási csúcs készül

A Bayern München ingyen engedheti el az edzőt, akivel mindent megnyert, hogy aztán átigazolási világrekordért szerződtessen a helyére valakit, aki még semmit sem nyert. A bajorok a megfontolt gazdálkodás mellett kardoskodva utasították el a szuperligát, erre éppen ők készülnek edzők tekintetében brutálisan magas összeget kifizetni Julian Nagelsmann kedvéért az RB Leipzignek.

2021. 04. 27. 7:15
GULÁCSI Péter; Nagelsmann, Julian, rb leipzig
Lipcse, 2020. december 12. Gulácsi Péterrel, az RB Leipzig kapusával kezet fog Julian Nagelsmann, a csapat vezetõedzõje (j), miután a Leipzig gyõzött a Werder Bremen ellen a német elsõ osztályú labdarúgó-bajnokság Fotó: MTI/EPA/Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig több mint egy hét telt el azóta, hogy Hans-Dieter Flick, a Bayern München edzője bejelentette, az idény végén szeretné felbontani a 2023-ig szóló szerződését. Úgy néz ki, a bajorok máris megtalálták a csapattal tavaly minden lehetséges trófeát bezsebelő szakember utódját, ráadásul az RB Leipziget vezető Julian Nagelsmann megszerzéséért arra is hajlandó a Bayern, amire általában nem: mélyen a zsebébe nyúl. Olyan mélyen, hogy az már világrekord.

Itt még Gulácsi Péterrel fog kezet Julian Nagelsmann Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Egybehangzó német sajtóértesülések szerint a Bayern és Nagelsmann már meg is egyeztek a személyes feltételekben, a müncheniek pedig húsz- és harmincmillió euró közti összegért vásárolhatják ki a lipcsei szerződéséből az edzőt, aki ezzel átigazolási csúcsot döntene. Eleve nem gyakori, hogy a klubok adják-veszik az edzőket egymás közt, mint a játékosokat, általában szerződés nélküli szakemberek ülnek le a megüresedett kispadokra. Ennek fényében a jelenlegi rekord a futballistaárakhoz képest egyáltalán nem magas: 15 millió euró, amelyet a Chelsea utalt a Porto számlájára André Villas-Boasért 2011-ben.

Az, hogy pont a Bayern döntheti meg ezt a világcsúcsot, mindenképpen különös. A bajorok a játékosokra is ritkán költenek sokat, történetük legdrágább vétele Lucas Hernández, akiért nyolcvanmillió eurót adtak az Atlético Madridnak, de utána mindjárt nagy a szakadék, a második helyen Leroy Sané áll, akiért 45 milliót fizettek a Manchester Citynek. Összehasonlításképpen a Barcelonának három, a Real Madridnak két 100+ milliós igazolása is van.

Épp a két spanyol gigász nyomta a legerőteljesebben a vészcsengőt a topcsapatok anyagi terheire figyelmeztetve, állítva, hogy a csődtől csak a szuperliga menthetné meg őket. Az a szuperliga, amelyet a felelősségteljes gazdálkodás mellett kampányoló német rekordbajnok élből elutasított. Erre most épp a müncheniek indítanák el az edzőtranszferek lavináját.

– Egy dolgot azért tisztázzunk, Julian Nagelsmann még egy címet sem nyert. És egy ilyen edzőért akar a Bayern rekordot jelentő összeget kifizetni, miközben ingyen elveszíti azt az ember, aki az előző idényben mindent megnyert a csapattal. Valamiért az az érzésem, hogy ez inkább óriási veszteség a klubnak, minthogy nyereség lenne – a müncheniek korábbi klasszis labdarúgója, Lothar Matthäus fogalmazta meg a véleményét ekképpen az ügyről a Sky Sport oldalán.

Nehéz örökség lesz Flick helyére lépni a Bayernnél Fotó: Uefa.com

Flick távozásának hátterében két, alighanem egymást erősítő dolog áll. Az egyik, hogy az edző szakmai konfliktusba keveredett a sportigazgatóval, Hasan Salihamidziccsel, aki nem az ő szája íze szerint szerződtette a labdarúgókat. Elvárható lenne, hogy egy edzőnek legyen érdemi beleszólása az igazolásokba, de az is védhető álláspont, hogy a klubok keretalakítási koncepciója általában hosszabb távra szól, mint amennyi ideig egy edző irányít, így vannak magasabb szintű szempontok is. A másik szakítás felé ható erő az volt, hogy a német válogatott szövetségi kapitányi posztjáról a nyári Eb után leköszönő Joachim Löw utódjának sokan Flicket akarják, aki a 2014-es vb-aranyig stábtag volt, és alighanem vonzza a visszatérés lehetősége immáron főnökként.

Márpedig a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) kijelentette, nem hajlandó pénzt áldozni egyetlen edzőért sem, hiszen korábban ők is ingyen engedtek el az alkalmazásukban álló szakembereket német klubokhoz, többet közt így került Matthias Sammer a Bayern Münchenhez sportigazgatónak 2012-ben. – Az a tény, hogy Hansi Flick hatalmas elismerést élvez a DFB-ben, nem meglepő. Amíg azonban egy edzőnek szerződése van, addig nem kezdünk aktív tárgyalásokat vele – erősítette meg Oliver Bierhoff, a német válogatott csapatmenedzsere.

Igaza lehet Matthäusnak: Flick valószínűleg német kapitány lesz, méghozzá ingyen távozva, miközben az utódjáért világrekordot fizethet a Bayern. Julian Nagelsmann hiába a legtehetségesebb edzők egyike nemcsak Németországban, hanem világszerte, de még mindig csak 33 éves és valóban nem nyert még trófeát.

Nagy kérdés, hogyan tudja vezetni azokat a sztárokat, akik nemcsak sokkal többet nyertek nála, hanem csaknem egyidősek vele, mint például vagy

A történet persze az RB Leipzig oldaláról is érdekes. Itt van egy klub, amely a Bayern kihívója akar lenni, és a sportigazgatója, Markus Krösche ebből az alapállásból indulva nemrég leszögezte, értelmetlen Nagelsmann átigazolásáról beszélni. Erre tegnap bejelentették, hogy Krösche váratlanul, közös megegyezéssel távozik a Leipzigtől az idény végén. Valószínűleg nem az ő elképzelései szerint alakultak a dolgok az edző ügyében... Mindez pedig csak tovább erősíti a tényt, hogy a Bayern München Németországban minden körülmények között erőnyerő. S ezen a Leipzig sem tud változtatni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.