Sallai Roland és társai Cristiano Ronaldo tányérjában

„Amikor felcsendül a BL-himnusz, hideg futkos majd a hátamon. Liverpoolban többször hallottam a lelátóról” – mondta Gulácsi Péter.

2017. 09. 13. 9:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„S áldicsőséggel lakunk jól, / Hogy ez innen van honunkból. / Ez hát nemes büszkeségünk, Melyről annyiszor mesélünk? / Azzal dicsekedni váltig, / Ami szégyenünkre válik! ” – bizonyára akadnak, akik felismerték Petőfi Sándor százhetvenkét esztendős sorait A magyar nemzet című versből. Bizony, újabb mélyről érkező sóhajjal kedden elkezdődött a Bajnokok Ligája csoportkörének első estéje, a másodikon pedig az egész mezőny már túl lesz az első megméretésen; magyar csapatnak ugyanakkor már nyolc éve nem szurkolhatunk.

Azokkal a lelkesítő pillanatokkal kell beérnünk, amikor honunkból származó játékosok külföldi csapatokban szerepelnek az első számú európai kupasorozatban. Ilyen, Petőfi leforrázó szavaival élve áldicsőségre várunk szerda este is: a magyar válogatott Gulácsi Péter az RB Leipzig kapusaként a francia AS Monaco támadóinak védheti ki a szemét – a PSG-hez távozott Kylian Mbappéét már nem –, a még csak 20 éves Sallai Roland pedig kiváló ciprusi bajnoki rajtját követően (gól és kiharcolt büntető) az APOEL csapatával Cristiano Ronaldóék otthonában juthat szerephez.

Aligha kell hozzá nagy jóstehetség, előbbi honfitársunk az egész csoportkört tekintve is jobb kilátásokkal vág neki a nagy útnak, annak ellenére, hogy klubja története első nemzetközi kupameccsére készül. A lipcseiek csoportellenfele tavaly BL-elődöntőig jutott, de az átigazolási időszakban megroppant Monacón kívül ott van még a szebb napokat látott Porto és az ezen a szinten egyáltalán nem verhetetlen török Besiktas.

Eközben a Puskás Akadémiából kétmillió euróért – sikertelen palermói kölcsönéve után – Ciprusra került Sallai csapatán, ha csoda nem történik, a Real Madridon kívül a német Borussia Dortmund és az angol Tottenham is átléphet majd. Mai ellenfelük, a Real Madrid 2009 óta veretlen hazai BL-csoportmeccseken, sőt 2007 óta – és ezt felfoghatjuk erődemonstrációnak is – mindig megnyerte első főtáblás mérkőzését. Nicosiában 2012-ben 5-2-re győztek a blancók.

A két magyar érdekeltségű kilencven percet az M4 és a Sport 1 között kapcsolgatva követhetjük végig, a nap slágermeccse mégis a Tottenham és a Borussia összecsapása lesz. E két alakulat épp Sallaiék lekaszabolására fenik a kést; az angolok pedig a tavalyi Európa-liga-nyolcaddöntős vereségért is visszavághatnak.

Rengeteget fejlődött Gulácsi Péter

Ezúttal az M4 Sport közölt interjút a magyar kapussal. „Én sem gondoltam volna, hogy két év alatt sikerül olyan csapatot felépíteni, amelyik egyenes ágon BL-főtáblára jut. 2015-ben az volt a cél, hogy az első osztályba feljussunk, ami sikerült is, utána teher nélkül játszhattunk egy ilyen fantasztikus szezont. A szezon vége felé tudatosult mindenkiben, hogy ez lehet valóság” – utalt arra, hogy hatéves tervet mindössze két év alatt teljesítette az együttes, ami egy meseszerű történet.

Gulácsi Péter beszélt arról is, mindig is az volt a terve, hogy egy nagy bajnokságban játsszon. A Liverpoolban ez nem jött össze, mert hiába várt türelmesen, nem tudta beverekedni magát a csapatba: „Utána vissza kellett lépnem kettőt, hogy egyet előre léphessek. A salzburgi szerződés tudatos lépés volt, olyan klubot kerestünk, amely nemzetközi kupában szerepel, és ahol folyamatosan védhetek.” 

Az elmúlt négy évben ő is rengeteget fejlődött, hiszen fokról fokra jutott előre, az ausztriai első osztálytól a Bundesligán át egészen a Bajnokok Ligájáig. A lipcsei másodosztály volt a köztes lépcső. 

Nem akarnak csak turisták lenni a BL-ben, a klub filozófiája továbbra is: fiatal tehetségeket vinni Lipcsébe, nem bevásárolni.

„Amikor felcsendül a BL-himnusz, a hideg futkos majd a hátamon. Liverpoolban többször hallottam már a lelátóról, a Salzburggal többször az utolsó pillanatban buktunk el. Az, hogy részese lehetek ennek, hatalmas élmény lesz” – mondta Gulácsi.   

A keddi nap mérkőzéseinek összefoglalóját itt olvashatja.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló, szerda:
E csoport:
Maribor (szlovén)–Szpartak Moszkva (orosz) 20.45
FC Liverpool (angol)–Sevilla (spanyol) 20.45

F csoport:
Feyenoord (holland)–Manchester City (angol) 20.45
Sahtar Donyeck (ukrán)–SSC Napoli (olasz) 20.45

G csoport:
RB Leipzig (német)–AS Monaco (francia) 20.45
FC Porto (portugál)–Besiktas (török) 20.45

H csoport:
Real Madrid (spanyol)–APOEL (ciprusi) 20.45
Tottenham Hotspur (angol)–Borussia Dortmund (német) 20.45

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.