Logikus és pikáns

Az Magyar Kosárlabdázók Szövetségének elnökségi ülésén sikerült olyan megoldást találni a férfi szövetségi kapitány ügyére, amely kényelmes minden félnek, hiszen semmi sem sürgető.

2020. 01. 30. 13:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy biztos: időzavar nem kínozza a Magyar Kosárlabdázók Szövetségének elnökségét. Keddi ülésén sikerült olyan megoldást találni a férfi szövetségi kapitány ügyére, amely kényelmes minden félnek, hiszen semmi sem sürgető. Most februárban lesz két Európa-bajnoki selejtező, a következő kettőre pedig sokára, november végén kerül sor, és addig, ahogy mondani szokás, sok víz lefolyik még a Dunán. Az ügyről írtunk korábban: Ivkovics Sztojan az év elején vezetőedző lett Kaposvárott, dacára annak, hogy a szövetséggel kötött szerződése kizárja az ilyen szerepvállalást, az MKOSZ pedig ezt érthetően zokon vette. A kapitány beismerte, hogy hibázott, felajánlotta a lemondását, amelyet az elnökség kedden elfogadott, hozzátéve, hogy igényt tart a munkájára a felmondási ideje alatt. Ez hat hónap, amibe beleférnek a februári selejtezők, és még az is, hogy júliusra az egész ügy feledésbe merüljön.

Amikor Ivkovics Sztojan 2013 elején kapitány lett, éppen Kecskeméten volt edző, de később dolgozott Szolnokon is, és később döntött úgy az elnökség, hogy a posztot csak főállásban lehet betölteni. Azóta azonban megváltozott a válogatottak versenyrendszere, például nem két, hanem négy évente rendeznek Európa-bajnokságot, és ezzel persze a helyzet is megváltozott. Most például a februári két selejtező után novemberben lesz a következő, jövő februárban pedig az utolsó két játéknap – a köztes hónapokban a kapitánynak lényegében nincsen semmi dolga.

Kérdés, érdemes-e így főállású szövetségi kapitányt fizetni. Észszerűbbnek tűnik valamelyik klubedzőt felkérni, ez nem ördögtől való, másutt is alkalmazott és bevált megoldás a kosárlabdában és más csapatsportokban is. Lehet magyar vagy külföldi, édes mindegy, a választékban akadnak alkalmas szakemberek. Logikus döntés lenne tehát Ivkovics Sztojan után klubedzőre bízni a válogatottat, csakhogy ő éppen azért jutott el a lemondás felajánlásáig, mert klubedzőként akart kapitány lenni.

Logikus lenne. És nagyon pikáns.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.