Szabó Tünde: A jövő nagy sportolóit segítik az akkreditált sportakadémiák

Ezek az intézmények gondoskodnak a fiatal sportolóik felkészítéséről, versenyeztetéséről, megszervezik a rendszeres sportegészségügyi vizsgálatukat, illetve sportpszichológiai ellátásukat.

Forrás: MTI2019. 12. 12. 20:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Tünde szerint a jövő nagy sportolóit, a 15-19 éves tehetségeket segítik az akkreditált sportakadémiák.

A sportért felelős államtitkár az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: ezek az intézmények átfogóan gondoskodnak fiatal sportolóik felkészítéséről, versenyeztetéséről, megszervezik a rendszeres sportegészségügyi vizsgálatukat és állapotfelmérésüket, illetve sportpszichológiai ellátásukat. Egyúttal segítséget nyújtanak a tankötelezettség teljesítése és az élsport összehangolásában, ezzel egyengetve sportolói életpályájukat és biztosítva a minőségi utánpótlás-nevelést.

Kifejtette: a sportszervezetek által létrehozható sportakadémiák a jövőben egységes szabályozás és minőségbiztosítási feltételek alapján lesznek minősítve, ezzel garantálható, hogy az akadémiák azonos és magas színvonalú szakmai munkát végezzenek. Az államilag elismert sportakadémiák I., II. és III. kategóriájú sportakadémiaként működnek. A legmagasabb szintű (I. kategóriájú) sportakadémiák azok, amelyek saját iskolát és kollégiumot is fenntartanak majd.

Működésükhöz a kormány támogatást nyújt azzal a feltétellel, hogy azt kizárólag a sportakadémia céljaira fordíthatják. Elsőként a kosárlabda, a kézilabda és a labdarúgás sportakadémiai rendszere kezdi meg működését.

Szabó Tünde úgy fogalmazott: az elmúlt években különböző sportági akadémiák sokszínű világa alakult ki Magyarországon, ezek nagyon különböző anyagi erőforrásokkal és feltételekkel rendelkeznek, és általában sportklubokhoz kötődnek, azok utánpótláscsapatait fogják össze. A komoly hagyományokkal rendelkező sportklubokhoz kötődés értéket képvisel, ezért sportklubhoz nem kötődő akadémia csak kivételesen támogatható. Fontos, hogy az akadémiák sportklubjaikon keresztül folyamatos kapcsolatban legyenek a sportági szakszövetséggel.

Kitért rá: az akkreditált sportakadémiákat felállító sportszervezettel a minisztérium több éves keretmegállapodást köt, ez a sportszervezet írásbeli kezdeményezésére indul. A sportért felelős miniszter kézilabdában legfeljebb 6, kosárlabdában maximum 4, labdarúgásban legfeljebb 10 keretmegállapodást köthet. A rendelet alapján kötött keretmegállapodások egységesítik az akadémiák tárgyi, technikai és szakemberi feltételeit és a finanszírozáshoz szükséges összeget.

A sportakadémiáknak éves beszámolási kötelezettségük lesz, és a szabályozás garanciákat állapít meg, amelyek megakadályozzák, hogy a sportakadémiai utánpótlásra szánt költségvetési forrásokat bármilyen más célra – ideértve a klub profi csapatát – lehessen felhasználni – tette hozzá Szabó Tünde.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.