Los Angelesben élő Európa-bajnokunk megtörné az olimpiai átkot

Szűk egy hónapja Salim Omar 17 évesen sportága első magyar Európa-bajnoka lett az 54 kilogrammban.

F. T.
2021. 05. 05. 17:30
Salim Omar
Forrás: Magyar Taekwondo Szövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtöktől vasárnapig Szófiában rendezik meg a birkózók olimpiai világkvalifikációs tornáját, amelyen kilenc magyar versenyző próbál kijutni Tokióba, s péntektől vasárnapig ugyancsak a bolgár főváros lesz a színhelye a tékvandósok európai kvalifikációs viadalának. Mindkét sportágban a döntőbe kerülők szereznek kvótát. Az is hasonlóság, hogy birkózásban és tékvandóban egyaránt súlycsoportonként tizenhat versenyző indulhat majd Tokióban. Ám amíg birkózásban kötöttfogásban, szabadfogásban és a nőknél egyaránt hat kategória, azaz összesen 18 van az ötkarikás műsorban, tékvandóban a férfiaknál és a nőknél is csak négy, összesen nyolc. Birkózásban már van öt kvótánk, tékvandóban még egy sincs.

Utóbbiban a férfi 58, 68, 80 és +80, a nőknél a 49, 57, 67 és a +67 kilogrammban lehet kivívni az olimpiai szereplést. S mivel az olimpiai részvétel természetesen sok versenyző célja, sokan az eredeti súlycsoportjukból átnyergelve érkeznek a szófiai megméretésre. A magyar színeket a férfiaknál Salim Omar (58 kilogramm) és Józsa Levente (68 kilogramm), a nőknél Patakfalvy Luca (57 kilogramm) és Füredi Rebeka (67 kilogramm) képviselik.

Szűk egy hónappal ezelőtt az ugyancsak Szófiában rendezett Eb-n az akkor még 17 éves Salim Omar (azóta már betöltötte a 18-at) az 54 kilogrammban aranyérmes lett, egyszersmind a sportág első magyar Európa-bajnoka. Az MTK Los Angelesben élő és készülő versenyzője mind az öt riválisát magabiztosan verte. Érdekesség, hogy Omar édesapja, Salim Gergely 1992-ben a barcelonai olimpián aranyérmes lett azon a versenyen, amelyet bemutató jelleggel rendeztek meg; a tékvandó akkor még csak bemutatósportág volt az ötkarikás játékokon. Nagybátyja, Salim József pedig 2000-ben Sydney-ben ötödikként zárt – azóta nem volt magyar versenyző a sportágban az olimpiákon.

Salim Omar – angolul – elmondta, hogy nem akar túlzottan nagy terhet venni magára, de álmodik arról, hogy a hét végén is sikerrel jár Szófiában, kijut a tokiói olimpiára.

Április elején a szófiai Eb-n Patakfalvy Luca az 53 kilogrammban bronzérmet szerzett, Füredi Rebeka a 67 kilogrammban az ötödik helyen zárt, előbbi tehát Salim Omarhoz hasonlóan egy súlycsoporttal feljebb versenyez a hét végén.

A magyar szövetség elnöke, Patakfalvy Miklós a mieink esélyeivel kapcsolatban úgy fogalmazott, jóval nehezebb dolguk lesz, mint az Eb-n, de ettől függetlenül nem rosszak a kilátásaink.

– A megszokott nyolc-nyolc súlycsoporthoz képest az olimpián csak négy-négy lesz, így csak az úgynevezett olimpiai súlycsoportokban lehet kvótát szerezni. Ez annyit tesz, hogy sokkal sűrűbb lesz a mezőny, hiszen három kategóriából kerülhetnek versenyzők egy adott olimpiai súlycsoportba. Mind a négy indulónknak jók az esélyei, a bennünk meglévő elszántság, elhivatottság, harci kedv feljogosít bennünket arra, hogy derűlátók legyünk. Egy kvóta egyáltalán nem irreális, de ha minden jól sikerül, akár kettő is összejöhet. Nem vitás, hogy Salim Omar számít most ebből a szempontból favoritnak, de Füredi Rebeka és Patakfalvy Luca is ott van a világ legjobbjai között. S azt se felejtsük el, hogy ez egy nagyon fiatal csapat, Rebeka a maga 22 évével a legidősebb, Luca 20, a fiúk 18-19 évesek. Így a következő két olimpia az igazán reális célkitűzés számukra, de persze már most is bennük van a lehetőség, hogy kijussanak az ötkarikás játékokra – mondta el Patakfalvy Miklós.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.