Olimpiai ezüstérmesünk szombaton negyvenévesen harcol Tokióért

Péntektől vasárnapig Üzbegisztán fővárosában, Taskentben rendezik meg a cselgáncsozók olimpiai kvalifikációs Grand Slam-tornáját, amelyen tizenegy versenyzőnk lép tatamira.

Magyar Nemzet
2021. 03. 05. 10:30
UNGVÁRI Miklós
Budapest, 2018. augusztus 11. A gyõztes Ungvári Miklós a budapesti olimpiai kvalifikációs cselgáncs Grand Prix-verseny 73 kilogrammos súlycsoportjának döntõje után a Papp László Budapest Sportarénában 2018. augusztus 11-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tizenegy magyar dzsúdós között ott van a 2012-es londoni olimpián ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós is, aki negyvenévesen próbálja meg kiharcolni a tokiói részvételt. S ha kijutna az olimpiára, ott már a 41-hez lenne közelebb, hiszen 1980. október 15-én született. A sportág ceglédi legendája sérülésektől sújtva a 2020-as esztendőben mindössze négy mérkőzést vívott: januárban a tel-avivi Grand Prix-n, majd februárban a düsseldorfi Grand Slamen egyaránt egyet nyert, egyet veszített, mindkét tornán a 16 közé jutásért küzdve esett ki, így nem sok pontot szerzett az olimpiai kvalifikációban. A legutóbbi nagy sikere a 2018-as budapesti Grand Prix megnyerése volt.

Ungvári Miklós a 2018-as budapesti Grand Prix-verseny megnyerése után a Papp László Budapest Sportarénában
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ungvári Miklós a 73 kilogrammos súlycsoport olimpiai kvalifikációs rangsorában csak a 42. helyen áll, s jelen helyzet szerint még a 26. hely ér alanyi jogon kvótát. Ezen kívül úgynevezett kontinentális kvóták is vannak, de ezekre nem érdemes spekulálni. Lényeges, hogy 73 kilogrammban Szabó Frigyes is harcol a tokiói részvételért, s ő meg is előzi Ungvárit, a 40. helyet foglalja el. Viszonyításképpen: a rangsorban az említett 26. helyen álló, svájci Nils Stumpnak 2623 pontja van, Szabónak 1440, Ungvárinak 1364. A mieinknek tehát jelentős a lemaradásuk, de most Taskentben a bronzérem például 500 pontot ér – az ezüst 700-at, az arany 1000-et –, vagyis már egy harmadik hellyel is közelebb lehetne kerülni Tokióhoz. Ha viszont valaki a 16 között búcsúzik, az csak 160 pontot hoz neki a konyhára, azzal nem sokra lehet menni.

Az üzbég Grand Slamre öt kontinens hetvenegy országának közel ötszáz cselgáncsozója nevezett. A férfi 73 kilogrammban 49-en indulnak, s Ungvárinak és Szabónak már a 32 közé jutásért is meccselnie kell. Olimpiai ezüstérmesünk első ellenfele egy hazai versenyző lesz, aki csak a 171. a kvalifikációs rangsorban, majd egy örmény jönne neki a 47. helyről. Szabó egy nem jegyzett afgán ellen melegíthet be, a második meccsén pedig az olasz Fabio Basilét (22.) kellene legyűrnie.

Mint említettük, tizenegy versenyzőnk próbál szerencsét, közülük csak a vb-ezüstérmes érezheti magát „páholyban”. Az MTK 90 kilogrammos klasszisa már biztos tokiói induló, az azonban nem mindegy, hogy kiemeltként várhatja-e a sorsolást júliusban, ehhez meg kell erősítenie a helyét a legjobbak között. Jelenleg a hetedik a kvalifikációs rangsorban. Ugyancsak a kvótát érő világranglistás helyezés megerősítése a célja az ifjúsági olimpiai bajnok Özbas Szofinak (63 kg) és a riói olimpikon Cirjenics Miklósnak (100 kg).

A taskenti Grand Slam magyar indulói:

szombat:

Férfi 73 kg (Ungvári Miklós, Ceglédi VSE; Szabó Frigyes, UTE) és 81 kg (Ungvári Attila, Ceglédi VSE; Rajkai Róbert, MTK Budapest)

Női 63 kg (Özbas Szofi, Békés Megyei Kano JSE) és 70 kg (Gercsák Szabina, DVTK)

vasárnap:

Férfi 90 kg (Tóth Krisztián, MTK Budapest; Tóth Apor, Miskolci VSC), 100 kg (Cirjenics Miklós, Atomerőmű SE; Vég Zsombor, Ceglédi VSE) és +100 kg (Sipőcz Richárd, Széchenyi Egyetem SE)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.