Az édes vagy a sós élelmiszerek nem okoznak testi függőséget – mondják kutatók. Ennek ellenére mégis hogyan lehetünk például egy édes croissant rabjai? Márpedig ha reggelente mágnesként vonz minket a sarki pékség, vagy délután sóvárgunk egy édes keksz vagy fagylalt után, akkor nagyon úgy tűnik, hogy a cukor függőséget tud okozni. A cukor tehát az alkoholhoz vagy a drogokhoz hasonlóan működik?
„Egyszerű magyarázat lenne, de valószínűleg nem igaz” – mondta Özgür Albayrak, a Duisburgi Egyetem (UDE) gyermekpszichiátere. A szervezetben nem működik drogként a cukor – legalábbis nem találtak erre vonatkozó bizonyítékot Albayrak és kollégái. „Magában az élelmiszerben egyetlen azonosítható, függőséget okozó összetevő sincs” – mondta Albayrak. A Neurofast projekt keretein belül különböző európai országokból érkező kutatók vizsgálták, hogy egy élelmiszer tud-e függőséget okozni. Csak egyetlen élelmiszer lehet addiktív, ez pedig a kávé a koffein miatt.
Sok minden cukor, ami nem látszik annak
Édes élet (1.): Evolúciós kötődés a szénhidrátokhoz
Az evolúció folyamán alakult ki bennünk a biztonságos és energiában gazdag ételekre utaló édes ízhez való vonzódás.
Édes élet (2.): A szénhidrátok szerepe a táplálkozásban Nem is vesszük észre, milyen gyorsan betelik a napi hozzáadottcukor-kvótánk. A többi már „csak” hizlal?
Édes élet (3.): Mit mutat az élelmiszercímke?
Az élelmiszercímkéket mindig tanulmányozzuk át, hogy tudjuk, milyen cukrot és abból mennyit tartalmaz.
Édes élet (4.): Ismerjük a szénhidrátokat?
Minden szénhidrátnak más-más jellemzői vannak. Ha ismerjük ezeket, okosabban tudjuk kiválasztani, hogy mivel édesítsük meg az ételünket.
Édes élet (5.): Íme az igazság a kukoricaszirupról
Többnyire a sejtelmes HFCS fedőnév alatt avagy izoglükózként, netán glükóz-fruktózként tüntetik fel a címkéken. Mit érdemes tudni a kukoricaszirupról?
Megvizsgálták, hogy van-e a cukornak, a zsírnak vagy a sónak addiktív jellege – mondta az UDE pszichiátere. A kutatók laboratóriumi vizsgálatok során azt észlelték, hogy a patkányoknak egyfajta függőségük alakult ki a cukorsziruptól, elvonási tüneteket is produkáltak. De a laboratóriumi patkányt nem lehet teljesen összehasonlítani az emberrel, mert a világon egyetlen olyan ember sincs, aki úgy étkezne, mint egy patkány – mondta Albayrak. Az ember nem lehet rabja egy ételnek, gondoljunk csak arra, hogy egy hegynyi croissant-t nem tudunk elfogyasztani minden áldott nap.