Nem sírják vissza Peter Hyballát

Új edző, a komoly játékoskarrierrel büszkélkedő – a Benficát, a Deportivo La Coruñát, a Paris Saint-Germaint és a Newcastle-t is megjárt – portugál Hélder Cristóvão irányításával készül a tavaszi idényre a DAC. A dunaszerdahelyi szurkolók többsége először megdöbbenéssel fogadta a csapat közkedvelt vezetőedzője, Peter Hyballa menesztését, mégsem sírják vissza.

Pomichal Krisztián (Dunaszerdahely)
2020. 01. 15. 13:21
null
Peter Hyballa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tabella állása és Hyballa eredményei alapján sokaknak nem világos, miért kellett a német-holland szakembernek távoznia. Az előző idényt – klubcsúcsként – a második helyen zárta a csapat, gól-, pont- és nézőszámrekordot elérve. Ezután az Európa-liga selejtezőjében a vártnál gyengébben teljesített: idegenben lőtt gólokkal továbbjutás az első, sima kettős vereség a második fordulóban.

A téli szünetben a DAC a harmadik, tíz ponttal megelőzve a negyedik helyen álló rózsahegyieket és ugyanennyivel lemaradva a címvédő, ősi rivális Slovan mögött. Bár Hyballával a bravúrok mellé becsúszott néhány kínos vereség, a szurkolók (és talán a játékosok is) szerették a temperamentumos, ezer fokon égő szakembert. Szakmaiságát sem érték komolyabb kritikák, holott a liga legfiatalabb csapatát kellett irányítania. A játékosok hajtottak, számtalan alkalommal az utolsó percekben megfordítva a mérkőzést.

Peter Hyballa

Az öltözőben azonban voltak problémák. Ezek nagy része ugyan csak a pletyka szintjén jutott el a szurkolókhoz, de a 25 ezres Dunaszerdahelyen is a szél zörgeti a harasztot… Italozó, nyerőgépező játékosokról lehetett hallani, de előfordult, hogy az egyik középső védő semmiből felbukkanó monokliját a klub egy aprócska „buszbalesettel” magyarázta, miközben a jól értesültek csapattársak közti bunyót emlegettek. Bár ezen eseteket legfeljebb csak áttételesen lehetne az edző nyakába varrni, Hyballa is megkapta a magáét. Az erős nemzeti öntudattal bíró törzsszurkolók közül sokan panaszkodtak, szeretnének már helyi srácokat is látni a csapatban, s így volt ezzel Világi Oszkár klubtulajdonos is. Nem véletlenül hangsúlyozta lépten-nyomon: világszínvonalú edzőközpont és akadémiai képzés áll a csapat rendelkezésére.

A magyar kormány támogatásával létrejött Mol Labdarúgó Akadémiáról kikerült játékosok azonban legfeljebb csak a kispadig, de leggyakrabban addig sem jutottak Hyballa mester alatt, és éppen ez volt az edzőváltás egyik indoka. A megfagyott légkörről árulkodik az is, hogy a szakember előre jelezte, távozna szerződése nyári lejártakor – a klub vezetői elébe mentek ennek, s már a télen menesztették a trénert.

Pár nappal a bejelentés után Világi azt nyilatkozta, hónapok óta érlelődött benne a döntés, hiszen nem akart az új idénynek és a nyári El-küzdelmeknek ismeretlen edzővel nekivágni. Jobbnak látta hát, ha még a télen új edzőt hoznak a csapathoz. A klubtulajdonos kiemelte, szeretné, ha az új szakmai stáb szorosabban együttműködne az akadémiával, illetve a DAC somorjai fiókcsapatával.

Hélder Cristóvão

Ebből a szempontból Hélder szerződtetése beválhat, hiszen bár élvonalbeli tapasztalata gyakorlatilag nulla, öt évig irányította a Benfica fiókcsapatát, majd később akadémiai igazgatóként is tevékenykedett. A napokban megtartott első edzésekre máris meghívott vagy féltucatnyi játékost a korosztályos csapatokból. A szurkolói visszhangok alapján pedig nagyon úgy tűnik, nem sokáig fogják siratni Hyballát Dunaszerdahelyen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.