Rossi nem hajlandó a magyar másodosztályba meghívót küldeni

A magyar válogatott gyors egymásutánban három tétmérkőzést is játszik októberben, ráadásul mindháromszor idegenben. Először 8-án Szófiában Bulgária, 11-én Belgrádban Szerbia, 11-én pedig Moszkvában Oroszország ellen. A három mérkőzés közül természetesen az elsőnek, a bolgárok elleni Európa-bajnoki pótselejtezőnek a legnagyobb a tétje. Marco Rossi kihirdette keretét a „hármas ugrásra”; az nem meglepő, hogy Dzsudzsák Balázs ezúttal is kimaradt, de a szövetségi kapitány kihagyta debreceni csapattársát, Korhut Mihályt is, mert az NB II-ből nem kíván senkit sem beválogatni. Két újonc van a keretben: Könyves Norbert és Varga Kevin.

2020. 09. 28. 15:42
null
Korhut Mihály az NB II-ből nem lehet válogatott Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

először is, ahogy újabban megszokhattuk, a posztokat magyarul mondva, felsorolta a keret tagjait. Majd a következőket fűzte a névsorhoz.

– Minden egyes névre nem térhetek ki külön magyarázattal, önök is ismerik már a válogatási kritériumokat. Egyetlen kivétel kell tennem, Kleinheislert, ahogy szeptemberben, úgy most is szerettem volna behívni, de László személyes okok miatt, ahogy akkor, most sem csatlakozhat a kerethez.

Szalai edzésben van, Rossinak ez elég

Rossi kérdésünkre a klubjában, a Mainzban válságos napokat megélő Szalai Ádámról a következőket mondta:

– Igen, mindennap beszélek Ádámmal, miként másokkal is. Ádám kilenc napja még játszott a Német Kupában, majd derült égből villámcsapásként ért mindannyiunkat a hír, hogy nézeteltérése támadt a klubjával. Nekem az a legfontosabb, hogy edzésben legyen, ez biztosított a klubjában. Ádám Európa egyik legerősebb bajnokságában szerepel. Azt mondja, jó az erőnléte, én ezt elhiszem, így nem is kérdés, hogy helye van a válogatottban.

a mainzi történések dacára élvezi Rossi bizalmát
Fotó: Umit Bektas / Reuters

A keret összetételét a járványhelyzet, csakúgy, mint legutóbb, Törökország és Oroszország ellen, most is befolyásolhatja.

– Három idegenbeli mérkőzés áll előttünk, igyekszünk a legoptimálisabb edzésprogramot összeállítani. Három kapus és húsz mezőnyjátékos szerepel a keretben, ez elegendő lehet, de igen, készítettünk tervet, vészforgatókönvvet is – jegyezte meg Rossi.

Más a magyar, mint az angol másodosztály

Természetesen szóba került hazaigazolása is.

– Kommentáltam már Balázs hazatérését a közösségi médiában, a szövetség felületén, tisztelem Balázs döntését. 34 éves, szüksége van a játékra. Biztos vagyok benne, hogy segíteni fogja a Debrecent. Ahogy abban is, jó fizikai állapotban van, s még javulni is fog e téren. A többi válogatott játékos döntését is tisztelem, akik a másodosztályba igazoltak, de azt se hallgassuk el, más Angliában és más Magyarországon a második vonalban futballozni. Most annyit mondhatok, ha lesz lehetőségem, örömmel fogom meghívni újra Balázst. Örülnék, ha meglenne a 109. válogatottsága. De az általam felállított feltételek miatt ezt most még nem tehetem meg.

Érdekes, hogy most Korhut Mihály sem kerettag, noha szeptemberben még az volt, igaz, egészségügyi, helyesebben biztonsági okokból végül nem csatlakozhatott a kerethez.

– Amikor legutóbb Korhutot meghívtam, azelőtt egy hónappal még a görög élvonalban futballozott. A Debrecennek első osztályú kerete van, nem véletlenül vezeti az NB II tabelláját, de attól sem tekinthetek el, hogy hétről hétre másodosztályú csapatok ellen játszik, ami nem felel meg a nemzetközi követelményeknek.

Könyves nem egy Marco van Basten, de nagy harcos

Könyves Norbert 31 évesen megérett a válogatottságra
Fotó: ztefc.hu

Két újonc van a keretben, Varga Kevin és Könyves Norbert, utóbbi már 31 éves. Rossi azonban csak a teljesítményt nézi, nem a kort – Cseri Tamás például 32 éves, de Oroszország ellen ő már debütálhatott címeres mezben.

– Könyves teljesítményét már a Paksban is figyeltük – mondta a ZTE csatáráról a kapitány. – Már szeptemberben is meghívtuk volna, de akkor megsérült. Remélem, nem sértődik meg, ha ezt hallja, ő nem egy elegáns játékos, nem egy Marco van Basten, de nagy harcos, szükségünk van az ilyen játékosokra.

„Le kéne tartóztatni engem, ha kihagynám Willi Orbánt”

A kapitány beszélt Willi Orbánról, aki ugyan nem játszik a klubjában, az RB Leipzigben.

– Le kellene engem tartóztatni, ha őt nem hívnám meg – zárta rövidre gyorsan ezt a kérdést a szakvezető.

Rossi hangsúlyozta, egyelőre csak a bolgárok elleni mérkőzés számít. Szerbiában biztosan lesznek változások három-négy helyen, s ugyanez várható majd az oroszok ellen is. A magyar válogatott e találkozók között nem utazik haza a járványügyi korlátozások miatt, Bulgáriából tehát egyenesen Szerbiába, onnan pedig Oroszországba repül.

A magyar keret

Kapusok: (Ferencváros), (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár FC)

Hátvédek: Bese Barnabás (Oud-Heverlee Leuven – Belgium), (Ferencváros), (Mol Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano – Svájc), (Omonia Nicosia – Ciprus), (RB Leipzig – Németország), (Apollon – Ciprus)

Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), (Budapest Honvéd), Holender Filip (FC Lugano – Svájc), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), (Bristol City – Anglia), (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros), (Red Bull Salzburg – Ausztria)

Támadók : Babati Benjámin (ZTE FC), Könyves Norbert (ZTE FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), (Freiburg – Németország), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Szőke Adrián (Heracles Almelo – Hollandia), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.