idezojelek

Szégyen és gyalázat

Ha ebben a történetben valakinek szégyellnie kell magát, az nem Orbán Viktor, sokkal inkább az Orbán-fóbiások, akik most lelkészi támogatást kaptak.

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó
Cikk kép: undefined

Szégyellje magát! Ezt mondaná Orbán Viktornak Iványi Gábor, ha találkozna vele. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője évek óta elszámolási vitában áll a magyar állammal. Ennek következtében az adóhivatal nemrég inkasszóval emelte le köztartozásaikat a számlájukról, majd nyár végén az anyagilag ellehetetlenült oktatási intézményeiktől megvonták a működési engedélyt. 

Ezért aztán Iványi kétségbe vonta a miniszterelnök hitét, mondván: világosan látszik, hogy Orbán Viktor nem hisz Istenben, nem hisz abban, egyszer Isten ítélőszéke elé kerül, és el kell számolnia minden korábbi tettével. Szerintem végtelenül primitív, lelkészhez méltatlan megközelítés valakinek a hitét csupán a számonkéréstől való félelem intenzitásával megmérni, de amúgy is kérdéses, miért is olyan egyértelmű, hogy a kormányfő nem tudna elszámolni a tetteivel. Szerintem el tud. Nincs ugyanis Iványi Gáborra testálva annak megítélése, kinek a tettei tetszenek a feljebbvalónak, és kit fog elégetni a poklok emésztő tüze.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Ellenben Iványinak szabadság adatott abban a tekintetben, hogy dönteni tudjon saját cselekedeteit illetően arról, mi a jó és mi a rossz, és minden nap tehetne is valami jót. Szerintem valamikori jó viszonya megromlását Orbán Viktorral ilyen felelősséghárításra használni saját intézményvezetői kudarcainak palástolására inkább szégyellni való, mint jótett. 

Átvenni a tudományos mindensz…rizmus ama alaptézisét, hogy mindenért Orbán meg a kormány a hibás, erőteljesen átpolitizálja a szegény hátrányos helyzetű gyerekek sorsáért érzett aggodalom hirdetését, jelentősen rontva annak hitelességét. Hiszen segítséget is lehetett volna kérni, meg is lehetett volna egyezni adóhivatallal, oktatásirányítással vagy egyenesen a kormányfővel, de erre való képtelenségét, a hajlandóságának hiányát ugyanabban az interjúban bizonyítja az ellenzéki aktivistává vedlett lelkész. Azt állította ugyanis, hogy Orbán Viktor a kétezres évek elején megüzente neki, ha kiáll vele egy közös fotóra, akkor kiemelt támogatást fog kapni, mire ő visszaüzent, hogy erre nem tart igényt. 

Mielőtt bárki példát merítene a hősies bátorságnak eme megnyilvánulásából, nem árt visszagondolni azokra az időkre, amikor Iványi támogatói és baráti köre abban az SZDSZ-nek nevezett csoportosulásban tobzódott, amelyik lázasan készülődött a visszatérésre a hatalomba a posztkommunistákkal karöltve. 

Az első Orbán-kormányt véletlen balesetnek tekintették a magyar politikatörténetben, úgyhogy Iványi elhatárolódása inkább lett volna már akkor is balliberális politikai kiáltvány, mint a függetlenségét foggal-körömmel védelmező intézményvezető hőstette.

 

Hangsúlyozom, ha lett volna. Ám Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke erősen kétségbe vonta a lelkész sztorijának hitelességét, amikor azt állította, Iványi Gábor hazudik. Orbán Viktor ugyanis nem szokott üzengetni senkinek, így Iványinak sem. A sajtófőnök még hozzátette, hogy a hazugság nem szép dolog, különösen egy paptól nem. Anélkül, hogy le akarnánk ereszkedni a Tóta W.-félék szellemi pöcegödrének aljára, ahol vallási vezetőket gyalázni mindennapos és kötelező penitencia, egyet kell értenünk a sajtófőnökkel. 

Különben még azt kell gondolnunk, valami sokkal nagyobb dolgot ígérhetett Iványinak Magyar Péter, akit egyenesen a változás utolsó reményének és letéteményesének nevezett a többször citált interjúban. Csak nem arról van szó, hogy ez elől már nem tudott elugrani a lelkész úr? 

Egy viszont biztos. Ha ebben a történetben valakinek szégyellnie kell magát, az nem Orbán Viktor, sokkal inkább az Orbán-fóbiások, akik most lelkészi támogatást kaptak. Kenjék a hajukra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

A kulturális megmaradás luxusa

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Magyar Péter nagy hibát követett el

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Élnek, mint (Gulyás) Marci Hevesen

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

A magyar érdek a legfontosabb

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.