Melbourne-ben mindenhova őr kíséri Fucsovics Mártont

Fucsovics Márton az év első Grand Slam-tornájára, az Australian Openre készül. A magyar teniszező kedden már pályán gyakorolhatott, és nagyon figyelnie kell minden kopogásra.

Magyar Nemzet
Forrás: NSO2021. 01. 20. 16:40
FUCSOVICS Márton
A karantén ellenére minőségi edzőpartnerekkel készölnek a magyraok az Australian Openre Fotó: Jason Szenes Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február 8-án kezdődik a teniszezők számára az év első Grand Slam-tornája. Az Australian Open előtt a játékosoknak két hetet karanténban kell tölteniük. Azok, akik koronavírussal fertőzött személlyel egy repülőn érkeztek Melbourne-be, egyátalán nem hagyhatják el a szállodai szobájukat. A többiek jobban jártak: naponta öt óra áll rendelkezésükre, hogy eljussanak a teniszpályára, edzenek, majd visszatérjenek a hotelbe.

Ebbe a csoportba tartozik a torna három magyar indulója, Babos Tímea , és Balázs Attila is. Közülük egyesben Fucsovicsnak vannak a legjobb eredményei az Australian Openről, aki 2018-ban és 2020-ban is bejutott a negyedik fordulóba.

Fucsoviccsal a Nemzeti Sport készített interjút, amelyben nem tagadta, hogy nehezek a körülmények, de azt is egyértelműsítette, hogy ő nem fog a Twitteren panaszkodni, mint néhány másik résztvevő.

– Abból a szempontból jól jártam, hogy egy szobában lehetek az edzőmmel, Jancsó Miklóssal, míg sokan külön vannak a trénerüktől. Így még az első napokban is tudtunk edzeni, amikor nem jutottunk ki a szobából. Erősítettünk, ugró- és gumiköteleket használtunk, tehát amennyire ekkora területen meg lehet oldani a mozgást, azt megtettük, hogy formában maradjak. De ez azért nem ugyanaz, mint kint gyakorolni, és emiatt az új időzónára való átállás is sokkal nehezebben megy. Normális esetben napközben edzünk, elfáradok, aztán alszom egy nagyot – így viszont, hogy egész nap a szobában vagyunk, olykor napközben is lepihenek, emiatt éjjel nehezen alszom.

Fucsovics pénteken érkezett Ausztráliába, de először csak kedden edzhetett teniszpályán. A szigorú buborékok miatt a karantén alatt ugyanazok a játékosok lesznek az ütőpartnerei: az olasz Stefano Travaglia, az ausztrál Alexei Popyrin és a 2019-es negyeddöntős, amerikai Frances Tiafoe. A biztonságra mindenek felett ügyelnek a szervezők.

– Előzetesen arról volt szó, hogy kétnaponta tesztelnek minket, erre eddig mindennap jöttek, kopognak, aztán ki kell menni az ajtó elé, hogy levegyék a mintát. Amikor elhagyjuk a szállodát, végig ott van velünk egy őr, elkísér bennünket mindenhova. Amikor jön értünk, készen kell állni a kopogására, nincs olyan, hogy legyenek kedvesek még öt percet várni. Ahogy megérkezünk a komplexumba, egyből kimegyünk a pályára teniszezni, amire összesen két óránk jut. Sokan azt csinálják, köztük én is, hogy már a szobában bemelegítünk – a pályán ezzel ne menjen az idő. Minden percre pontosan be van osztva, ahogyan az is, mit szabad és mit nem. Tilos például kinyitni a szállodai szobánk ajtaját. Mivel az ablakaink nem nyithatók, jólesne néha, hogy bejöjjön egy kis levegő, ám a szabályzat nem engedi meg.

Az ausztráliai körülmények több vitát generáltak, amelyben megszólaltak a teniszezők és a helyi lakosok is. Fucsovics azonban nem foglalkozik túlságosan sokat a körülményekkel.

– Én úgy hiszem, egész jól tudok alkalmazkodni mindenhez az életben, így ezekhez a körülményekhez is, megpróbálom kihozni belőlük a maximumot. Nyilván nem fogom elhallgatni, hogy mi a helyzet itt, mennyire szigorúak a szabályok, ám maximálisan megértem, hogy most a biztonság az első. Tényleg nem akarok panaszkodni, de azért nagyon várom már a végét: elvileg két hét után szabadon mozoghatunk a városban, ahol az éttermek is nyitva vannak...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.