Milák: Megnyugtató lenne, ha kiderülne, hogy csak edzetlen vagyok

Magyarország jelenlegi legjobb férfi úszója, a 200 pillangó világrekordere, Milák Kristóf túlélésre játszik a kaposvári országos bajnokságon, amely ma délután indul az előfutamokkal. A 20 éves klasszis lapunknak elárulta, hogy az októberi koronavírus-fertőzése után az állóképessége még gyenge, de meglepetésre készül a jövőre halasztott tokiói olimpián.

2020. 12. 08. 10:09
MILÁK Kristóf
A késõbbi gyõztes Milák Kristóf a 100 méteres pillangóúszás döntõje után a budapesti úszó világkupán a Duna Arénában 2019. október 4-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kardiológiai vizsgálat azt mutatta, hogy cakompakk vagyok, minden rendben, csak az a baj, hogy én ezt nem érzem – árulta el a Magyar Nemzetnek aki októberben fertőződött meg a koronavírussal. – Két opció van: az egyik, hogy valamilyen pulmonológiai probléma van a háttérben, amit ki is akarok vizsgáltatni, mihelyt vége lesz az ob-nek, és lesz időm rá. A másik megoldás pedig az, hogy egyszerűen edzetlen vagyok, azért fáradok el olyan könnyen, és őszintén szólva, ez lenne a megnyugtatóbb.

Milák (balra) újra összecsap Kenderesivel az ob-n Fotó: MTI/Kovács Tamás

Nem fullad bele a vízbe, de valami nem kerek

A fertőzés miatt három hétre állt le az edzésekkel, majd október végén kezdte el újra a munkát a 200 pillangó világrekordere, aki korábban elmondta, hogy amikor visszatért az uszodába, látta az arcokon a megdöbbenést, hogy mennyivel vékonyabb lett. Edzője, Selmeci Attila is megerősítette, hogy komoly izomtömeg-vesztéssel járt a betegség.

– Ez nálam természetes, általában ha leállok az edzésekkel, gyorsan vékonyodom – reagált Milák. – Most nemcsak leálltam három hétre, hanem abból két hétig rettentő rosszul voltam, azóta azonban visszajött rám az izom, nem mondom, hogy a teljes, de egy része igen. Amikor visszatértem az uszodába, azt éreztem, hogy meg se kottyan az edzés, mintha nem is lettem volna beteg, csak pihentem volna kicsit. Aztán amikor keményen beleálltam a munkába, rájöttem, hogy nem úgy van az… Néha azt érzem, hogy az állóképességem nulla. Nem úgy kell elképzelni, hogy belefulladok a vízbe, de valami még nem kerek.

Pletykák: Idén már minek versenyezni?

Az ob-n 50, 100 és 200 gyorson, 50, 100 és 200 pillangón, valamint 50 háton szerepel Milák Kristóf az előzetes rajtlistán. – Hátrébb vagyok, mint voltam, de nem a világ végén – fogalmazott az esélyeivel kapcsolatban. – Edzettem, készültem, próbáltam kihozni magamból a legtöbbet a helyzethez képest, és szerintem jó lesz az ob.

Azért indulok, hogy meglássam, mennyire csúsztam vissza, túlélésre játszom, ez a verseny nekem nem arról szól, hogy rekordokat repesszek, hanem arról, hogy visszajussak arra a szintre, amelyen voltam.

Hogy a győzelem is összejöhet-e? – Fényes érmekkel szeretnék hazatérni Kaposvárról, de nem tudom, kire milyen hatással volt, kit mennyire viselt meg ez az év – magyarázta Milák. – Hallottam pletykákat, hogy vannak, akik szerint felesleges már idén versenyezni, nem is vették annyira komolyan a felkészülést, és ez is lehet érdekes faktor. Megeshet, hogy én nem vagyok életem formájában, sőt voltam már sokkal erősebb is, de talán mások sincsenek sokkal jobb állapotban.

Milák: Egy baj van a 200 pillangóval

A betegség miatt ki kellett hagynia a Nemzetközi Úszóligát (ISL), amelynek a legnagyobb sztárja az amerikai volt, aki a Magyar Nemzetnek adott exkluzív interjúban elmondta, hogy a Milákkal folytatott párharca 100 pillangón jobbá tette őt a 2017-es budapesti világbajnokságon.

– Nem követtem a versenyeket, de hallottam Dressel nyilatkozatáról – tudtuk meg Miláktól. –Várom, hogy újra megmérkőzzünk száz pillén, és hát én is készülök valamivel, egy kis meglepetéssel, de ez csak jövőre, az olimpián derül majd ki. Kétszáz pillangón a tavalyira már nem tudok rátenni, ha abban nyerek, abban már semmi meglepő nincsen, az a baj.

https://magyarnemzet.hu/sport/caeleb-dressel-sosem-akartam-michael-phelps-lenni-8978867/

A 2019-es dél-koreai világbajnokságon Michael Phelps világcsúcsát megdöntve lett a szám aranyérmese, az új kihívásokat pedig Milák alighanem gyorsúszásban keresi, így a 200 pillangón Cseh Lászlóval és Kenderesi Tamással való ütközete mellett erre is érdemes figyelni. Dressel 100 gyorson is világbajnok: talán neki készül a meglepetés?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.