Vesztegetésnek számít az előre kért hálapénz

A legfőbb ügyész szerint gazdasági vesztegetés, ha az orvos előre kéri betegétől a hálapénzt - írja a Népszabadság. Az ilyen orvosok ellen gazdasági vesztegetés gyanúja miatt eljárást lehet indítani. Ha utólag, kötelessége teljesítése után fogad el valaki pénzt a betegétől, az jogilag rendben van.

MNO
2004. 01. 30. 7:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Polt Péter legfőbb ügyész válaszolt Kökény Mihály egészségügyi miniszternek a hálapénz jogi megítélésére vonatkozó megkeresésére. Polt szerint gazdasági vesztegetésnek minősülhet, ha az orvos előre kéri betegétől a hálapénzt, vagy anyagi ellenszolgálatás reményében szegi meg kötelességét – írja a Népszabadság. A legfőbb ügyész ugyanakkor a levélben felhívta a figyelmet arra is, hogy ő csak a jelenlegi bírósági gyakorlatból levont következtetéseket fogalmazta meg, ettől függetlenül minden egyes hálapénzügyet önálló esetnek kell tekinteni.

A büntető törvénykönyv kétféle vesztegetést különböztet meg: a hivatalos személy által elkövetett passzív vesztegetést, valamint a gazdasági vesztegetést. Mivel az orvos nem hivatalos személy, ezért vele szemben csak a gazdasági vesztegetés merülhet fel.

A legfőbb ügyész szerint ezért az orvosokkal szemben csak gazdasági vesztegetés gyanújával lehet eljárást indítani, ha bebizonyítható, hogy előre kérték a hálapénzt, és akkor is, ha igazolható, hogy anyagi ellenszolgálatás reményében szegték meg köteleségüket. A legfőbb ügyész szerint ugyanakkor nem minősül vesztegetésnek az, ha az orvos kötelességének teljesítése után elfogadja a neki felajánlott kenőpénzt.

Polt emellett megjegyezte, hogy gazdasági vesztegetésnek minősül az is, ha az önálló intézkedésre jogosult orvosok – azaz az egészségügyi intézmények vezetői, gazdasági irányítói – fogadnak el kenőpénzt.

Kökény Mihály a Népszabadságnak elmondta: segítő, korrekt állásfoglalást kapott a legfőbb ügyésztől, akinek levele alapján egyértelműen meghúzható a határ az „elfogadható hála” és a „kikényszerített tarifa” között. Az egészségügyi miniszter hozzátette, hogy Polt leveléből közvetlenül nem következik szabályozási feladat a minisztériumra nézve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.