Szilágyi Áron mindenkit lekaszabolt Varsóban

Szilágyi Áron nyerte meg a férfikardozók varsói világkupa-versenyét. Kétszeres olimpiai bajnokunk szombaton szenzációs formában aprította az ellenfeleit

2020. 02. 22. 19:19
Szilágyi Áron
Győr, 2016. december 3. Az olimpiai bajnok Szilágyi Áron a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupaverseny selejtezőjében a győri Audi Arénában 2016. december 3-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

nyerte meg a férfikardozók varsói világkupa-versenyét. Kétszeres olimpiai bajnokunk szombaton szenzációs formában aprította az ellenfeleit, mert négy nagy riválisát is legyőzte a lengyel fővárosban. A női tőrözők kazanyi vk-viadalán két indulónk jutott be a legjobb nyolc közé, amire évek óta nem volt példa.

Az olimpiai kvalifikációs versenyfutásban Varsóban és Kazanyban is a vasárnapi csapatverseny lesz az igazán fontos, de természetesen az egyénit sem vette senki félvállról. Varsóban Szilágyi Áron kiválóan forgatta a pengét: a 64-es táblán sorrendben 15-8-ra verte a kanadai Gordont, 15-10-re a japán Tokunant, 15-13-ra a dél-koreai Gu Bongilt, majd 15-11-re a német Hartungot, így került be a legjobb négy közé. Kétszeres olimpiai bajnokunk a verseny előtt nyolcadik volt a világranglistán, a német a második, a dél-koreai pedig a kilencedik, mindketten a fegyvernem legnagyobb klasszisai közé tartoznak. Szilágyi Gu Bongil ellen 8-3-as hátrányban is volt, innen fordított a hozzá hasonlóan olimpiai bajnok, a 2012-es londoni ötkarikás játékokon csapatban aranyérmes ázsiai vívó ellen.

Versenyzőnk az elődöntőben az olasz Curatolival, a világranglista harmadik helyezettjével került szembe, és vívóleckét adott a csapatban vb-aranyérmes nápolyi kardozónak, mert 7-0-ra elhúzott! Innen lett 9-1, majd 10-4, amikor Curatoli rosszul lépett, megsérült, és néhány perces ápolás után lebicegett a pástról, feladta az asszót. Szilágyi ellenfele a döntőben az amerikai Dershwitz volt, akinek a legjobb nemzetközi eredménye egy egyéni vb-ezüst, de a világranglista negyedik helyezettje, és klasszisunk mumusa: a varsói viadal előtt a felek háromszor mérkőztek meg egymással, és mind a három asszót az amerikai vívó nyerte. Most viszont fordult a kocka, mert olimpiai bajnokunk már a szünetben 8-6-ra vezetett, a folytatásban pedig parádés tusokat adva 15-9-re győzött, így megnyerte a világkupa-versenyt, mindenkit lekaszabolt Varsóban!

Ami többi indulónkat illeti, Szatmári András a 17., Gémesi Csanád a 29., Péch Miklós az 53., Iliász Nikolász a 62. helyen végzett.

A női tőrözők kazanyi világkupa-versenyén a 64-es főtáblán Mohamed Aida és Kreiss Fanni egyaránt három asszót nyert, és Kreiss közel volt a negyedik sikerhez is, mert a negyeddöntőben egyetlen tussal, 15-14-re kapott ki az olasz Volpitól. A végelszámolásnál a 43 éves (!) Mohamed a hatodik, Kreiss a hetedik helyen végzett. A főtáblára további két vívónőnk is feljutott, Pásztor Flóra a 24., Kondricz Kata az 56. helyen zárt.

Férfi kardcsapatunk gyakorlatilag már kijutott az olimpiára, és a kvótáját vasárnap matematikailag is bebiztosíthatja két versennyel a kvalifikáció zárása előtt. Női tőrben is kedvező a helyzetünk, és itt vasárnap az utolsó kvalifikációs csapatversenyt rendezik. Amennyiben a németek vagy a lengyelek nem jutnak be az elődöntőbe – ehhez hatalmas bravúrra lenne szükségük -, akkor a mieink akár az utolsó helyen is végezhetnek, akkor is megszerzik a tokiói kvótát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.