Verrasztó Dávid épp hogy lecsúszott a dobogóról 400 vegyesen

Verrasztó Dávid negyedik lett a 400 méteres vegyes úszás döntőjében, amely az egész olimpia első úszó fináléja volt. Verrasztó 21 századdal maradt le a dobogóról, igazán az a bosszantó, hogy a selejtezős idejével második lehetett, a remélt 4:08-cal pedig győzött volna.

2021. 07. 25. 3:42
null
Kevés hiányzott a bronzéremhez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előfutamok alapján rendkívül szoros versenyre lehetett számítani a férfi 400 méteres vegyes úszás döntőjében. Az ausztrál Brendon Smith kvalifikált a legjobb idővel (4:09.27 perc), s a nyolcadikként bejutott Max Litchfield is éppen csak kicsúszott a 4:10-ből (4:10.20), tehát kevesebb mint egy másodperc választotta el az elsőt a nyolcadiktól.

Innen nézve csak meglepetés, nem szenzáció, hogy a 2019-es világbajnokság győztese, a legnagyobb esélyesnek tartott japán Daija Szeto lemaradt a döntőről. A mezőnyben így is hemzsegtek a hírességek. Az amerikai Chase Kalisz Rióban második lett, a 2017-es budapesti világbajnokságon pedig éppen Verrasztó előtt győzött. Itt volt a 2019-es kvangdzsui vb második és harmadik helyezettje, a szintén amerikai Jay Litherland, illetve az új-zélandi Lewis Clareburt. A 21 éves Brendon Smithnek még nem volt eredménye világversenyről, 21 évesen ő az új ember.

Verrasztó Dávid a negyedik idővel érkezett (4:09.80 perc), s a selejtezők után azt mondta, nem akar helyezésről beszélni, a fináléban 4:08-as időt szeretne, aztán majd kiderül, az mire lesz elég. Azt mindenesetre már bizonyította, hogy felkészült az olimpiára, feltűnően leszálkásodott, pedig a pályafutása során neki mindig nagyon kellett vigyázni a súlyára.

S akkor elrajtoltak. Verrasztó nem kezdett bele, pillangón száz méter után csak nyolcadikként fordult. Háton már feljebb jött, ötödikként fordult, de mellen erősített igazán, 250 és 300 méternél is harmadik volt. Kalisz otthagyta a mezőnyt, a második hely kérdése azonban nyitott volt. Sajnos gyorson feljöttek a többiek, Litherland lett a második, Smith a harmadik, Verrasztó 21 századdal elmaradva a negyedik.

Negyedik – a legrosszabb helyezés, szokták mondani. Verrasztó Dávid ennek megfelelően csalódottan mászott ki a medencéből. Volt rá oka. Hiába, az úszók nem szeretnek reggel versenyezni. Kalisz 4:09.42-vel győzött, Verrasztó 4:10.59-cel lett negyedik. A selejtezős idejével második lett volna, a remélt 4:08-cal pedig simán győzött volna.

Verrasztó egyedül ebben a számban indult, ezzel neki sajnos véget is ért az olimpia. Az ötkarikás medál valószínűleg örökre hiányozni fog a gazdag éremgyűjteményéből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.