Kiszámítható döntés: Ivkovics Sztojan marad a szövetségi kapitány

A férfi válogatott csapat egészen biztosan ragaszkodik ahhoz, hogy a szakvezető a posztján maradjon.

2020. 05. 28. 13:18
null
Ivkovics Sztojan két kulcsembere, Vojvoda Dávid és Ferencz Csaba utolsó tesztje is érthetetlen módon lett pozitív Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cseppet sem meglepő nyilatkozatot tett Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke. Előbb a Sport TV-ben, majd az M1 aktuális csatornának mondta el, hogy napokon belül megkezdődnek a tárgyalások Ivkovics Sztojannal a férfi válogatott szövetségi kapitányi posztjáról.

– Az elnökség arra hatalmazott fel engem és a főtitkárt, hogy kezdjünk el szövetségi kapitány-ügyben tárgyalni. Kapitányügyben pedig elsősorban Ivkovics Sztojannal fogunk tárgyalni, hiszen az ő eredményessége, közösségteremtő és motivációs képessége igen-igen komoly eredményeket hozott az elmúlt években a magyar kosárlabda férfi ága számára. A csapat egészen biztos, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy Ivkovics Sztojan legyen a szövetségi kapitány. Ivkovics Sztojannál jobb kapitányt nem tudok elképzelni a válogatott élére, eddig sem tudtam.

A bejelentés első hallomásra pikánsnak tűnik, hiszen papíron jelenleg is Ivkovics Sztojan a férfiak szövetségi kapitánya, és éppen a felmondási idejét tölti. Annak a felmondásnak, amelyet még februárban ő nyújtott be, és amelyet az elnökség el is fogadott azzal a feltétellel, hogy ki kell töltenie a hat hónapos felmondási idejét.

Mindez azonban a kiszámíthatósága miatt mégsem mondható pikánsnak. A történetet már többször megírtuk: Ivkovics Sztojan a szerződésében előírtakkal ellentétben vezetőedzői munkát vállalt Kaposvárott az előző év végén, ezt a szövetség elnöksége, érthetően, zokon vette. Ezt követte a lemondás, az elfogadás és a feltétel. A válogatott közvetlenül ezt követően komoly bravúrokat végrehajtva megnyerte első két Európa-bajnoki selejtezőjét – az elsőt itthon a címvédő szlovénok, a másodikat idegenben az ukránok ellen –, amelyek után a kapitányt szinte minden újságíró arról faggatta, hogy ez volt-e az utolsó hazai meccse kapitányként – a következő selejtező csak novemberben következik –, és ő azt felelte, hogy ezzel a szerződéssel biztosan.

A Magyar Nemzet az ügyről írt január 30-i cikkében még a selejtezők előtt ezt írta: Egy biztos: időzavar nem kínozza a Magyar Kosárlabdázók Szövetségének elnökségét. Keddi ülésén sikerült olyan megoldást találni a férfi szövetségi kapitány ügyére, amely kényelmes minden félnek, hiszen semmi sem sürgető. Most februárban lesz két Európa-bajnoki selejtező, a következő kettőre pedig sokára, november végén kerül sor, és addig, ahogy mondani szokás, sok víz lefolyik még a Dunán. Ez hat hónap, amibe beleférnek a februári selejtezők, és még az is, hogy júliusra az egész ügy feledésbe merüljön.”

Nem is kellett júliusig várni, mint láttuk, a felek hamarosan tárgyalnak egymással a folytatásról. Ivkovics Sztojan a tavasszal már lapunknak is elmondta, szívesen maradna szövetségi kapitány, és most újra megkerestük, hogy nyitott-e a folytatásra. A válasza alapján akár mérget is vehetünk rá, hogy a tárgyalások eredményesek lesznek, ő ugyanis már a válogatott augusztusi programját szervezi.

– Már több mint hét éve dolgozom szövetségi kapitányként, ezt a vitát leszámítva jól működtünk együtt a szövetséggel is, tehát nem lesz akadálya a munka folytatásának – felelte a Magyar Nemzet kérdésére. – Okos emberek minden konfliktusból megerősödve jönnek ki, szerintem a mi esetünkben is így van. Az új szerződésben egyetlen vitás pont lehet, az a pénz, de ez eddig sem okozott problémát, és most sem fog. Már tervezem is a válogatott edzőtáborát augusztus elejére, amelynek a helyszíne még nem dőlt el. Érdekesség, hogy ezen ott lesz az U20-as csapat is. Erre a nyárra elvállaltam a fiatalok melletti munkát is, ám az Európa-bajnokság elmaradt a járvány miatt. Ennek ellenére tudni szeretném testközelből tapasztalva, hogy mi az oka a fiú kosarasok lemaradásának az európai élvonaltól. Ezért azt tervezem, hogy az év közben elvállalok egy utánpótlás-csapatot is valamelyik klubban. Nyertem már kupát és bajnokságot is, a felnőtteknél az A és a B csoportban is, most kipróbálom magamat az utánpótlásban is, az ott szerzett tapasztalatokat kapitányként is jól hasznosíthatom.

Szalay Ferenc elnök a nyilatkozatában hangsúlyozta, a válogatott vezetésének az a feltétele nem változott, hogy a kapitány nem irányíthat klubcsapatot, és bízik benne, hogy hamar sikerül megállapodni Ivkovics Sztojannal.

Ha ez kizárólag felnőtt csapatra érvényes, akkor biztosan így is lesz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.