Lionel Messi is elismerte: (túl)súlyosak a gondjai

A Barcelona az utóbbi 25 év leggyengébb rajtját vette a La Ligában, és hogy ez így történhetett, abban döntő szerepe van Lionel Messi hiányzásának. A világ legjobbjának (The Best) hétfőn hivatalosan is megválasztott zseniális 10-es gyakorlatilag nyolcvan napja nem edz, egyik sérülésből a másikba zuhan, és ez bizony meglátszik a harmincharmadik évét taposó klasszis formáján. A szó igazi és átvitt értelmében egyaránt.

Ch. Gáll András
2019. 09. 26. 10:36
La Liga Santander - Granada v FC Barcelona
A világ legjobbja szó szerint nincs formában Fotó: Marcelo del Pozo Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maradjunk a forma szó elsődleges jelentésénél. Ránézésre is látszik, hogy Messi enyhén túlsúlyos. És hogy ez nem csak a mi fikciónk, azt maga a játékos erősítette meg hétfőn Milánóban, a The Best díjátadó ünnepségén. – Igen, nehézkesnek érzem magam a pályán. Nagyon sokat kihagytam, keveset volt alkalmam edzeni, és a sérülések is zavarnak – mondta.

És ez nem is véletlen. Messi legutóbb július 2-án játszott végig egy teljes mérkőzést, méghozzá Brazília ellen, a Copa Américán. A 2-0-s vereség a torna végét jelentette Messiéknek, és ez az újabb kudarc csak hozzácsapódott a további kettőhöz: hihetetlen 4-0-s vereség a Liverpool ellen május 7-én a Bajnokok Ligája elődöntőjében és 2-1-es zakó a Valenciától a Király-kupa fináléjában, május 25-én. Hát így ért véget – meglehetősen dicstelenül, a bajnoki cím elnyerése ellenére – 2018–2019-es idénye.

Következett 34 nap vakáció, majd augusztus 5-én Leo megkezdte a felkészülést a Barcával – azaz megkezdte volna, mert már az első edzésen megsérült a jobb vádlija, nem is utazhatott el az Egyesült Államokba a klub számára jól fizető hírverő mérkőzésekre. És azóta egyik sérülésből a másikba zuhan.

Úgy tűnik, siettette a felépülést, mert augusztus 28-án rásérült a vádlijára, és egészen a szeptember 17-i, Borussia Dortmund elleni BL-nyitányig nem is tudott edzeni. Az 59. percben mégis beszállt Ansu Fati helyére, de nem tudott változtatni a mérkőzés menetén, maradt a soványka 0-0, óriási mázlival és Ter Stegen büntetővédésének köszönhetően.

A világ legjobbja szó szerint nincs formában
Fotó: Reuters

És most itt az újabb sérülés, kedd éjjel a Nou Campban a Villarreal ellen, csak most nem a jobb vádliján, hanem a bal combközelítő, azaz lovaglóizomban. Elsőre húzódásnak tűnik, Ernesto Valverde vezetőedző azt is nyilatkozta, hogy csak elővigyázatosságból nem engedte ki játékosát a második félidőre. A kép azonban nem túl rózsás. Messi gyakorlatilag július másodika óta nem edz, márpedig neki, akiről már kar­rierje kezdetén megállapították a Barca orvosai, hogy olyan az izomzata, mint egy vágtázónak, szüksége van a kemény edzésmunkára. Anélkül nem képes formába lendülni. Látszik is, hogy formán kívül van. Ő is meg a csapat is. A Messi-függőség, a „Messi-dependencia”, ahogy a spanyol zsurnalisztikai zsargonban mondják, erősebb, mint valaha. Annak ellenére, hogy kedden nagy nehezen sikerült 2-1-re legyűrni a Villar­realt, Griezmann és Arthur góljával Cazorláé ellenében.

Most megy a huzakodás a klub berkeiben, hogy mikor térjen vissza Messi a pályára, mert végre alaposan ki kellene kúrálni. Szombaton a Getafe vendége lesz a Barca, majd október 2-án, szerdán a Serie A-ban pontveszteség nélkül álló Internazionalét fogadja a BL-ben. Október hatodikán, vasárnap pedig a Sevilla látogat a Nou Campba. Feladva a fogós kérdés Valverdének: melyik meccsen játszassa először kulcsemberét, kockáztatva az esetleges újabb sérülést? Már persze ha Valverdének, nem pedig az őt a pletykák szerint váltó új edzőnek kell összeállítani a csapatot.

Messi eddig összesen 121 percet játszott az együttes idénybeli hét mérkőzésén. Harmincegy perc Dortmundban, egy-egy félidő a Granada és a Villarreal ellen. Pedig soha nem volt nagyobb szükség rá, mint most, a válság heteiben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.