Szalay Ferenc: Olykor nagy dolgok múlhatnak apróságokon

Hétfőn értek véget a férfi válogatott Európa-bajnoki selejtezői, a csapat a kijevi buborékban öt nap alatt négy meccset játszva kiharcolta a részvételt a kontinenstornán. A nők viszont nem lesznek ott az Eb-n, nekik nem sikerült február elején a kvalifikáció. A napokban komoly sportdiplomáciai sikereket ért el a sportág, erről beszélgettünk Szalay Ferenccel, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének az elnökével.

2021. 02. 25. 8:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mondhatjuk, hogy az egyik szeme sír, a másik viszont nevet?

– A sport már csak ilyen. A legutóbbi világbajnoki selejtezőn a férfiaknál két ponton múlott a továbbjutás, most pedig, ha a nők az utolsó húsz másodpercben nem kapnak kosarat a szlovákoktól, akkor ők is készülhetnének az Eb-re. Olykor nagy dolgok múlhatnak apróságokon, a szerencsén, de persze a szerencsét lehet befolyásolni sok munkával, csak sajnos nem mindig jön össze.

– A hölgyeknél maradva, ők az utóbbi években látványos sikereket arattak a korosztályos nemzetközi tornákon. Ennek tudatában nem volt mégis nagy csalódás ez a kudarc?

– Mindig bebizonyosodik, hogy a korosztályos sikerekből nem következnek felnőtt diadalok, az átmenetet meg kell oldani. Alapvető kérdés, hogy a klubok ezt mennyire veszik komolyan. Ki kell emelnem Iványi Dalmát, a Győr edzőjét, aki folyamatosan, a meccsek végéig szerepelteti a fiatalokat, de a DVTK is jó példa erre. Nem elnökként mondom, hanem személyes véleményként, hogy a szabályt, amely szerint az alapszakaszban az első félidőben mindig a pályán kell lennie egy U20-as korú játékosnak, én kiterjeszteném egyfelől a teljes mérkőzésre, másfelől az egész idényre. Majd meglátjuk, hogy az elnökség tagjai és a klubok képviselői mit szólnak ehhez.

– Székely Norbert szövetségi kapitány is az nyilatkozta, hogy nagyobb áttörést várt a fiataloktól.

– Nemcsak ő, de tegyük hozzá, egy 21 éves, felnőtt hölgy még nem biztos, hogy már kiforrott kosárlabdázó. 36 évesen a harmadvirágzását éli, a Sopron klasszisainak zöme, mint például Tina Krajisnik vagy Jelena Brooks harminc körül járnak, szóval a nőknél jellemzően nem a húszas éveik elején járó játékosok a meghatározók, muszáj türelmesnek lennünk, és meg kell nekik adnunk a fejlődés lehetőségét.

– A férfiaknál viszont a korosztályos eredmények is elmaradnak, és az ukránok ellen láthattuk, hogy a válogatott fiataljai tudásban nagyon messze állnak az idősebbektől.

– Szerencsére az idősebbeknek mondott játékosok jelentős része még csak huszonöt körül jár. Váradi Benedek, Perl Zoltán és a Szolnokról érkezett Benke Szilárd nagyon szerencsések, mert a Falcóban jó ideje építenek rájuk, edződhettek az utóbbi két évben a Bajnokok Ligájában is, és Filipovity Márkó is onnan szerződött el az olasz élvonalba. Jövő szeptemberben az Eb-n a mostaninál is erősebb lehet válogatott, mert kiegészülhet Hanga Ádámmal, Rosco Allennel vagy Golomán Györggyel.

– És utánuk ki jön, mi lesz?

– A magyar kosarasok ránézésre is le vannak maradva a fizikai követelmények terén a világtól, és ennek a megoldását kulcskérdésnek tartjuk. A Testnevelés Egyetemmel közös programot indítottunk, hogy az edzők ennek megfelelő továbbképzést kapjanak, ugyanis lehetünk szépek, ügyesek és harcosak, a nagyobb erőt, a magasságot ezek csak ideig-óráig képesek ellensúlyozni, és ezt fontos szem előtt tartani már a kiválasztás pillanatában is.

– Az első kérdésre visszautalva, a közelmúlt alapján inkább boldog vagy szomorú?

– Elsősorban azért vagyok boldog, mert a járvány idején a kosárlabda folyamatosan élni tud, a klubok belátták, az a legfontosabb, hogy mindenféleképpen játszani kell. A szövetség ehhez minden segítséget megadott, és zajlanak is a különböző szinteken a bajnokságok. Emellett a héten jelenthettük be, hogy a 3×3-as szakág utolsó olimpiai selejtezőjét Debrecen, a női Euroliga negyeddöntőinek az egyik buborékját pedig a már többször világszínvonalon bizonyító Sopron rendezheti meg. Bodnár Péter főtitkár és Bodrogváry Iván, a FIBA európai vezetőségének a tagja óriási munkát végeznek a háttérben a nemzetközi kapcsolataikat kihasználva, én pedig itthon teszek meg mindent a források biztosításáért. Jó tudni, hogy minden téren komoly részesei vagyunk Európa kosárlabdájának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.