idezojelek

Baloldali ellenszélben épül Budapest

Karácsonyék gáncsoskodása, szabotálása ellenére egyre-másra emelkednek a kabinet jóvoltából a legkülönbözőbb látványos fővárosi épületek, létesítmények.

Megyeri Dávid avatarja
Megyeri Dávid
Cikk kép: undefined

Némiképp igazságtalanul írtuk azt a múltkor, hogy Karácsony Gergelynek nincs igaza, amikor azt hirdeti, hogy Budapestet ellenszélben építik. Megkövetjük a főpolgármestert, mivel – legalábbis részben – nem túlzás az, amit állított, csak nem egészen úgy, ahogy ő értette. Mert megfelel a valóságnak, hogy 

a főváros ellenszélben fejlődik, és erről Karácsonynak pontos információi lehetnek. Miután éppen ő az, aki az ellenszelet – mit ellenszelet, vihart! – fújja, kavarja teli tüdőből. Muszáj is így cselekednie, mivel a nemzeti-polgári kormány építi Budapestet derűs következetességgel.

 Így aztán a nullaszázalékos pártminiatűr sikertelen exvezérének igencsak fel kell kötnie a fehérneműjét, illetve facebookos bejelentkezésekor a szokásos pizsamáját, hogy ezt a kormányzati buzgalmat valamiképpen ellensúlyozni, fékezni tudja. Nincs is túl sok sikerélménye ez ügyben, mivel városházi gáncsoskodás ide, szabotálás oda, egyre-másra emelkednek a kabinet jóvoltából a legkülönbözőbb monumentális, látványos fővárosi épületek, létesítmények, szinte lehetetlenség őket számon tartani.

Úgy is lehet fogalmazni, hogy a baloldali városatyának csak ötven százalékig van igaza, amikor azzal a szlogennel házal, hogy „Budapest. Együtt építjük, ellenszélben is!”.

Mert épül ugyan a magyar metropolisz, de semmiképpen sem együtt a mind szélsőségesebbé váló globalista, álzöld városvezetéssel, hanem tőlük függetlenül, illetve a szándékuk ellenére. Az Orbán-kormány s a magyar polgárok jóvoltából, munkája által. 

Hiszen ki tagadhatná, hogy a Városliget teljesen megújult, mondhatni kizöldült, s kezd olyan lenni, mint egy igazi világvárosi közpark, a sok fa, bokor, tiszta füves térség mellett múzeumokkal, kávézókkal. Átadták a régi műemlék épület teljes megújításával a Millennium Házát, előtte a csodás Zsolnay porcelán szökőkúttal, megfiatalodott, kibővült a Szépművészeti Múzeum, az élő fákkal átszőtt Magyar Zene Háza egymás után nyeri a legrangosabb nemzetközi díjakat, a példátlan módon a zöldfelület növeléséhez hozzájáruló Néprajzi Múzeumnak csodájára jár a világ. A családok, gyerekek, sportolni vágyók, kutyások is özönlenek a pompás közparkba, egymást érik a hatalmas játszóterek, sportpályák, kutyafuttatók, s persze annyit kocoghat, biciklizhet benne mindenki, amennyihez kedve van. Remélhetőleg minél hamarább kiegészül majd a paletta az Új Nemzeti Galériával, amelynek megvalósítását csak a főpolgármester hisztérikus letiltása miatt nem lehetett még elkezdeni. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyanilyen kedvező, örömteli fordulatot vehet a legendás Városligeti Színház gyönyörű szecessziós épületének reprodukálása is. Ez a látványosságsorozat egészülne ki a párját ritkító, egzotikus növényeket és állatokat bemutató, gyakorlatilag elkészült bio­dómmal – ha a főváros szélbalos vezetése hajlandó lenne végre-valahára átadni és üzembe állítani.

De baloldali ellenorkánban kell a kabinetnek a Nemzeti Hauszmann-program alapján a budai Várban található építészeti remekműveket is régi fényükben újrateremtenie. 

A konstans rágalomáriák a Rákosi-féle frazeológiát élesztik fel, és a Horthy-korszak visszahozásáról hörögnek. De hát már ott van készen a karmelita kolostor, a Főőrség és a Lovarda épülete, tartanak a Dísz tér sarkán lévő Vöröskereszt-székház, valamint az évtizedekig torzólétre kárhoztatott Honvéd Főparancsnokság rekonstrukciós munkálatai. A hírneves Várkert Bazár és a Testőrpalota komplexumát szintén lehetetlen kihagyni az újjáépítések felsorolásából.

Meg kell emlékezni ezeken kívül az óriási nemzetközi sikert arató világbajnokságra szintén rekordgyorsasággal felhúzott, kivételes szépségű atlétikai stadionról. Nem szabad megfeledkezni a Puskás Arénáról sem, amely máris nagyon rangos nemzetközi futballmérkőzések telt házas helyszíne volt, és ez még csak a kezdet. Elegendő hely miatt minden nagyobb volumenű építkezésről képtelenség beszámolni. A Normafa és környéke világszínvonalú átalakítása azonban kihagyhatatlan. Miként az V. kerületi önkormányzat nagy beruházása, a Vadász utcai V. 30. Belvárosi Sportközpont is kiválóan illusztrálja, hogy a konzervatív vezetésű kerületekben állandó az innováció.

Kár, hogy mindezt a csodás fejlődést nemigen látja a főpolgármester, aki feltehetően egyszer sem látogatott el például a Városligetbe, hogy személyesen nézze meg, mielőtt szidalmazza. Akkor nem állítana olyan nevetséges valótlanságokat, mint hogy nem elég zöld meg lebetonozták.

 Demszky Gábor régebbi baloldali liberális főpolgármester szlogenje volt az, hogy „Világvárost építünk!”, amit sosem tudott valóra váltani, csak beszélt róla, de Karácsonnyal ellentétben néha csinált azért valamit. Ki hitte volna, hogy ama bizonyos világvárost nem is baloldali utódja, hanem a jobboldali polgári kormány építi föl? A ma még hivatalban lévő hiperpasszív baloldali fővárosvezető minden fúrási manővere ellenére.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: Ripost/Bánkúti Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.