Mikler, Lékai és Bánhidi nélkül nem volt esély a spanyolok ellen

Mikler Rolandot, Lékai Mátét és Bánhidi Bencét nem nevezte, Máthé Dominikot és Bodó Richárdot egy félidőn keresztül pihentette a magyar válogatott szakmai stábja a spanyolok elleni rangadón. A kulcsemberek hiányában nem volt esély a győzelemre a kairói találkozón. A 36-28-as vereséggel eldőlt, hogy a magyar válogatott a második helyen végzett a csoportjában, és szerdán Franciaország ellen játszik az elődöntőbe jutásért.

2021. 01. 25. 19:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Győzelemre játszunk, ez nem is kérdés. A csapat mentális fejlődése miatt jó lenne folytatni a győzelmi sorozatot a spanyolok ellen – mondta a mindig diplomatikus két nappal a középdöntő utolsó meccse előtt. Ekkor még nem fogtunk gyanút, de amikor Gulyás István szövetségi kapitány a spanyolok elleni meccs előtt azt pedzegette, hogy meg kell találni az arany középutat a kulcsemberek pihentetése és a kiegészítő embereknek jutott játékperc között, kezdett kikristályosodni a dolog.

Fél órával a csoportelsőségről döntő spanyolok elleni mérkőzés előtt hozta nyilvánosságra a kézilabda-szövetség, hogy a balatonfüredi Pedro Rodríguez mellett az eddig legtöbbet foglalkoztatott három kulcsember, Mikler Roland, és marad ki a magyar keretből.

Gulyás István így képzelte el az arany középutat. De ez nem párosult az eredménnyel. A három kulcsember mellett Sipos Adrián, és Bodó Richárd sem kapott lehetőséget, ők is a padról figyelték, amint a spanyol válogatott szétcincálja a magyart. Támadásban azt csináltak a Szegeden játszó Joan Cañellas és a csapattársai, amit csak akartak. Székely Mártonnak többször is balszerencséje volt, beleért a labdába, de az mindig bevánszorgott róla a kapuba. Egy fellángolásra futotta a magyar válogatottól az első félidőben: 7-2-ről kiegyenlített, de utána megint elhúztak a spanyolok a szélről, igen, Solé és Ángel Fernández góljaival. A 21-14-es első harminc perc azt sejtette, hogy eldőlt a mérkőzés.

Balogh Zsolt sem tudott csodát tenni Fotó: Reuters

A folytatásban Bodó Richárdot és Máthé Dominikot is a pályára vezényelte a szakmai stáb, utóbbi rögtön egy hibátlanul kivitelezett hétméteressel kezdett. Székelyt Borbély Ádám váltotta a kapuban. Néhány jól sikerült játékpercnek hála sikerült a felzárkózás, a négy gólra faraghatta volna a hátrányát a magyar válogatott, de hibázott támadásban. Utána nem volt kegyelem, a spanyolok átrohantak a magyarokon. A 42. percben alakult ki először tízgólos különbség, Jorge Maqueda a saját térfeléről hajította a labdát a magyar kapuba. Kevesebb mint negyedórával a vége előtt, Gulyás István időkéréssel próbált életet lehelni a csapatba. Az maradt a tét, hogy ne legyen kiábrándítóan nagy vereség a vége, ússzuk meg tíz gól alatt a különbséget. Ez végül sikerült, a meccs legfőbb tanulsága, hogy hatalmas a különbség a húzóemberek és az epizodisták teljesítménye között. Szerdán Franciaország ellen Lékaival, Bánhidival és Miklerrel együtt kell megtalálni az arany középutat.

Férfi-világbajnokság, középdöntő III-as csoport. Spanyolország–Magyarország 36-28. A magyar válogatott szerdán Franciaország ellen játszik az elődöntőbe jutásért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.