Már hiába bánnák a németek, Orbán a miénk!

Tegnap az RB Leipzig nemcsak a Bayern München elleni rangadót veszítette el, hanem nagy valószínűséggel az esélyét is arra, hogy idén a Bundesliga bajnoka legyen. Ugyanakkor a magyar Willi Orbán teljesítménye komoly dicséreteket kapott. Ebben az idényben Mats Hummels és Emre Can mellett ő a legjobb védő, s bizony helye lehetne a német válogatottban is.

2021. 04. 04. 7:43
Orbn, Willi
Willi Orbán a távozó edzője miatt is meg akarja nyerni a Német-kupát Fotó: MTI/EPA/David Hecker
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig mindössze négy magyar aranyérmese volt a Bundesligának. Elsőként Tóth Gyula, aki a Nürnberg cserekapusaként győzött 1968-ban. Aztán hosszú szünet után Hrutka János és Szűcs Lajos, akik a Kaiserslautern 1998-as sikeréből vették ki a részüket. Végül Lisztes Krisztián 2004-ben a Werder Bremennel. Tegnap alighanem eldőlt, hogy idén sem folytatódik a sor: a Bayern München 1-0-ra győzött Lipcsében , s ezzel hét fordulóval a vége előtt hét pontra növelte az előnyét az élen a legnagyobb üldözőjével, az RB Leipziggel szemben, amelyben és is kezdőjátékos.

Willi Orbán felveszi a versenyt Robert Lewandowskival is Fotó: Getty Images

Most maradjunk a magyar válogatott utóbbi tagjánál, aki a Bayern elleni rangadó legjobbja volt a lipcsei csapatban! Szólhatna belőlünk az elfogultság hangja, de ugyanígy látta több nemzetközi szaklap is. „Briliánsan olvasta a játékot, tartotta a lépést a Bayern futóival, hétszer szerzett labdát, és többször tisztázott” – dicsérte Orbán játékát a FotMob.com, amely hetes osztályzatot adott a magyar középhátvédnek, a legmagasabbat az RB Leipzig játékosai közül. A WhoScored.com szintén osztályzott, és eszerint ugyancsak Orbán volt a legjobb hazai futballista:

Forrás: WhoScored.com

A Bayern elleni az idény legfontosabb meccse volt a bajnokságban, számít, ki hogy teljesített rajta, de Orbán játéka kiegyensúlyozottan kimagasló, s nemcsak az RB Leipzigban. A WhoScored.com vezeti az osztályzatok szerinti rangsort, amelyből kiderül, hogy ebben az idényben Willi Orbán a Bundesliga harmadik legjobb középső védője a legalább tíz mérkőzésen pályára lépőket tekintve.

  • Mats Hummels (német, Dortmund) – 7,29-es osztályzat/27 meccs
  • Emre Can (német, Dortmund) – 7,21/15
  • Willi Orbán (magyar, RB Leipzig) – 7,16/23
  • Marvin Friedrich (német, Union Berlin) – 7,07/26
  • Maxence Lacroix (francia, Wolfsburg) – 7,07/24
  • Nem lenne meglepő, ha Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya már megbánta volna, hogy nem adott esélyt Orbánnak. Mint ismert, a 28 éves játékost már Bernd Storck is hívta a magyar nemzeti csapatba, ám ő akkor még Németország színeiben szeretett volna szerepelni, ahogy azt tette az U21-es korosztályban is. Orbán türelme akkor fogyhatott el, miután a németek a 2018-as világbajnokságon leszerepeltek, és az ezután újjáépülő csapatba sem kapott meghívót Löwtől szeptemberben. A rá következő válogatott összetartáson Orbán már a magyar csapatban debütált Görögország ellen októberben.

    Pedig már akkor is a Bundesliga egyik legjobban teljesítő védője volt, és ahogy láthatjuk, most is az. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy Hummels 2018 óta száműzve lett a válogatottból, akkor jelenleg Can mellett egyenesen Orbán lehetne a leginkább számításba vehető német védő a Bundesligából. De erről már lecsúszott Löw, örüljünk neki!

    S a rend kedvéért, így látta a Bayern elleni rangadót maga az érintett, Willi Orbán: – Nagyon jól játszottunk a második félidőben, egyedül a gól hiányzott. Nem voltunk elég hatékonyak a befejezéseknél. Ha ettől eltekintünk, domináltunk, újra és újra megtaláltuk a helyeket, miközben járattuk a labdát. Gólok nélkül azonban nem lehet meccset nyerni. Mostantól az a fontos, hogy megvédjük a második helyet a bajnokságban, és a Német Kupában van még egy nagy esélyünk a győzelemre.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.