Kozák Danuta: háromból három

Talán már unják a szurkolók, hogy ha női kajak, akkor Kozák Danuta. Kétszáz vagy ötszáz méter, egyes, kettes vagy négyes hajó, teljesen mindegy, az ötszörös olimpiai bajnoknő legyőzhetetlen.

2019. 05. 27. 10:18
KOZÁK Danuta
Az ötszörös olimpiai bajnoknő egyszerűen verhetetlen Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán már unják a szurkolók, hogy ha női kajak, akkor Kétszáz vagy ötszáz méter, egyes, kettes vagy négyes hajó, teljesen mindegy, az ötszörös olimpiai bajnoknő legyőzhetetlen. S akkor mit gondolhatnak a vetélytársak? Az UTE kiválósága a Szolnokon megrendezett első világbajnoki válogatón csütörtökön ötszáz egyesben, pénteken kétszáz egyesben, szombaton pedig ötszáz párosban – Kárász Annával – diadalmaskodott. Harmadszorra is sokkoló fölénnyel, egy hajóval. Egyrészt úgy, hogy az első számú ellenfél a világ momentán minden bizonnyal második legerősebb párosa, a tavaly ezer méteren világbajnok Medveczky Erika duó volt, másrészt úgy, hogy Kozák bevallása szerint messze nem teljesítettek tökéletes futamot.

– Érzékeltem, hogy sokkal vezetünk, nem is tudtuk jól megcsinálni a pálya végét, mert szétestem, de a győzelem bennünk volt, és a nagy különbség jó visszaigazolás – jegyezte meg a kajakkirálynő.

Ám azt véletlenül se gondoljuk, a világ magától úgy működik, hogy ha Kozák Danuta odaáll a rajthoz, akkor más egyszerűen nem is nyerhet. A nyilvánvaló tehetségen felül a sorozatos sikerek záloga nem más, mint az unalomig elkoptatott két fogalom: a szorgalom és az alázat. A bajnoknő hétköznapi nyelvezetre is lefordította, ez mit is jelent.

– Nem nagyon járok el sehová, csak az edzésekkel és a családommal foglalkozom – jegyezte meg. Aki tehát le akarja győzni őt, annak ugyanezt kell tennie – de nem egy héten vagy hónapon, hanem éveken át.

Az ötszörös olimpiai bajnoknő egyszerűen verhetetlen
Fotó: MTI/Kovács Attila

A hét végén további három olimpiai számban került egy-egy egység közelebb a szegedi induláshoz. Kajak kettes ezer méteren Koleszár Mátyás és Németh Viktor igazolta, hogy az idénynyitó rangsorolón aratott győzelmük nem a véletlen műve, a válogatón is magabiztosan nyertek Tóth Dávid és Kulifai Tamás, valamint Kammerer Zoltán és Erdőssy Csaba előtt. Igen, „Kamerát” 41 évesen sem lehet leírni. Koleszár és Németh utánpótlás-világversenyeken már letette a névjegyét, sőt utóbbi tavaly szólóban második lett mögött a szegedi világkupán, ám a szélesebb sportközvéleménye előtt idén válhatnak ismertté, ha kivívják a vb-indulást.

– Évek munkája van ebben a párosban – értékelt elégedetten Németh. Kozák Danutára gondolva, még további évekre van szükség ahhoz, hogy nemzetközi szinten is eredményesek legyenek.

Női kenuban Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső egyrészt a klasszisát igazolta, másrészt azt is, hogy ebben a szakágban még van tere a fejlődésnek. Balláék ötszáz méteren hat-hét hajóval verték a mezőnyt, ami azért elgondolkodtató.

– Edzésen ennél is jobban tudunk hajtani, mert akkor a fiúk mellénk állnak, itt igazából csak magunkkal versenyeztünk – mondta Devecseriné Takács Kincső. Nem szerénytelenül, hanem reálisan.

Vasárnapra egy olimpiai szám maradt, kenu egyes ezer méteren a győztes Kiss Tamás szerzett előnyt a négy hét múlva esedékes második válogatóra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.