K&H-ügy: Kerék hatvanmilliót is felvett számlájáról

Csaknem hét órán keresztül tartott Kerék Csaba, a Britton Kft. K&H-ügyben meggyanúsított ügyvezetőjének gyanúsítotti kihallgatása tegnap. A nyomozók 88 darab banki bizonylatról és pár hozzá tartozó szerződésről kérdezték az üzletembert, aki elmondta: a számlájáról történt pénzfelvételek nagy részéről nem tud semmit, az ezeket igazoló okiratokon nem az ő aláírása szerepel.

Magyar Nemzet
2004. 06. 24. 6:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reggel kilenc órától fél négyig folyt a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság budapesti Aradi utcai épületében Kerék Csaba gyanúsítotti kihallgatása. A Britton Kft. ügyvezető igazgatója a nyomozók szerint 336 millió forintos kárt okozott azzal, hogy a K&H Equities Rt. ügyfeleitől elsikkasztott pénzt felvette és eltüntette.

– A kihallgatáson (amelyen egy ügyész is részt vett) a rendőrök feltárták bizonyítékaikat, amely 88 darab banki bizonylatból és pár hozzá tartozó szerződésből állt – nyilatkozta Nehéz-Posony István, a terhelt védője. Az okiratok azt igazolják, hogy Kerék Csaba aláírásaival hozzájárult a sikkasztáshoz. – Az ügyvezető elismerte, hogy egyes bizonylatokon valóban az ő kézjegye szerepel, a jelentősebb pénzfelvételek kapcsán azonban Kerék azt állítja: ráhamisították nevét a dokumentumokra – közölte a gyanúsított ügyvédje. A Magyar Nemzet megtudta azt is, hogy az üzletember többször vett fel egy-kétmillió forintos tételeket számlájáról, amely felett Kulcsár Attila portfóliókezelőként rendelkezett, de arra is volt példa, hogy 20 millió forinttal távozott a pénztártól a vállalkozó. – Az általa kezdeményezett pénzfelvételek azonban jogszerűek voltak, ezzel nem követett el bűncselekményt – tolmácsolta védence álláspontját Nehéz-Posony. A lap kérdésére elmondta: a számláról más ügyletek mellett történt hatvan-, illetve huszonötmillió forintos pénzfelvétel is.

Kerék Csaba további kihallgatása attól is függ – magyarázta az ügyvéd –, hogy a kirendelt írásszakértő megerősíti vagy cáfolja a gyanúsított által mondottakat, vagyis azt, hogy ráhamisították nevét a papírokra. – Az előbbi esetben ugyanis bebizonyosodik, hogy Kulcsár Attila, a brókercég befektetési tanácsadója valótlanságot állított gyanúsítotti kihallgatásakor – közölte a jogász.

Kerék Csaba vallomása során részletekbe menően és igen aprólékosan beszámolt bizonyos ügyleteiről, illetve azok mechanizmusáról. Ennek során a nyomozók rákérdeztek különböző cégekkel kapcsolatos ismereteire, de a sajtóban rendszeresen emlegetett nevek nem merültek fel a kihallgatáson – tudta meg a Magyar Nemzet a Britton Kft. vezetőjének védőjétől. Korábban Répássy Róbert (Fidesz) úgy nyilatkozott, hogy a brókerbotrány a szocialista párt közvetlen közelébe ért Kerék Csaba letartóztatásával.

Török László

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.