Megvan, ki rendezi a Star Wars kilencedik részét

Régi-új rendezője lesz a filmeposz fő történeti szálát taglaló záróepizódnak.

Földi Bence
2017. 09. 12. 14:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

J. J. Abrams rendezi a Csillagok háborúja kilencedik epizódját – jelentette be a Lucasfilm a StarWars.com-on.

A hivatalos közlemény szerint nemcsak rendezőként, hanem az epizód társírójaként – Chris Terrio mellett – is tevékenykedik majd Abrams, akit korábban az Alias és a Lost sorozatok alkotójaként, valamint az új Star Trek-filmek és például a Super 8 rendezőjeként ismerhettünk meg.

Abrams számára nem ismeretlen a Csillagok háborúja világa,

hiszen ő rendezte a 2015-ben bemutatott Az ébredő Erőt, amely a fő történetfonalat, a Skywalkerek sztoriját taglaló harmadik trilógia első epizódja volt. A kritikusok szerették a filmet, de sokan ekézték Abramst amiatt, hogy az 1977-es Egy új remény c. negyedik epizódból merített történetvezetési ötleteket. Abrams az idén decemberben bemutatandó nyolcadik rész, Az utolsó Jedik producere is egyben, úgyhogy tevékeny alakítója a legújabb filmeknek.

Az alkotásnak egyébként múlt szerda óta nem volt direktora, akkor váltak el a Lucasfilm és Colin Trevorrow útjai, korábban pedig a forgatókönyvírót cserélték le. Trevorrow rendezői székből való távozásának hivatalos indoka az volt, hogy „különböztek a projekttel kapcsolatos vízióink”. Mindenesetre a Lucasfilm a korábbi rendezőcserével (az egyelőre cím nélküli Han Solo-filmnél volt ilyen, arról akkor itt írtunk) ellentétben ezúttal időben váltott: még nem kezdődtek el a 2019-re tervezett kilencedik rész forgatásai.

Az, hogy Abrams kapta a kilencedik részt, nem meglepő,

hiszen ő és a nyolcadik epizód direktora, Rian Johnson tűnt a pozíció két legfőbb várományosának. Johnson azonban hétfőn, egy Japánban rendezett sajtóeseményen arról beszélt, nála nincs tervben a kilencedik epizód megrendezése, így ő kiesett. Volt még egy harmadik jelölt is, aki már negyven évvel ezelőtt jelentkezett be a pozícióra, George Lucas.

„Úgy gondolom, a folytatások sokkal de sokkal jobbak lesznek. Amit szeretnék megtenni: én akarom rendezni az utolsó folytatást. Én csinálnám az elsőt és az utolsót [a filmek közül – a szerk.], a többit átengedném másoknak”

– jelentette ki a Csillagok háborúját megalkotó Lucas 1977-ben, az Egy új remény bemutatásának évében a Rolling Stone magazinnak. Jelen állás szerint a kilencedik epizód lesz az utolsó a sagából, a többi tervezett alkotás már antológiafilm lenne, azaz egy-egy mellékszálat mesélne el (ld. Han Solo, Boba Fett vagy éppen Obi-Wan Kenobi történetét). Így kézenfekvő és gesztusértékű lett volna Lucasnak adni az utolsó epizódot, de végül is érthető, hogy biztosra mentek Abrams kinevezésével.

A Lucasfilm rendezői ügyeiről itt olvashat bővebben, itt pedig a szerző Star Wars-témájú hírlevelére lehet feliratkozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.