A cukor valójában drog?

Mágnesként vonz minket reggelente a sarki pékség, és nem tudunk ellenállni egy croissant-nak? Vigyázat, veszélyben vagyunk.

kn
2014. 10. 07. 6:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az édes vagy a sós élelmiszerek nem okoznak testi függőséget – mondják kutatók. Ennek ellenére mégis hogyan lehetünk például egy édes croissant rabjai? Márpedig ha reggelente mágnesként vonz minket a sarki pékség, vagy délután sóvárgunk egy édes keksz vagy fagylalt után, akkor nagyon úgy tűnik, hogy a cukor függőséget tud okozni. A cukor tehát az alkoholhoz vagy a drogokhoz hasonlóan működik?

„Egyszerű magyarázat lenne, de valószínűleg nem igaz” – mondta Özgür Albayrak, a Duisburgi Egyetem (UDE) gyermekpszichiátere. A szervezetben nem működik drogként a cukor – legalábbis nem találtak erre vonatkozó bizonyítékot Albayrak és kollégái. „Magában az élelmiszerben egyetlen azonosítható, függőséget okozó összetevő sincs” – mondta Albayrak. A Neurofast projekt keretein belül különböző európai országokból érkező kutatók vizsgálták, hogy egy élelmiszer tud-e függőséget okozni. Csak egyetlen élelmiszer lehet addiktív, ez pedig a kávé a koffein miatt.

Sok minden cukor, ami nem látszik annak

 

Édes élet (1.): Evolúciós kötődés a szénhidrátokhoz

Az evolúció folyamán alakult ki bennünk a biztonságos és energiában gazdag ételekre utaló édes ízhez való vonzódás.

 

Édes élet (2.): A szénhidrátok szerepe a táplálkozásban Nem is vesszük észre, milyen gyorsan betelik a napi hozzáadottcukor-kvótánk. A többi már „csak” hizlal?

 

Édes élet (3.): Mit mutat az élelmiszercímke?

Az élelmiszercímkéket mindig tanulmányozzuk át, hogy tudjuk, milyen cukrot és abból mennyit tartalmaz.


Édes élet (4.): Ismerjük a szénhidrátokat?

Minden szénhidrátnak más-más jellemzői vannak. Ha ismerjük ezeket, okosabban tudjuk kiválasztani, hogy mivel édesítsük meg az ételünket.

 

 

Édes élet (5.): Íme az igazság a kukoricaszirupról

Többnyire a sejtelmes HFCS fedőnév alatt avagy izoglükózként, netán glükóz-fruktózként tüntetik fel a címkéken. Mit érdemes tudni a kukoricaszirupról?

Megvizsgálták, hogy van-e a cukornak, a zsírnak vagy a sónak addiktív jellege – mondta az UDE pszichiátere. A kutatók laboratóriumi vizsgálatok során azt észlelték, hogy a patkányoknak egyfajta függőségük alakult ki a cukorsziruptól, elvonási tüneteket is produkáltak. De a laboratóriumi patkányt nem lehet teljesen összehasonlítani az emberrel, mert a világon egyetlen olyan ember sincs, aki úgy étkezne, mint egy patkány – mondta Albayrak. Az ember nem lehet rabja egy ételnek, gondoljunk csak arra, hogy egy hegynyi croissant-t nem tudunk elfogyasztani minden áldott nap.

Okozhat-e az evés függőséget, miután csillapítottuk az éhséget? A pszichiáterek a káros szenvedélyt olyan zavarként értelmezik, amely az embert a normális szociális környezetéből kiszakítja. Azt, hogy létezik-e élelmiszer-függőség, még nem sikerült feltárni – mondta Albayrak.

Amennyiben az evés mégis függőséget okoz, akkor ez jobban hasonlít a szerencsejáték-függőséghez, mint az alkoholizmushoz. A pénznyelő automata nem bocsát ki semmilyen függőséget okozó anyagot, ami természetesen nem is kerül a játékos vérébe. A játékfüggőnél nem valamilyen anyag által kiváltott viselkedésről van szó – emelte ki Albayrak, hanem „a tevékenység célja, hogy megkönnyítse a negatív érzelmi állapotot”. Az evés aktivizálja a jutalomközpontot az agyban, ez az oka annak, hogy stresszhelyzetben magatartási függőség alakulhat ki.

Miért hat ránk élénkítően, amikor nap közben elmajszolunk egy cukorkát? A benne lévő cukor – nevezzük csak egyszerűen szénhidrátnak – igen gyorsan glükózként kerül a véráramba. A vércukorszint ekkor megugrik. Az egyszerű szénhidrátok megtalálhatók a gyümölcsökben, a zöldségekben és a tejtermékekben is. De ezekben vannak rostok és fehérjék is, amelyek lassítják a folyamatot. A cukorszirupokban, az üdítőitalokban, a cukorkákban és az étkezési cukorban nincsen semmi fékező tényező.

A testünk igyekszik a glükózt minél gyorsabban eltüntetni a vérből, a sejtekbe szállítja, ahol energiaforrásként van rá szükség. Ebben a folyamatban egy hormon, a hasnyálmirigy által kiválasztott inzulin működik közre, az eredmény pedig, hogy a vércukorszint hirtelen leesik. A vér alacsony cukorszintje bizonytalanságot és szédülést okozhat, ami további édesség fogyasztására ösztönzi az embert, hogy ismét elérje a cukorcsúcsot. Tehát a napközben elfogyasztott cukorka további „rosszalkodásra” késztet.

A cukor magában nem okoz cukorbetegséget. A sok cukorfröccs viszont nagyon nagy valószínűséggel igen. Az események olyan láncolata alakulhat ki, amely a betegséget okozza. A cukor ráadásul túlsúlyt eredményez, a túlsúlyos testek pedig nehezebben termelnek inzulint. Amikor a test inzulinrezisztens lesz, jelentősen megnő a diabétesz kockázata. Nagyon kell tehát vigyáznunk, hogy engedünk-e az esetleges viselkedési függőségnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.