Kásásék agyonverték a világot: vb-győztes a Kemény-csapat

A Millennium 16-3-ra nyert a döntőben. Gyermekeikkel a medencében ünnepeltek az olimpiai bajnokok.

Radványi Benedek
2017. 08. 13. 19:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A masters világbajnokság vízilabdatornáinak utolsó találkozóit rendezték vasárnap a Margitszigeten, de mielőtt az olimpiai bajnokokkal teletűzdelt Millennium ugrott volna medencébe, több honfitársunk is ünnepelhetett. A klubcsapatokba tömörülő visszavonult pólósok döntőiben délutánig két bronz-, két ezüst- és két aranyérem megszerzésében is érdekeltek voltak a különböző korosztályok magyarjai. Az Ybl-Octopus (45+) a horvát Club Veterani ellen nyert, valamelyest revansot véve az elit vb fináléjában elszenvedett vereségért.

Kora este a kétezres évek világ- és Európa-bajnok női vízilabdázóinak krémjét tömörítő Budakalászi SC tört az aranyra, a 30 év fölöttiek között ők a hét csapat körmérkőzéses tornájának végén döntőnek beillő párharcot vívtak az amerikai The Olympic Clubbal. Komoly szurkolói hangpárbaj zajlott, a „Hajrá magyarok!”-ra „USA, USA!” volt a válasz, látszólag az összes többi amerikai csapat játékosa drukkolt honfitársainak. Egyikük masters vízilabdázóból vált csaknem huligánná, bronzéremmel a nyakában minden negyed szünetében a heves ordibálással próbált nyomást gyakorolni a bíróra a háta mögé merészkedve, egy alkalommal az 1:6-os kiállítási mutatót kérte számon – valljuk be, ezt részint joggal (a végére 9:12 lett az arány).

A gólok számát tekintve az első két negyed még szoros volt, aztán Pelle Anikó ötméteresből és egy ejtéssel is betalált, így lett 6-3, majd Drávucz Rita duplájával 8-4. Stieber Mercédesz és Brávik Fruzsina góljai is kellettek a 13-10-es végeredményhez, amely által a 2001-es Eb-sikert követően ugyanabban a létesítményben masters vb-címnek örülhetett pezsgővel és vízbeugrással Stieber, Drávucz, Pelle, valamint Kis-Primász Ágnes és Zsoldos-Rédei Katalin.

Efféle ünneplésre igen, éles meccsre azonban nem volt kilátás az eddigi találkozóit 22-5-re, 24-5-re, 16-1-re és 19-8-ra nyerő Millennium (40+) döntőjében. A Kemény-legények fináléjához az aranykorszakot felidéző, megható videós felvezetés és a 2004-es és a 2008-as olimpiai döntőt is közvetítő Hajdú B. István helyszíni kommentátori jelenléte is dukált, de pikáns pluszt adott a meccsnek az is, hogy az ellenfél, Szentpétervár csapatában a 2000-es sydney-i ötkarikás fináléban legyőzött orosz válogatott két tagja, Zinnurov és Garbuzov is ott volt. Nem jelentettek nagy veszélyt, pedig előbbit 12-1-es magyar vezetésnél elöl is hagyták, de Gergely István kivédte a ziccert. A túloldalon Kásás Tamás egy passz lehalászásával önnön védjegyét, Biros Péter öt találatával az 1999-es Eb-döntőt idézte.

Már a 16-3-as végeredmény beállítása előtt ötezer néző felállva zengte, hogy „Szép volt, fiúk!”. Nem volt alaptalan a kitörő lelkesedés: szinte biztos, hogy 14 olimpiai bajnokot sohasem látunk többet egy medencében egy budapesti vb-döntőben. Meg az is tuti, hogy volt már olyan, hogy ezek a fiúk Kemény Dénest bedobták a medencébe, de olyan nem, hogy a gyermekeik is utánuk ugrottak. Sokak számára könnyfakasztó volt.

Az pedig megmosolyogtató, hogy kikászálódva Kásás fáradságára utalva úgy fogalmazott, hogy legközelebb négyszer négy perces negyedekkel is beérné.

A Millenium csapata

A budapesti masters-világbajnokság negyven évnél idősebbeket tömörítő korcsoportjában győztes együttes névsora (zárójelben az olimpiai aranyérmek címek száma, amelynek összege 31): Benedek Tibor (3), Biros Péter (3), Fodor Rajmund (2), Gergely István (2), Kásás Tamás (3), Kiss Gergely (3), Märcz Tamás (1), Molnár Tamás (3), Steinmetz Barnabás (2), Szécsi Zoltán (3), Székely Bulcsú (1), Varga Tamás (2), Varga Zsolt (1) és Vári Attila (2).

A vezetőedző Kemény Dénes (3), segítője Kósz Zoltán (1) volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.