A NOB-ot is bele akarják rángatni a BLM-mozgalomba

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottsága aláírásgyűjtést indít a sportolók körében annak érdekében, hogy a NOB enyhítsen az olimpiai charta híres-hírhedt ötvenedik paragrafusán, amely kimondja, az olimpián tilos mindenféle politikai megnyilvánulás. Ne legyenek kétségeink, ez is a Black Lives Matter (BLM)-mozgalom hatása.

Forrás: Inside the Games2020. 07. 19. 11:19
BACH, Thomas
Thomas Bach, a NOB elnöke egyelőre kitart az 50. paragrafus mellett Fotó: Jean-Christophe Bott Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NOB sportolói bizottságának alelnöke, a Danka Barteková (a 2012-es játékok szlovák bronzérmese sportlövészetben) bejelentette, a nyár végéig felmérést készítenek a sportolók körében, hogy közvetlen véleményt kapjanak a sportolók álláspontjáról a politikai megnyilvánulás kérdésében.

– Szükségünk van a véleményetekre és a segítségetekre, hogy kiterjesszük a tárgyalásokat – fogalmazott Barteková, majd azt is közölte, milyen kérdésekkel fordulnak a sportolókhoz.

  • Milyen ötleteitek vannak sportolókként, illetve a sportolók képviselőiként a különböző diszkriminatív jelenségek kezelésére?
  • Hogyan teremthetnénk a nekik fontos témákban megszólalási fórumot a sportolóknak a játékok során?
  • Világos…

    Miként az olimpiai charta ötvenedik paragrafusa is, amely tilt mindenféle politikai megnyilvánulást az olimpiákon. S nemcsak a versenyeken, hanem az eredményhirdetéskor, sőt az olimpiai faluban is. A NOB ezen álláspontját a télen a 135. ülésén meg is erősítette. Hogy miért fontos hirtelen mégis napirendre tűzni ezt az ügyet? Nem is kérdéses, hogy George Floyd, a nyomában támadt BLM-mozgalom miatt.

    Thomas Bach, a NOB elnöke egyelőre kitart az 50. paragrafus mellett

    S noha Thomas Bach, a NOB elnöke hajthatatlannak mutatkozik e kérdésben, nagy a nyomás a szervezeten. A NOB a múlt hónapban már tett egy olyan bejelentést, miszerint párbeszédre törekszik a sportolókkal az egész világon, hogy fejezhetnék ki az eszmei támogatásukat emelkedett hangvételben, az olimpiai chartával egyetértésben.

    A NOB állítólag azon munkálkodik, jogilag hogyan lehet különbséget tenni a megosztó demonstráció és a tiltakozás megfelelő formái között.

    Azaz a kettős mérce jogi alapjainak megteremtésén.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.