Emlékérmére került a budavári Lovarda + videó

A Nemzeti Hauszmann programban újjáépített épületet ábrázoló, hatszögletű nemesfém érme a jegybank sorozatának legújabb darabja. Az MNB tervei szerint a Lovarda után még további hat budavári épület kerül majd érmére, amelyek összeilleszthetők lesznek.

Forrás: MTI2023. 09. 15. 16:00
A Lovarda épülete a budai Várban, előtte a Csikós-szoborral
A Lovarda épülete a budai Várban, előtte a Csikós-szoborral: Forrás: Nagy Zoltán/Metropol. Fotó: Nagy Zoltán Forrás: Metropol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a Nemzeti Hauszmann program eredményeit bemutató emlékérme-sorozata a pénteken kibocsátott, a Lovarda megnevezésű, különleges, hatszög alakú színesfém érmével – közölte az MNB pénteken. A jegybank a közleményében kiemeli, hogy a budavári palotanegyed egyik legimpozánsabb épületét, az újjáépített Lovardát, valamint előterében a Lovát fékező csikós szobrát ábrázoló emlékérme a Nemzeti Hauszmann program eredményeit bemutató sorozatot gazdagítja, amelynek elemei egybeilleszthetők, méhsejtszerkezetet alkotva. A háromezer forint névértékű, Nordic gold alapanyagú érmét Endrődy Zoltán iparművész tervezte.

Az érme előoldala a Királyi Palota századelős homlokzatát, hátoldala pedig a Lovardát ábrázolja
Az érme előoldala a Királyi Palota századelős homlokzatát, hátoldala pedig a Lovardát ábrázolja. Forrás: MNB

Mint felidézik, a Nemzeti Hauszmann program célja, hogy Magyarország kiemelkedő értékű szellemi és kulturális öröksége, a budavári palotanegyed a fénykorában, a XIX–XX. század fordulóján kialakult arcát mutassa úgy, ahogy azt Hauszmann Alajos építész megálmodta.

 

Ideológiai okból bontották le az eredeti Lovarda épületét

A Magyar Királyi Lovarda eredeti, neobarokk stílusú, szecessziós jegyeket is viselő épülete 1899 és 1901 között készült el Hauszmann Alajos tervei alapján. Előtte állították fel ifj. Vastagh György négy méter magas, Lovát fékező csikós című szoborkompozícióját 1901-ben. A Lovardát kezdetben az uralkodó és családja számára tartották fenn, majd a két világháború között vált látogathatóvá, 1938-tól itt működött a budai Vár őrségének spanyol lovasiskolája. 

A második világháborúban megsérült Lovarda épülete megmenthető lett volna, de a kommunista hatalomátvétel után ideológiai okokból elbontották. Az újjáépítést követően, 2021-ben multifunkcionális rendezvénytérként nyitott újra

 – áll a közleményben.

Az épület szerkezete követi az eredeti geometriát, de kialakítását befolyásolták a mai előírások és az új funkciók. Az épület belsejének leglátványosabb részét, a lovaglóterem ácsolt fadíszmennyezetét eredetileg Neuschloss Károly cége készítette, a hatalmas méretű, fehér és zöld színű üvegablakok pedig Róth Miksa műhelyéből származtak. Restaurálása után a Csikós udvar névadó alkotása, a Lovát fékező csikós szobra is visszaköltözött a Hunyadi udvarról eredeti helyére, az épület főbejárata elé.

 

Érmesorozat mutatja majd be az újjávarázsolt Várat

Az MNB a közleményében kiemeli, hogy terveik szerint az egymáshoz illeszthető, héttagúra tervezett sorozat részeként évi rendszerességgel jelenik meg egy-egy emlékérme, amelyek a Nemzeti Hauszmann programban felújított vagy újjáépített épületeket, valamint más várbéli helyszíneket örökítenek meg. A Lovarda elnevezésű a második a sorban.

Az emlékérme előlapján a Budavári Királyi Palota épületének századfordulós állapotát tükröző homlokzati részlet látható. A fölötte köríven futó díszítőmotívum a Szent István-terem falikárpitmintáját idézve az érmesorozat kezdő darabjára utal vissza, és fonódó motívumként a sorozat következő tagjait is összeköti. 

Az egyedi, hatszög alakú emlékérme úgynevezett Nordic gold ötvözetből készült, 89 százalék réz, öt százalék alumínium, öt százalék cink és egy százalék ón hozzáadásával, tömege húsz gramm, egymással szembeni csúcsainak távolsága 37,18 mm, széle sima. Az emlékérme a kibocsátás után a készlet erejéig egy évig névértéken vásárolható meg péntektől az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában, illetve webáruházában, valamint a palotanegyed ajándékboltjaiban.

Borítókép: A Lovarda épülete a budai Várban, előtte a Csikós-szoborral (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.