Budapesten lesz az utolsó csata a világnak a tokiói részvételért

Összeállt a magyar válogatott az esztendő egyik legfontosabb hazai rendezésű világversenyére, a június 6–13. közötti cselgáncs-világbajnokságra. A Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő esemény jelentőségét emeli, hogy a sportágban ezzel zárul az olimpiai kvalifikációs sorozat.

Magyar Nemzet
Forrás: Judoinfo.hu2021. 05. 11. 10:41
null
Karakas Hedvig Fotó: MSUSZ/Zsigmond László Forrás: MSÚSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt szinte mondani sem kell, hogy teljes létszámmal, tizennyolc fővel készül a magyar válogatott a június 6-án rajtoló budapesti világbajnokságra, amelyen dzsúdósaink számára a cél a jó szereplés mellett minél több olimpiai indulási jog kiharcolása. A férfiaknál és a nőknél egyaránt kilenc-kilenc versenyzőt indíthat minden ország, s ezt a lehetőséget a két magyar szövetségi kapitány, Pánczél Gábor, a férfiak és Toncs Péter, a nők szakvezetője is megragadja – a Magyar Judo Szövetség elnöksége pedig elfogadta a szakmai javaslatot.

– Az elvárásaink erősen függenek a világbajnokságon részt vevő mezőny minőségétől. Ha tényleg olyan erős lesz a verseny, ahogyan gondoljuk, akkor a férfi szakág ideális esetben egy érem és egy pontszerző helyet tud megszerezni – szögezte le Pánczél Gábor, a férfiak szakvezetője. Kollégája, a női csapatot vezető Toncs Péter szerint négy versenyzője elé lehet célul tűzni a legjobb nyolc közé kerülést, közülük ketten a dobogót is kinézhetik maguknak.

A magyar válogatott rangidőse Ungvári Miklós, aki negyven esztendősen lép majd tatamira a Papp László Budapest Spotarénában, a legfiatalabb indulónk pedig a junior Eb-bronzérmes, tizenkilenc esztendős Sáfrány Péter lesz. A Judoinfo.hu szakportál kimutatása szerint válogatottunk az eddig begyűjtött vb-érmeket nézve kimondottan erős, hiszen a hosszú kihagyás után visszatérő Mészáros Anett két ezüst- és két bronz-, Ungvári Miklós három bronz-, egy ezüst-, Csernoviczki Éva és pedig egy-egy bronzérmet jegyzett eddig az indulóink közül – vagyis együtt összesen tíznél járnak, s csupán az arany hiányzik.

A kazanyi Grand Slam-verseny után sokat tisztult a kép az olimpiai kvalifikáció szempontjából: ha most zárulna a sorozat, hét dzsúdósunk léphetne tatamira Tokióban: Tóth Krisztián, Karakas Hedvig, Pupp Réka, Ungvári Attila, Csernoviczki Éva és Özbas Szofi „direkt kijutást” érő helyen áll súlycsoportjában, Cirjenics Miklós pedig jelenleg kontinentális szabadkártyával lenne olimpiai induló. Tóth Krisztián és Karakas Hedvig jelenleg kiemelést érő helyen áll, de Pupp Réka és Ungvári Attila is csak nagyon valószínűtlen esetben csúszhat ki a kvótások közül. Csernoviczki Éva és Özbas Szofi számára viszont szükséges, hogy jól alakuljanak a világbajnokság eredményei, s ne csússzanak hátrébb, ellenkező esetben Cirjenics Miklós kijutása is veszélybe kerülhet. A további, még Tokióra pályázó dzsúdósaink előtt sem záródott be végleg a kapu, hiszen Budapesten rengeteg pontot lehet gyűjteni, egy bravúros szerepléssel olyan versenyző is kiharcolhatja az ötkarikás részvétel jogát, aki jelenleg nagy hátrányban van riválisaihoz képest.

A 2020-ban a legjobb magyar sportolónőnek megválasztott Karakas Hedvig olimpiai részvétele már biztos
Fotó: MSÚSZ

A magyar vb-csapat:

férfiak:

73 kg: Ungvári Miklós (Ceglédi VSE), Szabó Frigyes (UTE)

81 kg: Ungvári Attila (Ceglédi VSE), Tóth Benedek (MTK Budapest)

90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Sáfrány Péter (Miskolci VSC)

100 kg: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), Vég Zsombor (Ceglédi VSE)

+100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE)

tartalékok: Gőz Roland (90 kg, MTK Budapest), Ohát Zalán (100 kg, Budaörsi SC), Vida András (60 kg, Győri AC), Naji Dávid (60 kg, Kaposvári JK)

nők:

48 kg: Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya)

52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE)

57 kg: Karakas Hedvig (BHSE), Kármán Andrea (UTE)

63 kg: Özbas Szofi (Békés Megyei Kano JSE), Varga Brigitta (KSI SE)

70 kg: Gercsák Szabina (DVTK)

78 kg: Mészáros Anett (Szatymaz)

+78 kg: Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC)

tartalékok: Salánki Evelin (78 kg, BHSE), Mamira Luca (48 kg, Toto Sport)

Az egyéni küzdelmek mellett természetesen a mieink terveznek az olimpiai programban is szereplő csapatversenyt is, amelyre a világbajnokság zárónapján, június 13-án kerül majd sor. A mieinkhez erre a napra tartalékként lett jelölve Ócsai Sándor (73 kg, Ceglédi VSE) és Kovács Kitti (57 kg, BHSE).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.