Újabb demonstrációt tarthatnak a pétfürdői Nitrogénművek Rt. előtt

Újabb demonstrációt fontolgat a pétfürdői Nitrogénművek Rt. elé a Liga szakszervezeti konföderáció a „magyar gazdaság egyik legcsúfosabb esete” miatt. A vállalat jóléti ingatlanjainak eladása miatti tiltakozásért kirúgott üzemi tanácsi (üt) tagok az elsőfokú bírósági döntés ellenére sem kapták vissza munkájukat.

Bákonyi Ádám
2006. 01. 04. 17:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb demonstrációt fontolgat a pétfürdői Nitrogénművek Rt. elé a Liga szakszervezeti konföderáció a „magyar gazdaság egyik legcsúfosabb esete” miatt – közölte Gaskó István, a szervezet elnöke. Ismert, üzleti titok megsértése címen tavaly agusztusban rendkívüli felmondással elbocsájtották az üzemi tanács (üt) négy tagját, mivel a testület bírósághoz fordult a vállalat jóléti intézményeinek eladása miatt. Ehhez ugyanis, mint a Legfelsőbb Bíróság döntéséből kiderült, az üt egyetértésére lett volna szükség.

A munkaügyi bíróság elsőfokú ítéletében megállapította a rendkívüli elbocsájtások jogszerűtlenségét, és elrendelte az érintettek eredeti munkakörben való további foglalkoztatását sőt, kiegészítő ítéletében elrendelte az elsőfokú ítélet előzetes végrehajtását. A négy üt-tagot mégis csak addig engedték be a gyárba, hogy átvegyenek egy dokumentumot, mely szerint munkaviszonyukat visszaállítják, de mivel eredeti munkakörüket azóta már betöltötték, nem tudják őket tovább foglalkoztatni. Ez azt jelenti, hogy mivel a cég munkavégzésre nem tart igényt, csak alapbért fizet, ami a munkával elérhető fizetés fele. A négy üt-tag bírósági végrehajtást kezdeményez a társaság ellen.

Falussy Sándor, az egyik érintett, hangsúlyozta: a bíróság kiegészítő ítéletével azért rendelte el már az elsőfokú, tehát még nem jogerős döntés végrehajtását, mert nyilvánvaló volt a munkaadó erőfölénye, a tisztségviselők kiszolgáltatott helyzete. A másodfokú jogerős döntést becslésük szerint februárban vagy márciusban hozhatja meg az eljáró bíróság, a munkaadó viszont addig is mindent megtesz, hogy a számára előírt előzetes végrehajtást akadályozza. Ezért ismét a bírósághoz fordulnak, végrehajtó kirendelését kérik – közölte Falussy Sándor. Szerinte esetük jól mutatja a munkáltatók, a tőke erőfölényét a munkavállalókkal szemben, hiszen már elbocsájtásukkor számos szakmai szervezet mellett a Fidesz és az MSZP is tiltakozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.