Sima vereség, szétesett játék a brazilok ellen, bravúr kell a folytatásban

Remek kezdés után váratlanul összeomlott a magyar női kézilabda-válogatott a Brazília elleni csoportmérkőzésen. S ha Bíró Blanka, majd az őt váltó Janurik Kinga nem véd kiválóan még súlyosabb is lehetett volna a vereség, Brazília 33-27-re győzött. Elek Gábor csapata két forduló után pont nélkül áll a B csoportban, folytatás csütörtökön az oroszok ellen.

Szilágyi
2021. 07. 27. 5:34
KISS Nikolett; VÁMOS Petra; HÁFRA Noémi
Kiss Nikoletta, Vámos Petra és Háfra Noémi a támadójátékban tud segíteni Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovacsics Anikó sérülése és Szöllősi-Zácsik Szandra gyengébb formája miatt is változtatott Elek Gábor szövetségi kapitány a franciák elleni csapathoz képest. és Schatzl Nadine került be a kezdőbe.

A magyar és a brazil válogatott kétszer is megmérkőzött az olimpia előtt, és mindkét találkozón magyar győzelem született. Ez remek előjelnek tűnt, ahogy az is, hogy a franciák elleni csapnivaló rajthoz képest, ezúttal kiválóan kezdte a meccset a magyar csapat. Az első négy támadásából gólt szerzett, elhúzott 4-1-re, Háfra Noémi – ahogy a franciák ellen – ezúttal is igen aktív volt. Hetest és kiállítást harcolt ki, gólt szerzett, de amilyen könnyedén sikerült növelni a különbséget, olyan bosszantó védelmi hibák kellettek a brazil feltámadáshoz. Emberelőnyben gólt kaptunk, sőt, egy újabb brazil találattal, egy üres kapus góllal már kettőre nőtt a hátrányunk. 6-0-s sorozatot produkálva 7-5-re fordítottak a brazilok, a mélyrepülést Háfra állította meg.

Klujber Katrin bizonytalan volt támadásban
Fotó: MTI/Illyés Tibor

8-5-ös brazil vezetésnél kért időt Elek Gábor. Bárbara Arenhart, a korábbi váci kapus hat lövésből ötöt védett, megbabonázta a lövőinket, szerencsére Lukács Viktórián nem tudott kifogni, a győri szélső góljával zárkóztunk. Az átlövő teljesítmény esett vissza, négyből négyet a brazil kapus. a 23. percben (!) szakadt meg a csapnivaló sorozat: Szöllősi-Zácsik Szandra ekkor szerezte az első magyar átlövésgólt.

Elek Gábor sem bírta nyugodtan nézni a fejleményeket, egy csapnivaló védekezési csere után azonnal kikérte a második idejét. A különbség azonban nem csökkent, Arenharttal továbbra sem bírtak a játékosok. S ha Bíró Blanka nem fog néhány ziccert, lehetett volna sokkal nagyobb is a baj. 17-11-es brazil előnnyel zárult az első félidő.

A folytatásban Elek Gábor kapust cserélt, Bíró helyett Janurik Kinga érkezett, és ő el is kapta a fonalat, nem rajta múlott, hogy támadásban „ megállt” a magyarok játéka és a védekezés is elmaradt a várt szinttől. De Paula és a Győrben 12 évet lehúzott Eduarda Amorim ellen nem volt ellenszer. Nem csökkent a különbség, sőt, nőtt.

Rengeteg bosszantó technikai hiba, labdaeladás csúszott a játékba, így nem is volt esély a felzárkózásra. Hiába sikerült kétszer is legyőzni a brazilokat az olimpia előtti felkészülési meccseken, a legfontosabb pillanatban, Tokióban a dél-amerikaiak nyertek. Meglepően simán.

A magyar válogatott csütörtökön az Orosz csapat ellen folytatja a szereplését az olimpián. A hátralevő meccseken, az oroszok, a svédek és a spanyolok ellen legalább négy pontot kellene szerezni a középdöntőbe jutáshoz. Nem könnyű feladat.

Női kézilabdatorna, B csoport: Brazília–Magyarország 33-27 (17-11).

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.