Zsóri gólja a legeslegszebb!

Csodagól volt, amit Zsóri Dániel februárban még a Debrecen csapatában szerzett a Ferencváros ellen, és tegnap a csoda folytatódott, mert a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) impozáns gáláján, a milánói Scalában a 18 éves magyar játékos vehette át a legszebb gólért járó Puskás-díjat – lepipálva a nézőtéren fancsali ábrázattal üldögélő, ötszörös aranylabdás Lionel Messit is! Aki később a legjobb játékosnak járó díjat megkapta, ám a „mi trófeánk” abszolút megérdemelten került hozzánk.

2019. 09. 23. 22:30
Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hagyományos gáláján jó néhány díjat kiosztanak, s ugyan a legnagyobb érdeklődés természetesen azt övezi, kit választanak a legjobb férfi játékosnak, számunkra most nem ez volt a legizgalmasabb kérdés. Elvégre az év góljáért járó Puskás-díjra jelöltek között, a legjobb háromban ott volt Zsóri Dániel is!

A 18 éves futballista – aki időközben a Fehérvárhoz igazolt – február 16-án még a Debrecen csapatában, a Ferencváros elleni hazai bajnoki találkozón, a 81. percben csereként állt be élete első NB I-es mérkőzésére, majd a 93. percben szenzációs gólt szerzett: 15 méterről ollózott a kapu jobb alsó sarkába, megszerezve csapatának a győzelmet (2-1).

Ez a találat az egész világot elkápráztatta
Fotó: Nemzeti Sport/Micheller Szilvia

Zsóri az első magyar lett az idén tízéves Puskás-díj történetében, aki szerepelt a tízes jelöltlistán, és az internetes szavazás után került be az első háromba az ötszörös aranylabdás argentin (Barcelona) és a kolumbiai Juan Fernando Quintero (River Plate) társaságába. Messi a Betis ellen látványos emeléssel, Quintero egy argentin bajnokin távoli szabadrúgásból talált be az ellenfél kapujába. Azt, hogy a három gól közül melyik érdemes leginkább a Puskás-díjra, tíztagú szakmai zsűri döntötte el, többek között a brazil Ronaldo, a német Miroslav Klose, az olasz Christian Vieri és az angol Michael Owen – góllövésügyben igazán autentikus személyiségek.

– Elképesztően nagy élmény, hogy ott lehetek a gálán, és első magyarként lehetek jelölt a legnagyobb magyar futballistáról elnevezett díjra. Még most sem tudom felfogni, hogy azokkal a játékosokkal leszek együtt egy légtérben, akikről kiskoromban néztem a videókat és akiktől eltanultam a cseleket. Ha megnyerném a Puskás-díjat, az hab lenne a tortán – nyilatkozta tegnap reggel a milánói indulás előtt Zsóri Dániel.

Elmondta, hogy mindhárom versenyben maradt gól nagyon szép, de szerinte Messié és az övé közül kerülhet ki a győztes. Megjegyezte még, hogy köszönőbeszéddel nem készült, de nagyjából megvan a fejében, hogy mit mondana a színpadon, ha ő kapná a Puskás-díjat.

A milánói Scalában este a tervezett fél kilenc helyett néhány perc késéssel kezdődött a gála, de rögtön belecsaptunk a közepébe, mert a bevezető balettelőadás és a műsorvezetői szerepkörbe felkért Ruud Gullit köszöntő szavai után elsőként a Puskás-díjat adták át – mégpedig Zsóri Dánielnek! Aki megilletődve mondta a színpadon, óriási megtiszteltetés, hogy a legnagyobb magyar játékosról elnevezett díjat első magyarként nyerhette el. S tegyük hozzá, hogy a Puskás-díj eddigi legfiatalabb győztese lett.

A kamerák persze rögtön megtalálták a nézőtéren az ötszörös aranylabdás Lionel Messit, aki bizony igencsak fancsali ábrázattal feszengett a székében. Nem kevesen gondolták, hogy a FIFA-nak a marketing szempontjából az ő sikere lett volna a kívánatos…

Az edzők között Jürgen Klopp, a kapusok versenyében pedig Alisson lett a díjazott, egyaránt a Liverpoolt reprezentálva, ám a BL-győztes mégsem tarolt. A legjobb játékos díját meglepetésre Messi kapta, nem pedig aki korábban az UEFA-nál befutott az első helyre. Az első háromba még került be, aki nem jelent meg az eseményen, sérülésre hivatkozva mentette ki magát, és a hírek szerint tényleg sérült. A rosszakarói szerint viszont megneszelte a végeredményt, ezért maradt távol...

Az év csapata (Alisson – Sergio Ramos, Van Dijk, Mathijs de Ligt, Marcelo – Frenkie de Jong, – Messi, Mbappé, Ronaldo) így nélküle állt ki a pódiumra. Szó se róla, ütős csapatot állítottak össze a szavazók, de hétfőn bennünket nem ez hozott lázba!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.