Négy szerbiai születésű játékossal állhat fel Rossi csapata

Nem látunk Marco Rossi fejébe, megtippelni sem kívánjuk, milyen kezdőcsapatot küld ma Belgrádban pályára a Nemzetek Ligája-találkozón. Ám valószínű, hogy a Bulgária elleni csapathoz képest több változás is lesz, hiszen újabb három nap múlva, szerdán még egy mérkőzés vár a csapatra Moszkvában Oroszország ellen. Igazi kuriózumként négy szerbiai születésű játékos is bevetésre készen áll. Nikolics Nemanja és Holender Filip mellett Könyves Norbert és Szőke Adrián is Szerbiában nevelkedett.

2020. 10. 11. 7:30
null
Holender Filip Szófiában is játszott Fotó: Vaszil Donev Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négy játékosnak eltérő az életútja, az azonban közös bennük, hogy mindannyian játszottak Magyarországon.

Az összmagyar diákbajnokság egyik felfedezettje

Közülük Nikolics Nemanja a legismertebb, aki a Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta, nem ég benne különösebb bizonyítási vágy, ahogy azon sem problémázik, hogy Szerbia ellen kell játszania a magyar válogatottban.

Nikolicsról kevésbé ismert, hogy először nem Kaposváron, még csak nem is Barcson, hanem a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságon, a zentai csapat csatáraként hívta fel magára a figyelmet. Húszévesen, 2008 márciusában mutatkozott be az NB I-ben a Kaposvár színeiben, a somogyiaknál 49 meccsen 30 gólt szerzett, nem csoda, hogy felfigyelt rá a Videoton. A pályafutása ettől kezdve nyitott könyv, magyar bajnoki és gólkirályi cím, aztán a Legia Warszawával ugyanezt elérte, majd az Egyesült Államokban, az MLS-ben a Chicago Fire futballistájaként is gólkirály lett. E tekintetben egyedülálló a pályafutása a magyar labdarúgásban.

Nikolics 2013 óta magyar válogatott, részt vett a 2016-os Európa-bajnokságon. Érthetően nehezen viselt, hogy nemzetközi szinten is elismert gólvadászként a válogatottban kevesebb lehetőséget kapott, Bernd Storck rendre csak csereként küldte pályára. 2018 tavaszán – döntését a nagy távolsággal indokolva – átmenetileg lemondta a válogatottságot, de ahogy visszatért Fehérvárra, két és fél év után újra szerepel a nemzeti csapatban is. S azóta három mérkőzésen két gólt szerzett.

Kispesti mintanövendék

Holender Filip Luganóból a Partizanhoz szerződött a nyáron

A Kragujevácon született Holender Filipnek a szülei ugyan szerbek, de nagyszüleinek vannak magyar gyökerei. 14 évesen a Honvédhoz került az akadémiához, majd idővel a felnőttcsapatnak is meghatározó játékosa lett, s megszerezte a magyar állampolgárságot is. Kereken tíz évet húzott le Kispesten, 2019 nyarán a svájci Luganóhoz szerződött, onnan igazolt idén nyáron a Partizan Belgradhoz. Így kétszeresen is hazatér Belgrádba, igaz, az esti mérkőzést a Zvezda stadionjában, a Marakanában játsszák.

Holender Marco Rossinál, 2018-ban debütált a magyar válogatottban, többnyire jól élt a lehetőséggel, a 3-5-2-es rendszerben a bal oldali középpályás szerepét mintha rá szabták volna. Ma tizedszer szerepelhet a válogatottban.

A keménykötésű csatár

Könyves Norbert 31 évesen megérett a válogatottságra
Fotó: Ztefc.hu

Könyves Norbert Topolyán született, s fiatalon ott is futballozott. Igaz, akkoriban még nem voltak olyan kiváló feltételek a TSC-nél, mint napjainkban, amióta magyar állami támogatással elkészült az akadémia.

A tehetséges csatár nem volt még 20 éves, amikor Magyarországra, az MTK-hoz igazolt. Később Paks, Vasas, Debrecen, újra a Paks voltak karrierjének az állomásai, nyár óta pedig a ZTE-t erősíti. Nagy munkabírású, erős felépítésű, egyenletes teljesítményre képes játékos, aki gólszerzőként is megbízható, immár 64 NB I-es találatnál tart.

úgy jellemezte, nem egy Marco van Basten, de vannak olyan erényei, mindenekelőtt a küzdőképessége, amelyeknek köszönhetően a válogatottnak is hasznos tagja lehet.

Tóthfalu büszkesége

A négy játékos közül a magyar szurkolók valószínűleg Szőke Adriánról tudnak a legkevesebbet. A Nikolicshoz hasonlóan zentai születésű, 22 éves középpályás tehetségére hamar felfigyeltek; Tarpán, majd a Puskás Akadémián is nevelkedett, aztán átmenetileg hazatért, a Kárpát-medencei magyar futball egyik lélekmelengető szigetén, a magyarkanizsai járásban fekvő, csupán hatszáz lelkes Tóthfaluban, a Nyers István Akadémián pallérozódott. Az egyházi alapítású intézmény működéséről – a topolyai létesítménnyel párhuzamosan – Labda a magasban címmel bő esztendeje terjedelmes riportban számoltunk be.

Szőke Adrián Tóthfaluról csupán 16 évesen Németországba igazolt. Előbb a Königsdorfban, majd a Köln utánpótláscsapatában szerepelt, aztán már felnőttként utóbbi második együttesében játszott, mígnem 2019-ben a holland Heracleshez szerződött.

Válogatott szinten szerepelt az U18-as szerb és az U21-es magyar csapatban is, a felnőttek között akár éppen Szerbia ellen debütálhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.