Kiutálta története legjobb edzőjét a Bayern München

Odáig fajult a helyzet a Bayern Münchennél, hogy Hans-Dieter Flick bejelentette, a nyáron mindenképpen távozni akar. Miért hagyja egy klub, hogy házon belül kiutálják az edzőt, akivel mindent megnyert, és aki nemrég még maradni akart? Szövevényes az ügy, régóta ketyegő bomba volt a vezetőedző és a sportigazgató, Hasan Salihamidžić közti feszültség Münchenben.

2021. 04. 18. 9:02
null
Forrás: uefa.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Aki nem tudja, mi van a dobozban: ez egy toll. Tollakkal pedig időnként papírokat írunk alá – sokat emlegették Karl-Heinz Rummenigge vezérigazgató szavait tavaly áprilisban, amikor a Bayern München bankettjén ajándékot nyújtott Hans-Dieter Flick kezébe, s félreérthetetlenül jelezte, hogy 2023-ig meghosszabbítják az edző ideiglenes szerződését. – Csináld továbbra is így, csináld jól, maradj olyan, amilyen vagy! – tette hozzá akkor Rummenigge. Alig több mint egy év telt el azóta, közben Flick a klub történetének a legsikeresebb edzője lett, és megfogadta a tanácsot, maradt olyan, amilyen. Ez utóbbi lett a veszte.

Budapesten Flick az európai szuperkupát is megnyerte Fotó: Uefa.com

– Szeretném, ha nyáron megszűnne a szerződésem. Ez tény, nem kérdés – sokkolta a Bayern München szurkolóit Hans-Dieter Flick a tegnapi, a Wolfsburg ellen 3-2-re megnyert bajnoki után. Ezzel a mondattal pont került a bajor klub hónapok óta húzódó belső konfliktusainak a végére, amelynek Hasan Salihamidžić sportigazgató és a vezetőedző volt a két főszereplője. Mostanra kiderült, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában, miként az is, melyikük az erősebb kutya Münchenben.

A Salihamidžić és Flick közti feszültség forrása az átigazolási politika volt, amely már tavaly télen éket ütött kettejük közé, ám a tavaszi sikerek feledtették mindezt. Mégiscsak hat trófeát, köztük a Bajnokok Ligája-aranyat is begyűjtötte az előző idényben a Bayern München, amely ezzel a Pep Guardiola vezette, 2009-es Barcelona után mindössze a második csapat lett, amely az összes lehetséges címet megnyerte egy éven belül. Akkor lehetett sütkérezni a sikerben, de a nyári átigazolások újabb komoly ellentéteket szültek.

A tavalyi BL-győztes Bayernből Thiago Álcantara (Liverpool) és Philippe Coutinho (Barcelona) is távozott a fontosabb emberek közül, az érkezők pedig nem feltétlenül Flick kérésére lettek a csapathoz hozva. A nyári igazolások közül csak Leroy Sané és Eric Maxim Choupo-Moting kap jelentősebb szerepet, a többiek, Marc Roca, Bouna Sarr, Douglas Costa és Alexander Nübel alig játszanak. Német sajtóhírek szerint a probléma az, hogy Salihamidžić nem az edzővel egyeztetve igazol, ráadásul Flick nevében játékperceket is ígér a kiszemelteknek. Ezt aztán az edző nem teljesíti, ha nem látja jónak.

Tavaly nyáron Flick három labdarúgó szerződtetését kérte, ám közülük Timo Werner és Kai Havertz, akiket korábban összeboronáltak a Bayernnel, végül a Chelsea-ben kötöttek ki, Mario Götze pedig a PSV Eindhovenben kapott újabb esélyt. El lehet játszani a gondolattal, hogy ha őket hozza a csapatba Salihamidžić, akkor is kiesett volna-e a PSG ellen a címvédő Bayern a BL negyeddöntőjében. Sosem tudjuk meg, Flick poharában mégis a párizsiak elleni kudarc lehetett az utolsó csepp. Vagy éppen az, hogy rendkívül rosszul időzítve, a párharc előtt jelentették be, hogy nem hosszabbítanak szerződést Jérome Boatenggel, aki ezután gyengén játszott a mindent eldöntő első meccsen.

Salihamidžić fontos igazolásokat is lebonyolított

https://www.facebook.com/fcbayern.en/photos/5295538510517180

Bár úgy tűnhet, hogy a Bayernnel játékosként 2001-ben BL-t nyerő Salihamidžić a kerékkötő, ez sem ennyire egyszerű, hiszen sportigazgatóként neki is nagy érdemei vannak a tavalyi sikerekben, akárcsak Flicknek. A bosnyák vezényelte le az Arjen Robben és Franck Ribery nevével fémjelzett korszakot lezáró generációváltást. Ő igazolta le 2017-ben Kingsley Comant a Juventustól 21 millió euróért, ingyen szerezte meg a Schalkétól Leon Goretzkát, mindössze tízmillió euróért Alphonso Daviest az Egyesült Államokból és nyolcmillióért Serge Gnabryt a Werder Brementől – ők mind kulcsjátékosok lettek. De Salihamidžić legnagyobb eredménye mégis az volt, hogy a 2018-ban minden áron távozni akaró Robert Lewandowskit meggyőzte a maradásról, a lengyel pedig azóta élete két legjobb idényét teljesítette.

Nehéz ügy, a szurkolók természetesen Flick mellett állnak, hisz az ő munkája a látványosabb, de valószínűleg az sem véletlen, hogy a Bayern vezetősége ennyire bízik Salihamidžićben.

Annyira, hogy még története időarányosan legsikeresebb edzőjét is feláldozza érte.

Mindenesetre Flick nyári távozása beindíthatja az edzőkeringőt Németországban. Ezzel nagyon valószínű, hogy megvan a távozó Joachim Löw utóda a német válogatott élén a nyári Eb után. Egy hónapja Flick még a következőt mondta arról, hogy lenne-e német szövetségi kapitány: „Nincs min spekulálni, mert 2023-ig szerződésem van Münchenben, most csak ez érdekel, és még több címet szeretnék nyerni a csapattal.” Nos azóta alaposan megváltozott a helyzet.

Sokan pedig azt is tudni vélik, hogy az RB Leipzig edzője, Julian Nagelsmann veheti át a Bayern München irányítását. Lothar Matthäus a Sky Sportsnak elárulta , úgy tudja, már fel is vette a Bayern a kapcsolatot lipcsei edzőjével. Mindeközben a bajorok Flick vezetésével hét ponttal vezetik a Bundesligát a Leipzig előtt, és robognak a bajnoki cím felé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.