„Lojálisak vagyunk Szerbiával, de a magyaroknak szurkolunk”

Zsemberi János klubelnökkel az élen kisebb küldöttség érkezik Topolyáról Belgrádba, így – még ha a VIP-részlegben is – lesznek magyar szurkolók a vasárnap esti Szerbia–Magyarország Nemzetek Ligája-találkozón, amelyet a szerbiai rendelkezések miatt zárt kapuk mögött rendeznek.

2020. 10. 11. 12:07
ORBÁN Viktor; Zsemberi János
Zsemberi János, a TSC topolyai labdarúgóklub elnöke a nemzetközi ifjúsági labdarúgó tornán a vajdasági Topolyán, a TSC Labdarúgó Akadémia megnyitója napján, 2018. szeptember 27-én Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsemberi Jánossal még akkor ismerkedtem meg, amikor Labda a magasban címmel párhuzamos riportot készítettem a topolyai és a tóthfalui akadémiáról. Máig felejthetetlen az akkor szívélyes fogadtatás, s ugyanolyan barátságosan felelt a kérdéseimre, miközben szombaton Belgrádba autózott.

– AZ UEFA előírásainak eleget téve a mérkőzés előtt Covid-teszten kell részt venni, s csak az mehet a mérkőzésre, aki negatív. Ráadásul csak kijelölt, akkreditált labor eredményét fogadják el, ezért kellett már szombaton lemennünk Belgrádba – mondta a TSC elnöke. – Nem, nem maradunk ott, mert délután felkészülési mérkőzést játszunk otthon, amelyen részt akarunk venni, de ezt az áldozatot örömmel vállaljuk.

Zsemberi János, aki anno első osztályú játékos volt, az előző idényben a szerb bajnokságban negyedik helyen végzett és így a nemzetközi porondra kijutott Topolya elnökeként jelentős szerepet tölt be a szerb labdarúgásban, a szívében azonban megmaradt szurkolónak.

– Mindig szeretem a helyszínen, élőben megnézni a válogatottat, ott voltam Törökországban is, és remélem, ott lehetek az Izland elleni mérkőzésen is. Egy válogatottmeccs mindig igazi ünnep – jegyezte meg.

Zsemberi János, a TSC topolyai labdarúgóklub elnöke 2018 szeptemberében
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Amikor azt kérdeztem, neki, nekik, Szerbiában élő, délvidéki magyaroknak mennyire különleges a szerbek elleni találkozó, így folytatta:

– Jó a viszony a két ország és a két szövetség között is, remélem, baráti lesz a hangulat a mérkőzésen. Ezzel együtt persze a szerb barátainknak sem kérdéses, hogy ilyenkor melyik csapatnak szurkolunk. Természetesen ma is akadnak kisebb-nagyobb súrlódások, a TSC-t sokan még ma sem tudják hová helyezni a szerb futballban, nem akarják megérteni, hogy miért, egyáltalán hogyan szurkolhatunk magyarul. Olykor szándékos hangulatkeltés is zajlik, Délvidéket Dél-Magyarországként fordítják, de azért lassan megértenek minket. Az érzéseink világosak. Itt születtünk, lojálisak vagyunk Szerbiával, de magyarok vagyunk. Aki ezt elfogadja, azzal nincs, nem is lehet konfliktusunk.

Zsemberi János büszke arra, hogy négy szerbiai születésű játékos is szerepel a magyar válogatott keretében, szerinte fel sem merülhet, hogy valamelyikük ne akarna Szerbia ellen játszani.

– Jól ismerem személyesen, szerintem kezdeni fog, és mindent elkövet majd annak érdekében, hogy gólt szerezzen – tért ki külön Nikolics Nemanjára. – A szerbeknek szemernyi rossz érzésük sincs vele szemben, tudják, hogy annak idején szóba sem került, hogy szerb válogatott legyen. A többiekre is nagyon büszkék vagyunk, különösen Könyves Norbertre, Topolya szülöttére, aki remélhetőleg vasárnap bemutatkozik a magyar válogatottban. Nagy szó ez, erőt ad minden itteni fiatalnak.

Zsemberi János szerint háromesélyes a vasárnap esti mérkőzés.

– Sok múlik azon, ki rúgja az első gólt. Bulgáriában a Jóisten is úgy akarta, hogy minden kedvezően alakuljon, talán most is mellénk pártol a szerencse. A szerbek nagyot játszottak Norvégiában, ezért magabiztosak, s talán annyival esélyesebbek, hogy ők szerepelhetnek hazai pályán, igaz, zárt kapuk mögött, ezért ez nem olyan nagy előny.

Újra a nemzetközi porondra

A Topolya jelenleg csupán tizedik a szerb bajnokságban, de Zsemberi János szerint erre van magyarázat. – A nyáron megfiatalítottuk a csapatot, időbe telt, mire összeállt a társaság, de most már alakul a játékunk. Az őszi szezon végére szeretnénk feljönni az ötödik-hatodik helyre, hogy tavasszal már előrébb léphessünk. Az a célunk, hogy jövőre is kijussunk a nemzetközi porondra – beszélt a TSC-ről a klub elnöke.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.