Magyar sikerek Európa-szerte

Isten tudja, mikor történt olyan az európai futballkupák első fordulójában, hogy mind a négy magyar induló a második körbe léphetett volna. Most ez történt, s ekkora darabszámú minta már nem a véletlent tükrözi, hanem a tendenciát: megmozdult valami labdarúgásunkban. S hogy teljes legyen az örömünk, a magyar gyökerű, tulajdonosú és szurkolótáború, a két Vidát és Kalmár Zsoltot a soraiban tudó Dunaszerdahely is életben van még!

Ch. Gáll András
2019. 07. 18. 22:18
null
Giuseppe Sannino, a kispestiek mestere ünnepli csapata bravúrját Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokatlanul jó helyzetből vágtak neki csapataink a labdarúgó Európa-liga selejtezője első fordulója visszavágóinak. Egy hete mind a Honvéd (3-1), mind a Debrecen (3-0), mind a Mol Fehérvár FC (5-1) győzött, az előbbi kettő otthon a Zagiris Vilnius, illetve az FK Kukesi, utóbbi idegenben az FK Zeta ellen. szövetségi kapitány lapunknak a minap azt mondta, a Ferencvárossal együtt mind a négy kupacsapatunk – sőt, még a minden tekintetben magyar gyökerű dunaszerdahelyi DAC 1904 együttesét is idesorolta – esélyes a továbbjutásra, talán a Fradinak gyűlhet meg a baja a BL-selejtezőben a Ludogoreccel. Mármost, a zöld-fehérek szerdán simán elintézték a bolgár bajnokot, s ha a legkevésbé esélyes csapatunk ilyen jól szerepelt, akkor joggal bizakodhattunk a többiek sikerében is.

A Honvéd Litvániában lépett pályára, egy órával a többiek előtt, és a 18. percben Liviu Antal egy jobb oldali beadás után kapáslövéssel megszerezte a vezetést a házigazdának. Ettől kezdve meleg lett a pite, mert még egy litván gól a házigazda továbbjutását jelentette volna. Fordulás után az 52. percben Lefkovits, a Honvéd kapusa óriásit védett, majd tíz perc múlva a kispes­tiek eldöntötték a továbbjutás kérdését. Kukoc beadását Kamber a kapus közreműködésével befejelte, 1-1, összesítésben már 4-2 ide! A továbbiakban Lefkovits bravúrt bravúrra halmozva őrizte meg a győzelemmel felérő döntetlent. A Honvéd a második fordulóval a román Universitatea Craiovával kerül szembe.

Giuseppe Sannino, a kispestiek mestere ünnepli csapata bravúrját
Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins

A Debrecen háromgólos előnye birtokában nyugodtan utazhatott Albániá­ba. Aztán elkezdődött a meccs, és beszorult a Loki. De nemcsak beszorult, hanem a 17. percben gólt is kapott. Egy, a kezdőkörtől a védők mögé emelt labdát Valon Ethemi vett át a tizenhatoson belül, majd egy pattanás után kilenc méterről, ballal a jobb felső sarokba lőtt. 1-0 a Kukesi csapatának, de még 3-1-re vezetett összesítésben a DVSC. A 21. percben Tőzsér szabadrúgásból a lécet találta el. A Kukesi (kukszinak kell ejteni!) is kialakított helyzetet, a legnagyobbat a 45. percben, amikor Nagy Sándor védett hatalmasat. Szerencsére az 58. percben megpecsételődött az albánok sorsa, mert Szatmári közvetlen közelről bekotorta az egyenlítő – összesítésben a negyedik – Loki-gólt.

Felcsúton a Mol Fehérvár FC nem nagyon erőlködött a kinti 5-1-es győzelme után a montenegrói kis csapat ellen, az 5-1-es összesítésű továbbjutás nyilván tetszett a közönségnek, a hazai 0-0 aligha.

Végül a hab a magyar tortán: a DAC a dunaszerdahelyi 1-1 után Krakkóban is 1-1-et játszott a Cracoviával, majd a hosszabbításban 2-2-re alakult az eredmény, és ez az idegenben lőtt több góllal a csallóköziek továbbjutását jelentette!

Európa-liga, selejtező-visszavágók: Zalgiris Vilnius (litván)–Honvéd 1-1 ­(1-0). Gól: Antal (18.), ill. Kamber (62.). Továbbjutott a Honvéd 4-2-vel; FK Kukesi (albán)–Debrecen 1-1 (1-0). Gólok: Valon Ethemi (17.), ill. Szatmári (58.) Tj.: Debrecen 4-1-gyel; Mol Fehérvár FC–Zeta (montenegrói) 0-0. Tj.: Mol Fehérvár 5-1-gyel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.