Kopasz Bálint már itthon sem a legjobb kajakos

Varga Ádám, csakúgy, mint a tavalyi országos bajnokságon, ismét legyőzte Kopasz Bálintot, ezúttal az olimpiai válogatón. Elvileg mindketten indulhatnak Tokióban, ám a kvóta szűke érdekes helyzetet teremthet. A nőknél ötszáz méteren Kozák Danuta párosban is győzött, Bodonyi Dóra volt a társa.

Magyar Nemzet
2021. 05. 29. 18:35
null
Kopasz Bálint gratulál Varga Ádámnak Forrás: MKKSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Ádám egy nap, sőt két óra leforgása alatt kétszer is legyőzte Kopasz Bálintot. Előbb a középfutamban, majd a döntőben. A szokatlan versenykiírás értelmében csak hárman jutottak be a döntőbe, a két klasszis rivális mellett Noé Bálint.

Utóbbi a döntőben hamar leszakadt, Varga és Kopasz nagy csatát vívott egymással. 500 méternél Varga Ádám vezetett, 750-nél viszont már volt előrébb fél hajóval, ekkor úgy tűnt, meg is nyeri a futamot. Varga azonban az utolsó 50 méteren újított, lehajrázta 2019 világbajnokát. s a tavalyi országos bajnokság után ezúttal is legyőzte Kopasz Bálintot, aki a szegedi világkupa után – ahol a német Schopf, a cseh Dostál és a portugál Pimenta mögött csupán negyedik lett – újabb érzékeny vereséget szenvedett.

Varga Ádám és Kopasz Bálint végig fej-fej mellett haladt
Fotó: MKKSZ

– Bejött a taktikám, az elején sikerült nagy iramot mennem, a végén pedig kiadni magamból, ami bennem volt. Az a célom, hogy mindkét ezer méteres számban rajthoz állhassak Tokióban, ehhez párosban kell még bizonyítanunk az Eb-n Béke Kornéllal, de biztató, hogy most egyesben ilyen jól mentem – értékelte a futamot Varga Ádám.

– Mindkettőnknek egyforma volt a pálya, győzött a jobb, gratulálok Ádámnak – mondta sportszerűen Kopasz Bálint. – Nagyszerű verseny volt. Sokat fejlődtek az ellenfelek az elmúlt években itthon ebben a számban.

Örülnék neki, ha mindketten indulhatnánk az olimpián K-1 1000 méteren, nem tudom, hogy erre nekem milyen esélyem van még.

 

Bizony fura helyzet állt elő. Az olimpián kajakban egyesben és kettesben nemzetenként két egység állhat rajthoz, tehát K-1 1000-en Varga Ádám mellett Kopasz Bálint lehetne a másik induló. Csakhogy férfi kajakban, mint minden nemzetnek, Magyarországnak is csak hat kvótája van. Ha a K-4 500-as egységet védettnek tekintjük, akkor marad két hely.

Ha Varga Ádám Béke Kornéllal meggyőző teljesítményt nyújt az Európa-bajnokságon, akkor Kopasz Bálint – a K-1-1000 méter regnáló világbajnoka – akár kimaradhat az olimpiai csapatból!

Súlyos dilemmára kell megoldást találnia Hüttner Csaba szövetségi kapitánynak.

Csipes és Medveczky peches vereséget szenvedett

Női kajakban is csak látszatra könnyű a helyzet. ugyan az egyes után párosban is nyert Bodonyi Dórával, de az a győzelem cseppet sem volt meggyőző. S még csak nem is amiatt, hogy nagyon szoros csatában, csupán 152 ezreddel előzték meg a Csipes Tamara–Medveczky Erika duót. Kozákék a győzelmet annak köszönhették, hogy a futam során addig jelentős fölénnyel vezető Csipes–Medveczky páros 100 méterrel a cél előtt az erős oldalszélben megbillent, kihagyott öt-hat csapást, az ellenfelük ezért tudta megelőzni őket.

A helyzet tehát csupán látszatra egyszerű, ahogy az a nyilatkozatokból is kitetszik.

Egyesben sokkal jobban magaménak éreztem a győzelmet, mint ezt a pályát párosban – ismerte el Kozák Danuta. – Annak azért örülök, hogy egy összeszokott párost tudtunk legyőzni. Az biztos, hogy ez egy olyan pálya volt, amin még dolgozni kell, igazából taktikánk se volt.

Le kell ülni, és át kell gondolni a lehetőségeket, most még nem tudom megmondani, hogy hány számban fogok indulni az olimpián.

– Kicsit tanácstalanok voltunk a taktikát illetően, igazából fogalmam sincs, hogy tudtuk ezt megcsinálni, nem jól építettük fel ezt az 500 métert. Sokat kell még dolgoznunk, hogy jobb legyen – tette hozzá Bodonyi Dóra.

A vesztes félnek persze még nehezebb volt magyarázatot találni a történtekre.

– Őszintén szólva fogalmam sincs, mit történt – ezt már Medveczky Erika mondta. – Pont az az erősségünk, hogy sose billenünk meg, még ha bekötünk, akkor sem. Úgy látszik, ez egy ilyen hétvége. Az elmúlt öt évben egy versenyt rontottam el, a pénteki ötszáz egyest. Remélem, azt azért megmutattam, hogy nem felejtettem el kajakozni.

- Úgy is csak húsz centit kaptunk tőlük, hogy húsz méter nekünk kimaradt a távból – jegyezte meg majd hozzátette: Nagyon, nagyon, nagyon bizakodó vagyok.

Csak emlékeztetőül: egyesben Kozák, Csipes, Bodonyi, Kárász volt az első négy sorrendje, tehát szigorúan nézve Medveczky Erika sem párosban, sem négyesben nem kvalifikálta magát az olimpiára. Ám kettesben a győztes fél tagjai is elismerték, nem feltétlenül ők voltak a jobbak. Hüttner Csabának itt sincs könnyű dolga.

Takács Kincső és jól sprintelt

Női kenu egyes 200 méteren a már biztos olimpiai kerettag páros tagjai végeztek az első két helyen. Takács Kincső győzött, négy tizedmásodperccel megelőzve Balla Virágot.

Férfi K-1 200 méteren Tótka Sándor lett az első Csizmadia Kolos és Nádas Bence előtt. Tótka ezzel a négyes mellett a sprinttávon is biztosította az indulását az olimpián.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.